AFV: Aktierna du ska sälja

Publicerad 2013-05-29 08:21

Aktietips I veckans nummer av Affärsvärlden uppmanas läsarna att göra sig av med storbanken, förpackningstillverkaren och modebolaget.

Handelsbanken har imponerat på Affärsvärlden, men nu känns aktien väl dyr. Med en utdelning på 10:75 kronor ligger direktavkastningen på 3,6 procent, vilket är lägre än exempelvis Swedbanks på 6 procent.

Samtidigt handlas Handelsbanken med en premie jämfört med konkurrenterna, både sett till värderingen av nästa års förväntade vinst och substansvärdet per aktie. Ett pris på 13 gånger den väntade vinsten 2014 anser Affärsvärlden vara väl högt, varpå rekommendationen blir sälj.

För SCA blir rekommendationen också sälj. Aktien har de senaste månaderna stigit kraftigt från knappt 100 kronor till nära 180 kronor som högst och nu ser tidningen att värderingen börjar bli väl uppskruvad.

Bolagets aviserade besparingar och synergier bådar gott, men det är en sak att avisera dem och en annan att verkligen leverera dem. Samtidigt finns risker med den haltande europeiska ekonomin, då SCA:s exponering mot den europeiska marknaden är hela 72 procent.

Affärsvärldens rekommendation att köpa Venue Retail Group för ett år sedan blev lyckosam, då aktien har stigit med cirka 40 procent sedan dess. Nu har tidningen dock svårt att se vad som kan få aktien att bli ännu dyrare.

En ev/ebit-multipel på drygt 11 är ingen rabattvärdering på ett bolag som knappt växer och som minskar vinsten. Även om aktien är intressant så finns det just nu andra aktier som tilltalar tidningen mer, varpå rekommendationen blir sälj.

I Black Earth Farming rekommenderas läsarna att avvakta med köp. Positivt med bolaget är dess avtal med Pepsico och att företaget visat vinst, men resultatet påverkas i hög grad av priserna på grödorna vilka inte väntas bli lika höga i år som förra året.

Det krävs ungefär 20 procents rörelsemarginal exklusive värdeförändringar för att dagens aktiekurs kring 9 kronor ska motsvara ett p/e-tal kring 10 och enligt Affärsvärlden är det sannolikt först 2015 som vinstutfallet kommer i närheten av detta.

Aktiechatt
Hernhag: Fem högriskaktier med tillväxtpotential
Börsen
Stark avslutning på börsveckan
Aktier
Spararnas amerikanska favoritaktierSvenskar ökar åter i hajpat bolag
Aktie
"Ansträngd värdering" bakom H&M-familjens minskning i Hexagon
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska aktierekar
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens fyra bästa småbolagSmåbolagen utklassade Stockholmsbörsen i november
USA
Stark amerikansk jobbstatistik
Placera
Proffsinvesterare spår global recession inom fem år
Analys
Morgan Stanley ser potential på medellång siktHöjer rekommendation och riktkurs för Getinge
Aktie
Vinstvarning från Sportamore
Aktie
Auktionsfirman sänker helårsprognosen
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
SCB: Här stiger villapriserna mest
Fonder
Sparekonomen: Hälsotesta fondsparandet inför 2020
Foto: Alf Linderheim/IBL Bildbyrå/TT
Elpriset
Väder på avvägar trycker upp elpriset
Aktietips
Två köpvärda aktier - och två du kan vara utan
Bostad
SBAB: Fler tror egna bostaden ska stiga i pris
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Ericsson: Mutförlikning nära i USA
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bopriser
Boanalytiker: Svänger till säljarnas marknad igenRekordförsäljning av borätter i oktober
Foto: Pressbild
Placera
"Marknaden prisar inte in Astra Zenecas vinstpotential"
Fonder
Flera fondbolag vill stoppa andra steget i PPM-reformen"Ingen valfrihet värd namnet"
Blankning
Nu är Fingerprint börsens mest blankade aktie
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Analys: Löneinflation pressar Securitas tillväxt
Aktie
Bara hälften av preferensaktieägarna sa ja till utbyte
Penningtvätt
Standard & Poors: Ingen brist på kontroll hos SEB i Baltikum