Dags att agera i bolagen som fyller på kassan

Publicerad 2013-05-02 11:30

Nyemissioner På fredag handlas både Hakon Invest och Precise Biometrics exklusive teckningsrätter för respektive nyemission. Som aktieägare gäller det att agera inom kort.

Hakon Invests renodling mot att bli ICA fortsätter. Nyemissionen på 5 miljarder kr innebär att det krävs fyra befintliga aktier för att få teckna en ny stamaktie för 121 kr. Teckningstiden är 10-24 maj.

I dag är sista dagen som Hakon-aktien handlas inklusive teckningsrätter. Första dagen utan dessa är därmed fredag den 3 maj och utifrån aktiekursen på i skrivande stund 176 kr och nyemissionsvillkoren kommer Hakon-aktien att allt annat lika falla 6 procent. 

Varje aktie ger en teckningsrätt och det krävs fyra teckningsrätter för en ny aktie. Teckningsrätternas teoretiska värde utan eventuell rabatt är 11 kr styck. Börshandel med teckningsrätterna i Hakon sker 10-21 maj. 

Utgångspunkten för dig som aktieägare är att utnyttja teckningsrätterna för att teckna nya aktier. Hakons satsning på ICA är rätt, men ligger du redan blytungt i Hakon kan du överväga sälja teckningsrätterna. Det viktiga är att du gör något. 

Även högriskbolaget Precise Biometrics ska ha nyemission och här är det 55 miljoner kr som ska tas in. Nio befintliga aktier ger rätt att teckna två nya för 0,93 kr styck. Allt annat lika kommer Precise-aktien att falla med 8 procent från nuvarande kurs på 1,64 kr. Precise delar ut två teckningsrätter per aktie och det krävs nio rätter för att teckna en ny aktie.

Teckningsrätterna handlas samtidigt som Hakons, 10-21 maj, och Precise-rätternas teoretiska värde är med nuvarande aktiekurs 6 öre styck. Tror du fortsatt att Precise kan få stora order för sin fingeravtrycksteknik tecknar du nya aktier, annars säljer du teckningsrätterna. Lottsedlar ska du inte ligga tungt i.