Pausläge i Elekta trots ljus framtid

Publicerad 2013-03-05 09:55

Rapportkommentar Blankarna fick rätt när deras favoritaktie Elekta redovisade svaga delårssiffror. På lång sikt är dock utsikterna goda, även om mycket talar för ett pausläge innan kursuppgången tar vid.

Statistiken visar att Elekta är börsens mest blankade aktie. Det innebär att spekulanter lånar aktier och säljer dem i förhoppning att kunna köpa tillbaka dem senare till lägre kurs. Förhoppningen sägs bland annat vara sänkta prognoser för i år och en sämre tillväxt framöver.

Om blankarna har fel faller blir det inget stort kursras. Blankarna lär dessutom förr eller senare få köpa tillbaka aktierna de sålt, vilket då skapar ett köptryck. Det kan på så vis komma att svänga rejält om Elekta framöver.

Dagens rapport för kvartalet november till januari var sämre än förväntat, vilket gynnar blankarna. Både resultat och intäkter sjönk för strålterapibolaget, vilket sannolikt är tillfälligt. Elekta uppger osäkerhet i USA och senarelagda affärer i Mellanöstern, samt att valutaeffekter nu väntas ha en negativ effekt på innevarande räkenskapsårs resultat.

Det kan tynga kortsiktigt, men orderingången är fortfarande på väg uppåt och de långsiktiga förutsättningarna för medicinteknikbolaget Elekta är goda. Åldrande befolkningar i väst och tillväxtmarknadsländer som får allt bättre råd att satsa på sjukvård bådar gott.

Aktien har under de senaste åren gått riktigt bra på börsen och ska utvecklingen fortsätta vill det till att vinsten lyfter. De senaste tolv månadernas vinst är 2,72 kr per aktie, vilket ger ett P/E-tal på 35. Analytikernas snittprognoser pekar rakt uppåt mot 5,40 kr per aktie under år 2014.

Blankare är av naturen kortsiktiga. Tror du de får rätt i att Elektas tillväxtmaskin börjar hacka i år ska du hålla dig undan aktien. På fem till tio års sikt ser det däremot fortsatt bra ut för bolaget. Aktien är dyr, men inget luftslott. Någon ny stor kursuppgång ska du däremot inte räkna med under året, tvärtom är det upplagt för fortsatt paus i kursuppgången.

Chatt
Hernhag: Fyra aktier att öka i och behålla på sikt"Två bra barnaktier"
Aktier
Sparekonomen varnar för dubbelsmäll i investmentbolagRabatterna krymper och premierna stiger
Foto: Shutterstock
Råvaror
UBS: Guld kan stiga mot 2.100 dollar nästa år
Foto: istockphoto
Bostad
Analytiker: Mer dämpad prisuppgång på bomarknaden
Pension
Andersson: Nio av tio pensionärer får mer pengar nästa år"Pensionsgapet borta 2023"
Foto: AP/TT
Wall Street
Techbolagen tyngde i New York
Aktie
Kinnevik säljer hela innehavet i Qliro
Börsen
Stängning marginellt upp
JP Morgan: Troliga bankfusioner i Europa
Aktie
Lundberg tankar ännu mer SHB-aktier
Handelskriget
USA beordrar Google och Apple förbjuda Tiktok och Wechat
Bank
FI utreder Swedbank för marknadsmissbruk
18/9
Trading Direkt: Analys i "extrema uppgångar"
Fonder
Företagsobligationsfonderna har återhämtat sig
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Bostad
Valueguard: Boprisuppgången fortsätter
Aktie
Ericsson i mångmiljardaffärKöper amerikanskt 5G-bolag
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
Riksbanken
Räkna med oförändrad reporänta nästa vecka
Aktie
Stillfront köper mobilspelsbolaget Nanobit
Foto: istockphoto
Asien
Lätt uppåt i Asien
Placera
Söderberg & Partners: Så ska du placera i höstStrategirapporten ”Climbing the Wall of Worry”
Analys
Arjo: Carnegie tror på ökad tillväxt"Kvartalsrapporten driver upp aktiekursen"
Foto: Shutterstock
Placera
DNB Markets: Sektorskifte på börsen"Verkstad och fastigheter vinner terräng"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar