”Begränsa inte premiepensionen”

Publicerad 2013-04-18 15:11

Krönika Den kommande premiepensionsutredningen kan komma att föreslå ett kraftigt minskat utbud av fonder inom premiepensionssystemet. Men att begränsa premiepensionen samtidigt som man gör pensionsavgångarna mer flexibla är fel, skriver Spiltans Niklas Larsson.

För några dagar sedan fick vi lära oss ett nytt pensionsord – riktålder. Nu kommer pensionsålder och den magiska 65-årsfixeringen att gå i graven och istället kommer vi att fokusera på en flytande riktålder som kommer flyttas fram i takt med att medellivslängden stiger.

Egentligen helt logiskt och smart men när pensionssystemet går mot en mer flexibel och flytande pensionering. Jag som är född 1970 beräknas till exempel leva fem år längre än en person som är född 1930 och då är det väl rimligt att jag förväntas gå i pension några år senare än man hittills gjort.

Om pensionsåldern förvandlas till en riktålder som likt moroten framför åsnan hela tiden kommer att kännas att den flyttas framför dig, så är det extra viktigt att man fram till pensionen ges möjlighet att påverka hur sina pensionspengar placeras.

Parallellt med pensionsåldersutredningen så har även en utredning om premiepensionen pågått och även den kommer att redovisas nu i april. Senare i vår kommer även en översyn av AP-fonderna runda av det som i pensionsbranschen kommer gå till historien som ”utredningsvåren”.

Även om varje del med all rätt bör utredas separat så är det sedan viktigt att de folkvalda i pensionsgruppen och i riksdagen ser till helhetsbilden och inte bokstavstolkar varje utredning separat.  För med en mer flytande ålder för pensionsavgångar kräver att vi medborgare får en större möjlighet att planera inför vår pension.

Men här finns det orosmoln på himlen. Det finns en risk att den utredning om premiepensionen som kommer att presenteras inom kort innebär begränsningar av valmöjligheten inom premiepensionssystemet. Helt enkelt en risk för ett minskat eller till och med kraftigt minskat utbud av fonder.

Ett argument som ibland lyfts fram mot premiepensionen från främst politiskt håll är att systemet kan bli orättvist. Det som då lyfts fram är att två olika individer med samma inkomst kan få väldigt olika pension beroende på vilka val av PPM-fonder de har gjort genom åren.

Det är förvisso sant men ännu mer ”orättvist” är att man som medborgare inte får en möjlighet att påverka sin egen pension samtidigt som pensionsåldern blir allt mer flexibel. Det kommer i framtiden bli ännu mer viktigt att man kan behöva påverka riskprofilen på sin statliga pension utifrån när man själv tänker gå i pension och beroende på vilka övriga tillgångar som tjänstepension, privat pensionssparande, belåning av bostaden och övrigt sparande. Därför vore det fel att röra premiepensionssystemet och begränsa dess flexibilitet.

En vädjan och förhoppning är att de politiker som sitter i pensionsgruppen och i riksdagen gör en sund sammanvägning av de utredningar som nu görs av den statliga allmänna pensionen. Det är viktigt att det även framöver måste finnas en röd tråd och logik när det gäller den statliga pensionen. Och att en mer flytande pensionsålder stöds av en flexibilitet i premiepensionen.

Foto: Manish Swarup/AP/TT
Indiska valet
Förvaltare: Räkna med fortsatt indiskt börslyft efter Modis seger
Spara
Bli inte nollad av storbankerna
Börsen
Årets sämsta dag på Stockholmsbörsen
Insider
Persson köper HM-certifikat för 150 miljoner
Insider
Sandviks vd har köpt aktier för 1,5 miljonerEfter uttalande om att han inte blir "långvarig" på posten
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag kl 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Foto: istockphoto
Analyser
Nya köprekar bland torsdagens analyser
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Analys
Tele2 fick mer betalt än förväntat för KazakstanMorgan Stanley tror på 3 kr i extra utdelning
Bostad
Var tredje letar billigare bostad om räntan höjs till 3 procent
Analys
THQ får ny köprek från Nordea
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Dometic: Ökade marginaler och tillväxt från förvärv
Aktier
Småbolag rekordhögt värderadeÄven onoterat är dyrt
Aktietips
Tre heta köptips
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Aktie
Rosengren: Blir inte "långvarig" på Sandvik
Aktie
Nytt besked: Nu vill Veoneer ta in upp till 690 miljoner dollar
Aktie
Eniro får ny vd - fick sparken från bolaget 2014
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Irras tog in över 100 miljoner
Asien
Mest nedåt i Asien
EU-valet
Nordea: Därför är EU-valet relevant för finansmarknaderna
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Laxbolagen
Lax för miljarder har dött i norsk algblomningLaxbolagen rasar på börsen i Oslo
Bok
Hernhag och Sterner: Aktier är alltid bäst
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Jurist: Oskäligt att inte veta tid för tillträde
Foto: André Maslennikov/IBL Bildbyrå/TT
Studenpresent
Så ger du bort värdepapper i present"Tänk över skatteeffekterna"
Foto: istockphoto
Valuta
SHB: Dröjer länge innan euron kostar under 10 kr"Kronans nivå kanske normal snarare än svag"
Notering
John Mattson värderas till 3 miljarder inför noteringenHandel inleds 5 juni
Foto: istockphoto
Bank
Nordea: Danske ny favorit i ny nordisk banksektoranalysSEB favorit i Sverige
Boränta
SBAB: Kan vara lönsamt att binda boräntanI alla fall om prognoserna slår in
Bostad
Riksbanken: Risk för boprisfall