Pausläge i Elekta trots ljus framtid

Publicerad 2013-03-05 09:55

Rapportkommentar Blankarna fick rätt när deras favoritaktie Elekta redovisade svaga delårssiffror. På lång sikt är dock utsikterna goda, även om mycket talar för ett pausläge innan kursuppgången tar vid.

Statistiken visar att Elekta är börsens mest blankade aktie. Det innebär att spekulanter lånar aktier och säljer dem i förhoppning att kunna köpa tillbaka dem senare till lägre kurs. Förhoppningen sägs bland annat vara sänkta prognoser för i år och en sämre tillväxt framöver.

Om blankarna har fel faller blir det inget stort kursras. Blankarna lär dessutom förr eller senare få köpa tillbaka aktierna de sålt, vilket då skapar ett köptryck. Det kan på så vis komma att svänga rejält om Elekta framöver.

Dagens rapport för kvartalet november till januari var sämre än förväntat, vilket gynnar blankarna. Både resultat och intäkter sjönk för strålterapibolaget, vilket sannolikt är tillfälligt. Elekta uppger osäkerhet i USA och senarelagda affärer i Mellanöstern, samt att valutaeffekter nu väntas ha en negativ effekt på innevarande räkenskapsårs resultat.

Det kan tynga kortsiktigt, men orderingången är fortfarande på väg uppåt och de långsiktiga förutsättningarna för medicinteknikbolaget Elekta är goda. Åldrande befolkningar i väst och tillväxtmarknadsländer som får allt bättre råd att satsa på sjukvård bådar gott.

Aktien har under de senaste åren gått riktigt bra på börsen och ska utvecklingen fortsätta vill det till att vinsten lyfter. De senaste tolv månadernas vinst är 2,72 kr per aktie, vilket ger ett P/E-tal på 35. Analytikernas snittprognoser pekar rakt uppåt mot 5,40 kr per aktie under år 2014.

Blankare är av naturen kortsiktiga. Tror du de får rätt i att Elektas tillväxtmaskin börjar hacka i år ska du hålla dig undan aktien. På fem till tio års sikt ser det däremot fortsatt bra ut för bolaget. Aktien är dyr, men inget luftslott. Någon ny stor kursuppgång ska du däremot inte räkna med under året, tvärtom är det upplagt för fortsatt paus i kursuppgången.

Chatt
Hernhag: Tre utdelningsaktier med chans till uppgång...och fyra stabila amerikanska utdelare
Pension
Så hållbart är ditt pensionsbolagLänsförsäkringar klättrar – AMF tappar
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
"Allt starkare marknad för nyproduktion"
Börsen
Börsen vände uppåt
Fonder
Fondspararna tankar grönt under rekordstark månadHär är månadens populäraste fonder
Analys
DNB: Snabb kassaflödestillväxt och dolda värden i Nyfosa
27/11
Trading Direkt: Vilka flygbolag klarar krisen?
Analyser
Här är fredagens köprekar
Foto: Shutterstock
Placera
Amundi: Satsa hållbart och cykliskt”Kollapsen sträcker sig bortom 2021"
Budstriden
SBB lägger formellt bud på Entra
Rapport
Omsättningsras för Moment Group
Aktie
Pandemin får Actic att vinstvarna
Asien
Blandat i Asien
Foto: Shutterstock
Aktie
Nanexa handelsstoppad
Spara
Så blir skatten på ISK nästa år
Analys
DNB: Beijer Ref föredras framför Nibe bland ESG-aktierna
Lån
Räntan på studielån mer än halveras
Placera
Chefsstrategen spår rotation tillbaka till FANG
Bud
Arnhult: Det mesta går utom tennsoldater och nyfödda barnStorägaren ställer sig bakom budet på Entra
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Riksbanken spår mer dämpad utveckling på bomarknaden
Pandemin
Tyskland vill stänga alla skidorter i EU
Sektor
Sju av tio skogsägare tror på ökade fastighetspriserStora geografiska prisskillnader
Räntan
Riksbanken lämnar räntan oförändradMen stödköpen utökas
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Bud
Castellum lägger bud på Entra