Investmentbolaget Kinnevik, med ordförande Christina Stenbeck, är storägare i Tele2

Storaffären ingen större trigger för aktieägarna

Publicerad 2013-05-16 11:24

Kommentar Efter mobiloperatören 3:s invit till Tele2 ryktas det om en sammanslagning mellan bolagen. Men aktieägarna ska inte hoppas på för mycket.

Teleoperatören 3:s vd Peder Ramel har i media uttryckt förhoppningar om en strukturaffär. Tele2 kan säkert tänka sig att diskutera, men inget lär hända i närtid. Dessutom är det generellt sett ett svaghetstecken att de stora på en marknad inte har bättre saker för sig än att försöka minska konkurrensen genom att gå samman med varandra.

Den fasta telefonin är utdöende och prispressen håller i sig i telefonibranschen. Samtidigt måste stora och dyra investeringar göras för att möta efterfrågan på mobilt internet. Ovanpå allt är mobilpenetrationen så pass hög i Norden att marknaden blivit mogen och inte växer som den gjorde för 10-15 år sedan.

Tele2 har just sålt sin ryska verksamhet och att slå ihop den svenska med 3:s är ett alternativ för att nå stordriftsfördelar och försvara marginalerna. Tele2 har släpat efter börsindex de senaste åren, men Cristina Stenbecks handlingskraft har sänkt Kinneviks substansrabatt. En ny strukturaffär med en av gruppens teleoperatörer lär därför locka även om hon inte sagt det rakt ut.

3 Skandinaviens storägare Investor har placerat sina aktier i 3 under rubriken finansiella tillgångar. Dessa är ägda tillsammans med partners, men ska på sikt säljas, börsnoteras eller bli dotterbolag. Det vet förstås 3:s vd Peder Ramel om när han uttalar sig om framtida sammanslagningar.

Frågan är bara hur Investor vill ha det, casha hem eller investera mer via Tele2 Sverige. Det sistnämnda skulle ge investmentbolaget ett långsiktigt kärninnehav i teleoperatörsbranschen, som har mognat och tappat tillväxten men som är konjunkturokänslig och stabil.

Ett renodlat kontantbud från någon part känns inte som det troligaste. Kanske blir det istället en sammanslagning där aktier byts mot andra aktier, följt av omstruktureringskostnader och eventuella kulturkrockar.

Utförsäljning och nedmontering av välskötta verksamheter brukar synliggöra värden och gynna en aktiekurs, medan defensiva sammanslagningar av två redan relativt stora aktörer ger en betydligt mer tveksam avkastning.

Vilken typ av strukturaffär det blir går det bara att spekulera i. Rykten om att Comviq ska säljas har funnits i över tio år och det kan dröja ett par år till innan Tele2 läggs upp på slaktbänken igen.

Foto: AP/TT
Wall Street
Banker vinnare i New York
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Börsen
Veckoavslut i dur
Pension
Pensionen räknas upp nästa årKan bli cirka 100 kr mer i månaden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Intrum rusar 15 procent efter omvända vinstvarningen"Snabb återhämtning till normalläge"
Räntan
Vice Riksbankschefen: Negativa inlåningsräntor inget hinder
Analys
Stora Enso: Risken för kollaps i efterfrågan har minskat
10/7
Trading Direkt: Finns risk att EU rasar samman
Räntan
Riksbanken utesluter inte ny räntesänkning
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Aktie
Ölproducenten vinstvarnar
Fonder
Nettosparandet i fonder ökade i juni
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Atrium Ljungberg något sämre än väntatAvstår från att lämna helårsprognos
Asien
Asien: Ny corona-oro dämpar humöret
Resultat
NP3 höjde förvaltningsresultatetKlart högre hyresintäkter
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
KO stämmer kommunalt energibolag"Kunden bunden till oförutsägbar elkostnad i ett år"
Foto: Shutterstock
Barometer
Pictet överviktar Europa och euronMinskar exponeringen mot defensiva sektorer
Foto: Erik Mårtensson/TT
Konjunktur
Analytiker: Maj blir kanske botten i stället för april"Andra kvartalet inte så blodigt som befarats"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Statistik
SCB: Konsumtionen sjönk nästan 10 procent i maj
Sektor
Betting: Kepler upprepar köp i sektorn
Foto: Lars Pehrsson/SvD/TT
Penningtvätt
Uppgifter: SEB överväger överklaga miljardboten
Rapport
Öresund: Substansvärdet minskade 20 procent
Köptips
Affärsvärlden: Aktien som fortfarande är köpvärd
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Fonder
Fonder: Rekordutflöden från brittiska aktiefonder"Högsta summan hittills"