Storbanken med uppsida

Publicerad 2013-03-25 09:17

Aktietips Börsveckan ger sig ut på en skandinavisk bankodyssé i senaste numret. En bankjätte stämplas med köp, medan konkurrenten får ett mer ljummet betyg.

Den norska storbanken DNB har en tilltalande kombination i form av stigande vinst och lägre risk, vilket renderar köpläge. Hemmamarknaden Norge är förvisso inte särskilt diversifierad men utländsk närvaro i Polen och Baltikum innebär försök att råda bot på hemmablindhet. DNB:s exponering mot sjöfartsmarknaden håller på att minska något medan det samtidigt finns tecken på att marknaden håller på att återhämta sig något.

Danske Bank erhåller en neutral inställning från tidningen. Utan tvivel är den danska storbanken den bland de nordiska storbankerna med en värdering långt under genomsnittet. Tror man på en normalisering av verksamheten är det ett köptillfälle av sällan skådat slag. Dock finns det flera hinder för banken att ta sig över innan Danske Bank kan bli en kanonplacering.

Spelbolaget Net Ent har haft en fin kursresa det senaste året, där marknaden upptäckt bolagets lovande tillväxtmöjligheter. Men Börsveckan räds inte det senaste årets kursframgång utan ångar vidare med en köprekommendation då spelbolaget mycket väl kan överträffa högt uppskruvade förväntningar.

För Addtechs del är det dags att dra lite försiktigt i nödbromsen då kursutvecklingen på senare tid tagit värderingen av bolaget till höjder som motiverar en försiktigare investeringsfilosofi. Rådet blir därmed avvakta från tidigare och köp.

För kursraketen och mångdubblaren Arcam har värderingen med förlov sagt skjutit i höjden. Med ett p/e-tal på hisnande 70 är förväntningarna minst sagt skyhöga. Ett fortsatt positivt nyhetsflöde kan hålla kursen upp medan omvänt kan få värderingen av bolaget att packa ihop.

För hemelektronikkedjan Electra börjar prispressen att avta samtidigt som bolaget höstat in ett antal fina avtal inom sin it- och logistikgren. Det leder Börsveckan till att drista sig till slutsatsen att manegen är krattad för
vinstlyft i år.

Placera
Kull: Allt färre privatsparare tror på sjunkande börs”Kraftig majoritet av börsoptimister”
Aktie
Storägare har gått ur PowercellAktien faller över 7 procent
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bostad
Rekordmånga sålda bostadsrätter i juni
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Pandemin
Danske: Produktionsdata visar att fallet är över
7/7
Trading Direkt om lärdomar från coronakrisen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Börsen
Kursrekyl efter måndagens uppgång
Bank
Överväger förlänga rekommendation för banker att inte dela ut
Foto: Shutterstock
Placera
WisdomTree: Räkna inte med V-formad återhämtning
Sektor
Deutsche höjer svenska banker
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Rapport
Storytel fick 100.000 fler betalande kunder
Börsen
Capsek-aktien föll 25 procent i premiären
Rapport
Catena höjde resultatet
Foto: AP/TT
Wall Street
Techbolagen draglok i New York
Krönika
Lindberg: Aktiva vinnare på rörligare börser
Foto: istockphoto
Obligationer
Företagsobligationer: Ökat tryck i emissioner under sommaren
Köptips
Analys: "Signifikant försäljningsökning andra halvåret"
Bostad
Bomarknaden: Tydlig nedgång i såld nyproduktion
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sektor
Marginell återhämtning på gästnätter"Särskilt svagt för hotellen"
Analys
Analys: Ny rekordnivå för konkurser globalt
5G
Storbritannien överväger utesluta Huawei från 5G-nätverkÄven Frankrike vill utesluta Huaweis utrustning
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Aktie
Tele2:s vd avgår
Asien
Asien: Kina-börserna rusar"Ett tjurrally är i annalkande"
Sektor
Norwegian ser gradvis ökas efterfrågan