Rivstart på året för småbolagsfonder

Publicerad 2013-03-14 09:39

Fondspararen som satsade på småbolag inför året är den stora vinnaren hittills. Flera i fondkategorin har redan hunnit stiga med 15 procent.

Småbolagslistan utklassar storbolagsindex. Det är facit på Stockholmsbörsen så här långt i år, vilket även märks på fondlistorna. Småbolagsfonder tar flera tätpositioner bland årets bästa fonder.

Flera i kategorin har klättrat med hela 15 procent sedan årsskiftet. Under samma period är Stockholmbörsens Small Cap-lista upp cirka 17 procent, att jämföra med storbolagsindex dryga 10 procent.

En av vinnarna är Carnegie Småbolagsfond, som förvaltas av Viktor Henriksson. Han förklarar med att mindre bolag hamnade på efterkälken i fjolårets börsuppgång.

– Nu var det helt enkelt småbolagens tur. Sedan är det tecken på generell riskvilja. Man vågar blicka framåt och längre ned i börslistorna. 

Fondens största innehav, säkerhetsbolaget Loomis, har utvecklats starkt. Detsamma gäller för fastighetsbolaget Balder och investmentbolaget Hakon Invest. Bolag som är för stora för Stockholmsbörsens Small Cap-lista, men ändå faller inom Carnegies definition av småbolag. 

– Det är många bäckar små. Inget av fondens innehav har varit dåligt. Ofta är det vad förvaltning handlar om: Att undvika katastrofer, säger Viktor Henriksson.

De absoluta topplaceringarna står dock andra typer av fonder för. XACT Bank är en börshandlad fond som gynnats av storbankernas framfart. Samtidigt studsar globalfonden SEB Global Value upp med besked efter två usla år i backsegeln.

– Vi kan inte förvänta oss den här uppgångstakten framöver. Det kommer att lugna ner sig. Däremot har vi nog sett det värsta av konjunkturen och viljan att investera i aktier kommer att fortsätta, säger Viktor Henriksson.

 

Bästa fonderna hittills i år (t o m 14 mars)
  utv, i år %
1. XACT Bank 20,1
2. Amundi Fds Eq Thailand AU-C 18,3
3. PSG Small Cap 16,2
4. Franklin Biotechnology Disc A Acc 15,3
5. FBP Opportunities Flexible 15,0
6. SEB Sverigefond Småbolag Chans/Risk 15,0
7. Granit Småbolag 15,0
8. Humle Småbolagsfond 14,9
9. Länsförsäkringar Småbolagsfond 14,9
10. Carnegie Småbolagsfond 14,9
Källa: Morningstar