AFV: Aktierna du ska sälja

Publicerad 2013-05-29 08:21

Aktietips I veckans nummer av Affärsvärlden uppmanas läsarna att göra sig av med storbanken, förpackningstillverkaren och modebolaget.

Handelsbanken har imponerat på Affärsvärlden, men nu känns aktien väl dyr. Med en utdelning på 10:75 kronor ligger direktavkastningen på 3,6 procent, vilket är lägre än exempelvis Swedbanks på 6 procent.

Samtidigt handlas Handelsbanken med en premie jämfört med konkurrenterna, både sett till värderingen av nästa års förväntade vinst och substansvärdet per aktie. Ett pris på 13 gånger den väntade vinsten 2014 anser Affärsvärlden vara väl högt, varpå rekommendationen blir sälj.

För SCA blir rekommendationen också sälj. Aktien har de senaste månaderna stigit kraftigt från knappt 100 kronor till nära 180 kronor som högst och nu ser tidningen att värderingen börjar bli väl uppskruvad.

Bolagets aviserade besparingar och synergier bådar gott, men det är en sak att avisera dem och en annan att verkligen leverera dem. Samtidigt finns risker med den haltande europeiska ekonomin, då SCA:s exponering mot den europeiska marknaden är hela 72 procent.

Affärsvärldens rekommendation att köpa Venue Retail Group för ett år sedan blev lyckosam, då aktien har stigit med cirka 40 procent sedan dess. Nu har tidningen dock svårt att se vad som kan få aktien att bli ännu dyrare.

En ev/ebit-multipel på drygt 11 är ingen rabattvärdering på ett bolag som knappt växer och som minskar vinsten. Även om aktien är intressant så finns det just nu andra aktier som tilltalar tidningen mer, varpå rekommendationen blir sälj.

I Black Earth Farming rekommenderas läsarna att avvakta med köp. Positivt med bolaget är dess avtal med Pepsico och att företaget visat vinst, men resultatet påverkas i hög grad av priserna på grödorna vilka inte väntas bli lika höga i år som förra året.

Det krävs ungefär 20 procents rörelsemarginal exklusive värdeförändringar för att dagens aktiekurs kring 9 kronor ska motsvara ett p/e-tal kring 10 och enligt Affärsvärlden är det sannolikt först 2015 som vinstutfallet kommer i närheten av detta.

Sparekonomens förväntningar på börsjättarnas rapporter
Bolån
Här är bankerna som INTE höjt boräntan
Börsen
Coronavirus-oro sänkte börsen
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Sektor
Pareto nedgraderar fastighetsbolag efter kursrallyFabege enda bolaget med köprek
ECB
ECB rörde inte räntan
23/1
Healthcare Direkt: Viktiga hållpunkter i sektorn i år
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Rekordlågt elpris
Analys
Pareto: Forskningsbolagets kursras en överreaktion
Boränta
SBAB: Trend från 1300-talet talar för låga boräntor
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
Foto: Anders Wiklund/TT
Rapport
Creades ger extra utdelning till aktieägarna
Aktier
Tre färska aktieråd
Rapport
Bonava sänker utdelningenSämre resultat än väntat
Aktie
Collector kallas upp till FI
Foto: istockphoto
Aktie
Lundin Mining nådde produktionsprognosen för 2019
Foto: Rodrigo Reyes Marin / Zuma Press / TT
Placera
Kapitalförvaltaren: Köp japanskt i år"Årets sommar-OS god anledning investera i Japan"
Foto: Shutterstock
Fonder
Vissa ETF:er avlistas på NasdaqSista handelsdag blir 30 januari
Analys
Analys: Värderingen speglar inte riskerna
Aktie
Stora Enso skriver upp värdet på skogstillgångarna
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Analys: Begränsad effekt av MTG:s uteblivna avtal
Analys
Carnegies nya toppval i läkemedelssektorn
Bopriser
Analytiker: Bostadspriserna snart tillbaka på toppnivåer
Analyser
Ett par nya köprekar bland onsdagens analyser