Risktagarens bästa val

Publicerad 2013-05-30 12:42

Aktieanalys Triggers saknas inte, men inte heller stora utmaningar. För den som gillar hög risk tipsar vi om två bolag som kan stå inför avveckling eller turn around.

När bolag med stor kassa genomför strukturförändringar och gör sig av med blödande verksamheter brukar aktien gå bra. Det frigörs så att säga värden. Ett exempel är Mertiva, vars aktie lyfte ordentligt i vintras. 

Mertiva är de kvarvarande resterna av det kraschade Diamyd. Förutom namnbytet har forskningsverksamheten Diamyd knoppats av, ett inlösenförfarande avslutas i juni, de båda aktieslagen ska slås ihop och aktien ska noteras på en mindre och billigare marknadsplats. 

Kvar i Mertiva är dels en kassa på 185 miljoner kr, vilket är 7,75 kr per aktie. Dels är det aktier i båda bioteknikbolagen Protein Sciences och Mercodia. Mertiva betraktar dessa innehav som finansiella placeringar i onoterade aktier.

Om Mertiva-aktien handlas med substansrabatt eller inte beror på vilket värde vi sätter dessa båda innehav. En trigger i Mertiva ligger i att det finns mer övervärden där och att dessa kommer fram när aktierna eventuellt säljs någon gång i framtiden och Mertiva kanske avvecklas. På sikt finns ingen bra anledning att bara ha ett bolag utan egen verksamhet. 

En kandidat för att bli nästa strukturcase som lyfter på börsen är ryska Petrogrand på First North. Oljebolaget saknar rörelseintäkter och prospekteringen har inte gått bra under det senaste året. Den 31 mars fanns 383 miljoner kr i kassan, motsvarande 9,50 kr per aktie. Totalt var substansen 13,30 kr per aktie, vilket innebär att aktien handlas med en substansrabatt på över 50 procent.

Den 14 juni är det årsstämma och då dyker det förhoppningsvis upp ny information om uppdateringen av affärsplanen, letandet efter samarbetspartners och så kallad utfarmning av oljefält. Helt klart kursdrivande information om Petrogrand lyckas, men bolagets trassliga historik är avskräckande. 

Risken finns att bolaget fortsätter leta olja utan större framgångar, men placerare som verkligen gillar hög risk kan hoppas på strukturaffärer och förändringar av verksamheten. Varken Mertiva eller Petrogrand är något för vanliga försiktiga småsparare, men spännande för gamblers och lottsedelköpare.