Investmentbolaget Kinnevik, med ordförande Christina Stenbeck, är storägare i Tele2

Storaffären ingen större trigger för aktieägarna

Publicerad 2013-05-16 11:24

Kommentar Efter mobiloperatören 3:s invit till Tele2 ryktas det om en sammanslagning mellan bolagen. Men aktieägarna ska inte hoppas på för mycket.

Teleoperatören 3:s vd Peder Ramel har i media uttryckt förhoppningar om en strukturaffär. Tele2 kan säkert tänka sig att diskutera, men inget lär hända i närtid. Dessutom är det generellt sett ett svaghetstecken att de stora på en marknad inte har bättre saker för sig än att försöka minska konkurrensen genom att gå samman med varandra.

Den fasta telefonin är utdöende och prispressen håller i sig i telefonibranschen. Samtidigt måste stora och dyra investeringar göras för att möta efterfrågan på mobilt internet. Ovanpå allt är mobilpenetrationen så pass hög i Norden att marknaden blivit mogen och inte växer som den gjorde för 10-15 år sedan.

Tele2 har just sålt sin ryska verksamhet och att slå ihop den svenska med 3:s är ett alternativ för att nå stordriftsfördelar och försvara marginalerna. Tele2 har släpat efter börsindex de senaste åren, men Cristina Stenbecks handlingskraft har sänkt Kinneviks substansrabatt. En ny strukturaffär med en av gruppens teleoperatörer lär därför locka även om hon inte sagt det rakt ut.

3 Skandinaviens storägare Investor har placerat sina aktier i 3 under rubriken finansiella tillgångar. Dessa är ägda tillsammans med partners, men ska på sikt säljas, börsnoteras eller bli dotterbolag. Det vet förstås 3:s vd Peder Ramel om när han uttalar sig om framtida sammanslagningar.

Frågan är bara hur Investor vill ha det, casha hem eller investera mer via Tele2 Sverige. Det sistnämnda skulle ge investmentbolaget ett långsiktigt kärninnehav i teleoperatörsbranschen, som har mognat och tappat tillväxten men som är konjunkturokänslig och stabil.

Ett renodlat kontantbud från någon part känns inte som det troligaste. Kanske blir det istället en sammanslagning där aktier byts mot andra aktier, följt av omstruktureringskostnader och eventuella kulturkrockar.

Utförsäljning och nedmontering av välskötta verksamheter brukar synliggöra värden och gynna en aktiekurs, medan defensiva sammanslagningar av två redan relativt stora aktörer ger en betydligt mer tveksam avkastning.

Vilken typ av strukturaffär det blir går det bara att spekulera i. Rykten om att Comviq ska säljas har funnits i över tio år och det kan dröja ett par år till innan Tele2 läggs upp på slaktbänken igen.

Chatt
Hernhag: Fyra aktier att öka i och behålla på sikt"Två bra barnaktier"
Aktier
Sparekonomen varnar för dubbelsmäll i investmentbolagRabatterna krymper och premierna stiger
Foto: Shutterstock
Råvaror
UBS: Guld kan stiga mot 2.100 dollar nästa år
Foto: istockphoto
Bostad
Analytiker: Mer dämpad prisuppgång på bomarknaden
Pension
Andersson: Nio av tio pensionärer får mer pengar nästa år"Pensionsgapet borta 2023"
Foto: AP/TT
Wall Street
Techbolagen tyngde i New York
Aktie
Kinnevik säljer hela innehavet i Qliro
Börsen
Stängning marginellt upp
JP Morgan: Troliga bankfusioner i Europa
Aktie
Lundberg tankar ännu mer SHB-aktier
Handelskriget
USA beordrar Google och Apple förbjuda Tiktok och Wechat
Bank
FI utreder Swedbank för marknadsmissbruk
18/9
Trading Direkt: Analys i "extrema uppgångar"
Fonder
Företagsobligationsfonderna har återhämtat sig
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Bostad
Valueguard: Boprisuppgången fortsätter
Aktie
Ericsson i mångmiljardaffärKöper amerikanskt 5G-bolag
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
Riksbanken
Räkna med oförändrad reporänta nästa vecka
Aktie
Stillfront köper mobilspelsbolaget Nanobit
Foto: istockphoto
Asien
Lätt uppåt i Asien
Placera
Söderberg & Partners: Så ska du placera i höstStrategirapporten ”Climbing the Wall of Worry”
Analys
Arjo: Carnegie tror på ökad tillväxt"Kvartalsrapporten driver upp aktiekursen"
Foto: Shutterstock
Placera
DNB Markets: Sektorskifte på börsen"Verkstad och fastigheter vinner terräng"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar