Troligt att Nokia vinstvarnar

Publicerad 2013-05-30 13:39

Aktie Det är mer troligt att telekombolaget Nokia vinstvarnar under de kommande veckorna än att de inte gör det. Det spår RBC i en analys.

RBC hänvisar till en lägre takt i Nokias telefonförsäljning än väntat, vilket även spås påverka lönsamheten inom affärsområdet Devices & Services, D&S.

”Att få ut rörelsemarginalförbättringar inom D&S kan bli svårt utan högre Lumiavolymer och vi räknar med en rörelsemarginal inom D&S på -3 procent”, heter det i analysen.

Nokias egen prognos för det andra kvartalet är att den justerade rörelsemarginalen inom D&S blir cirka -2 procent, plus minus 4 procentenheter.

RBC menar att Nokia verkar ligga ett steg efter konkurrenterna med att introducera tilltalande smartphones. Samtidigt bidrar billigare smartphones från Android till att accelerera nedgången i det traditionella featurephonesegmentet, vilket sätter ytterligare press på Nokias D&S.

RBC sänker estimaten för Nokias smartphoneförsäljning för helåret 2013 till 30 miljoner från tidigare 32 miljoner. Prognosen för Nokias featurephoneförsäljning 2013 sänks till 196 miljoner från tidigare 218 miljoner.