Pausläge i Elekta trots ljus framtid

Publicerad 2013-03-05 09:55

Rapportkommentar Blankarna fick rätt när deras favoritaktie Elekta redovisade svaga delårssiffror. På lång sikt är dock utsikterna goda, även om mycket talar för ett pausläge innan kursuppgången tar vid.

Statistiken visar att Elekta är börsens mest blankade aktie. Det innebär att spekulanter lånar aktier och säljer dem i förhoppning att kunna köpa tillbaka dem senare till lägre kurs. Förhoppningen sägs bland annat vara sänkta prognoser för i år och en sämre tillväxt framöver.

Om blankarna har fel faller blir det inget stort kursras. Blankarna lär dessutom förr eller senare få köpa tillbaka aktierna de sålt, vilket då skapar ett köptryck. Det kan på så vis komma att svänga rejält om Elekta framöver.

Dagens rapport för kvartalet november till januari var sämre än förväntat, vilket gynnar blankarna. Både resultat och intäkter sjönk för strålterapibolaget, vilket sannolikt är tillfälligt. Elekta uppger osäkerhet i USA och senarelagda affärer i Mellanöstern, samt att valutaeffekter nu väntas ha en negativ effekt på innevarande räkenskapsårs resultat.

Det kan tynga kortsiktigt, men orderingången är fortfarande på väg uppåt och de långsiktiga förutsättningarna för medicinteknikbolaget Elekta är goda. Åldrande befolkningar i väst och tillväxtmarknadsländer som får allt bättre råd att satsa på sjukvård bådar gott.

Aktien har under de senaste åren gått riktigt bra på börsen och ska utvecklingen fortsätta vill det till att vinsten lyfter. De senaste tolv månadernas vinst är 2,72 kr per aktie, vilket ger ett P/E-tal på 35. Analytikernas snittprognoser pekar rakt uppåt mot 5,40 kr per aktie under år 2014.

Blankare är av naturen kortsiktiga. Tror du de får rätt i att Elektas tillväxtmaskin börjar hacka i år ska du hålla dig undan aktien. På fem till tio års sikt ser det däremot fortsatt bra ut för bolaget. Aktien är dyr, men inget luftslott. Någon ny stor kursuppgång ska du däremot inte räkna med under året, tvärtom är det upplagt för fortsatt paus i kursuppgången.

Insiders
Insiders fortsätter att agera efter rapporterna
Sektor
USA-diplomat: Ericsson och Nokia i nivå med Huawei
Foto: Shutterstock
Räntan
Danske: Högre sannolikhet för räntesänkning
Räntan
Så påverkas privatekonomin av lägre inflation
Börsen
Defensivt uppåt
Foto: Shutterstock
Coronaviruset
260 av H&M:s butiker i Kina är stängda
Inflationen
Inflationen minskade i januariPriserna sjönk på kläder, resor och el
Foto: Shutterstock
Försäkringar
Konsumentverket: Svårt att jämföra barnförsäkringarVaga och otydliga formuleringar försvårar för konsumenten
Foto: istockphoto
Här är onsdagens köprekar och analyser
Foto: Shutterstock
Konjunktur
KI: Offentliga finanser ej långsiktigt hållbara"Statsbidragen behöver öka med 14 miljarder per år fram till 2050"
Aktie
Embracer i mångmiljardaffärOmsättning och resultat högre än väntat
PA-skolan
Extra kurstillfällen i populära PA-skolanSpetsa dina kunskaper om investeringar
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Strategi
Aktie-Ansvar: Strategibyte från verkstad till skog"Vår syn på skogen förändras"
Rapport
Kraftigt ökande förvaltningsresultat för SBB
Rapport
Stillfront ökade vinsten
Rapport
Poolia: Sämre resultat men högre utdelning
Asien
Uppåt i Asien med Tokyo i topp
Foto: AP/TT
Wall Street
Coronaoro tyngde Wall Street
Sektor
Kepler/Swedbank: Styrkebesked från fastighetsbolagenSektorn steg 60 procent i fjol
Sektor
Virusvarningar sänker Apple-leverantörer och Samsung
Foto: Shutterstock
Börsen
Danske: Coronaviruset ett temporärt hack i konjunkturkurvan
Foto: Shutterstock
Analys
Nordea: Överdriven kursnedgång för Catena Media
Aktie
Familjen Persson fortsätter att köpa H&M-aktier
18/2
Trading Direkt – om börsens bästa teleoperatör
Foto: Shutterstock
Coronaviruset
Commerzbank: Kinas BNP minskar 2-3 procent varje vecka"Marknaderna tror på det gynnsamma scenariot"