Därför stiger Electrolux

Publicerad 2013-04-25 08:23

Rapport Vitvarubolaget Electrolux lyckas inte leva upp till förväntningarna med varken rörelseresultat eller försäljning. Här är förklaringen till varför aktien ändå stiger.

Electrolux stiger med 3,7 procent på torsdagen trots att bolagets levererat ett rörelseresultat för det första kvartalet som var klart under förväntan. Bakom marknadens förlåtande hantering av rapporten ligger främst den starka utvecklingen för Electrolux i Nordamerika. Att delar av avvikelsen mot konsensus ”enbart” bestod av negativa valutaeffekter ses också som en förmildrande omständighet.

Den bilden framträder av de analytikerkommentarer som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av efter rapporten.

Valutaeffekten på Electrolux rörelsevinst i det första kvartalet, -318 miljoner kronor, var troligtvis långt över snittförväntningarna. Någon konsensus på fx-effekten finns inte men av några införanalyser framgår att två analytiker hade räknat med ungefär -100 miljoner kronor.

Enligt många analytiker kvarstår osäkerheten kring utvecklingen i Europa men förhoppningarna om en stark återhämtning ibland annat Nordamerika står sig, inte minst mot bakgrund av att Electrolux har höjt sin prognos för efterfrågan på den amerikanska vitvarumarknaden 2013.

Electrolux rörelseresultat exklusive jämförelsestörande poster blev 720 miljoner kronor för det första kvartalet 2013 (907). Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat exklusive jämförelsestörande poster på 853 miljoner kronor, enligt SME Direkt sammanställning inför rapporten.

Rörelsemarginalen exklusive jämförelsestörande poster uppgick till 2,8 procent (3,5), jämfört med väntade 3,3 procent.

Försäljningen uppgick till 25.328 miljoner kronor för perioden (25.875). Här låg SME Direkts konsensusprognos på 25.481 miljoner kronor.

Vitvarubolaget höjer sin prognos för marknadsefterfrågan på vitvaror i Nordamerika 2013 till plus 3-5 procent. Tidigare bedömning var en ökning med 1-3 procent helåret 2013. Det framgår av delårsrapporten.

För vitvarumarknaden i Europa upprepas bedömningen att efterfrågan väntas minska under 2013.

Marknadsförutsättningarna i Europa fortsatte att försämras under första kvartalet, vilket påverkade Electrolux försäljning och rörelseresultat negativt.

Electrolux redovisade en rörelsemarginal i affärsområdet Emea på 0,1 procent första kvartalet, ned från 3,3 procent motsvarande kvartal i fjol och sämre än SME Direkts konsensus på 2,5 procent.

Koncernens försäljning och resultat i affärsområdet minskade, främst som ett resultat av lägre försäljningsvolymer. Lägre volymer på flera för Electrolux viktiga marknader i Västeuropa har haft en negativ inverkan på landsmixen och kapacitetsutnyttjandet inom tillverkningen.

Däremot påverkades produktmixen positivt av lanseringen i Europa av The Inspiration Range, nästa generations vitvaror i premiumsegmentet. Lägre priser och försämrad mix samt negativa effekter av valutakursförändringar påverkade också resultatet

Enligt Electrolux sjönk marknaden för vitvaror i Västeuropa med 3 procent, ett resultat av svag efterfrågan i Sydeuropa, Frankrike, Tyskland och i Benelux-länderna. I Östeuropa ökade efterfrågan med 2 procent, framförallt på grund av ökad tillväxt i Ryssland medan efterfrågan i övriga Östeuropa försvagades, speciellt i Polen.

Aktietips
Här är Swedbanks nya sektorfavorit
Börsen
Blytung tisdag på börsen
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Analys
HSBC: SAS-aktien är "översåld"Står fast vid köprekommendation
Foto: Jennifer Glans/Pensionsmyndigheten/TT
Premiepensionen
Dags för årets miljardregn över pensionsspararna
Bank
Nu kan Nordeas kunder se sitt personliga koldioxidavtryckBaseras på kortanvändning
10/12
Trading Direkt: Makrotung veckaOch negativ signal för S&P500
Notering
Så går det för förrådsbolaget i premiären24Storage blev kraftigt övertecknad
Analyser
Här är dagens färska köprekar
Fonder
Proffsens favoritfonder i 43 kategorier
Fonder
Spararna tankar aktiefonderGlobal- och Sverigefonder lockar mest
Foto: Shutterstock
Barometer
Tungt slut på 2019 för teknikföretagen
Asien
Nervösa börser i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedgångar på Wall Street
Aktie
Båtmotorbolaget byter namn
Makro
Veckan späckad med makrobesked
Aktier
Norska daytraders favoritaktie är svensk
Krönika
Hernhag: Fastighetsmarknaden är för hetInte läge att öka positionerna
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens aktierekar
Fonder
SPP gör alla fonder fossilfria
Aktie
Moberg Pharma rasar på börsen"Förvånande" utfall i studie
Bostad
Fler tror på starkare boprisutveckling
Aktietips
DI: Möjligheterna i Gränges större än nedsidanTidningen rekommenderar köp
Aktietips
Tre aktier att köpaOch fyra aktier du kan vara utan
Aktie
Oscar Properties förlänger teckningsperiodenBara 70 procent har hittills tecknats
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Mäklarstatistik: Bostadsrättspriserna föll något i november