Investmentbolaget Kinnevik, med ordförande Christina Stenbeck, är storägare i Tele2

Storaffären ingen större trigger för aktieägarna

Publicerad 2013-05-16 11:24

Kommentar Efter mobiloperatören 3:s invit till Tele2 ryktas det om en sammanslagning mellan bolagen. Men aktieägarna ska inte hoppas på för mycket.

Teleoperatören 3:s vd Peder Ramel har i media uttryckt förhoppningar om en strukturaffär. Tele2 kan säkert tänka sig att diskutera, men inget lär hända i närtid. Dessutom är det generellt sett ett svaghetstecken att de stora på en marknad inte har bättre saker för sig än att försöka minska konkurrensen genom att gå samman med varandra.

Den fasta telefonin är utdöende och prispressen håller i sig i telefonibranschen. Samtidigt måste stora och dyra investeringar göras för att möta efterfrågan på mobilt internet. Ovanpå allt är mobilpenetrationen så pass hög i Norden att marknaden blivit mogen och inte växer som den gjorde för 10-15 år sedan.

Tele2 har just sålt sin ryska verksamhet och att slå ihop den svenska med 3:s är ett alternativ för att nå stordriftsfördelar och försvara marginalerna. Tele2 har släpat efter börsindex de senaste åren, men Cristina Stenbecks handlingskraft har sänkt Kinneviks substansrabatt. En ny strukturaffär med en av gruppens teleoperatörer lär därför locka även om hon inte sagt det rakt ut.

3 Skandinaviens storägare Investor har placerat sina aktier i 3 under rubriken finansiella tillgångar. Dessa är ägda tillsammans med partners, men ska på sikt säljas, börsnoteras eller bli dotterbolag. Det vet förstås 3:s vd Peder Ramel om när han uttalar sig om framtida sammanslagningar.

Frågan är bara hur Investor vill ha det, casha hem eller investera mer via Tele2 Sverige. Det sistnämnda skulle ge investmentbolaget ett långsiktigt kärninnehav i teleoperatörsbranschen, som har mognat och tappat tillväxten men som är konjunkturokänslig och stabil.

Ett renodlat kontantbud från någon part känns inte som det troligaste. Kanske blir det istället en sammanslagning där aktier byts mot andra aktier, följt av omstruktureringskostnader och eventuella kulturkrockar.

Utförsäljning och nedmontering av välskötta verksamheter brukar synliggöra värden och gynna en aktiekurs, medan defensiva sammanslagningar av två redan relativt stora aktörer ger en betydligt mer tveksam avkastning.

Vilken typ av strukturaffär det blir går det bara att spekulera i. Rykten om att Comviq ska säljas har funnits i över tio år och det kan dröja ett par år till innan Tele2 läggs upp på slaktbänken igen.

Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Börsen
Kraftigt nedställ i inledningen
Pension
Nordea: Bara en av tio vet om pensionen räcker"Detta är en kvinnofälla"
Insiders
Insiders som köpt eller sålt aktier efter rapporterna
Aktieportföljen
Så har det gått för portföljbolagen i veckan
Rapport
Miljarförlust i fjärde kvartalet för Norwegian
Foto: AP/TT
Wall Street
Rejäla fall i New York
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Foto: Shutterstock
Fonder
Tlllväxtmarknader och teknikfonder lockar spararna i februari
Börsen
Fondchefen: Bubblan kommer att sprängas"Den instabila prisbubblan i alla tillgångsslag kommer att punkteras"
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Aktie
"Orealistisk återöppningseufori bakom SAS-rekommendation"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Nordeas styrelse vill återköpa 500 miljoner aktierVill använda aktieåterköp för att dela ut överskottskapital
Rapport
"Hemester" lyfter Kabes resultatÅtergår till utdelning
Bank
Persson: Skadeståndsprocess hade inte varit gratis"Chansen till framgång oerhört låg"
Foto: Shutterstock
Analys
ABG: Stor potential för fortsatt tillväxtresa för Sinch"Men ytterligare en emission krävs före nästa förvärv"
Analys
DNB sätter köp på Castellum trots höjd risk inför ordförandevalet
Rapport
Elekta bättre, men lägre resultat än väntat
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Sektor
Arnhult sålde 8 miljoner aktier i Klövern
Rapport
SAS redovisar miljardförlust
Placera
SEB: Åtta vinnare i rapportflodenMen här finns också två rapportförlorare
Aktie
Kraftig resultatökning Mekonomens nya mål
Aktie
Uppgifter: Ekobrottsmyndigheten lägger ned förundersökningen mot Serneke
Placera
DNB: Börsen har haft för bråttom"Bra återhämtning andra halvåret"
Börsen
Uppåt i Asien