Pausläge i Elekta trots ljus framtid

Publicerad 2013-03-05 09:55

Rapportkommentar Blankarna fick rätt när deras favoritaktie Elekta redovisade svaga delårssiffror. På lång sikt är dock utsikterna goda, även om mycket talar för ett pausläge innan kursuppgången tar vid.

Statistiken visar att Elekta är börsens mest blankade aktie. Det innebär att spekulanter lånar aktier och säljer dem i förhoppning att kunna köpa tillbaka dem senare till lägre kurs. Förhoppningen sägs bland annat vara sänkta prognoser för i år och en sämre tillväxt framöver.

Om blankarna har fel faller blir det inget stort kursras. Blankarna lär dessutom förr eller senare få köpa tillbaka aktierna de sålt, vilket då skapar ett köptryck. Det kan på så vis komma att svänga rejält om Elekta framöver.

Dagens rapport för kvartalet november till januari var sämre än förväntat, vilket gynnar blankarna. Både resultat och intäkter sjönk för strålterapibolaget, vilket sannolikt är tillfälligt. Elekta uppger osäkerhet i USA och senarelagda affärer i Mellanöstern, samt att valutaeffekter nu väntas ha en negativ effekt på innevarande räkenskapsårs resultat.

Det kan tynga kortsiktigt, men orderingången är fortfarande på väg uppåt och de långsiktiga förutsättningarna för medicinteknikbolaget Elekta är goda. Åldrande befolkningar i väst och tillväxtmarknadsländer som får allt bättre råd att satsa på sjukvård bådar gott.

Aktien har under de senaste åren gått riktigt bra på börsen och ska utvecklingen fortsätta vill det till att vinsten lyfter. De senaste tolv månadernas vinst är 2,72 kr per aktie, vilket ger ett P/E-tal på 35. Analytikernas snittprognoser pekar rakt uppåt mot 5,40 kr per aktie under år 2014.

Blankare är av naturen kortsiktiga. Tror du de får rätt i att Elektas tillväxtmaskin börjar hacka i år ska du hålla dig undan aktien. På fem till tio års sikt ser det däremot fortsatt bra ut för bolaget. Aktien är dyr, men inget luftslott. Någon ny stor kursuppgång ska du däremot inte räkna med under året, tvärtom är det upplagt för fortsatt paus i kursuppgången.

Foto: AP/TT
Wall Street
Stark avslutning i New York
Budstriden
Castellum ökar i Entra
Börsen
Tung tisdag på börsen
Foto: istockphoto
Aktier
Morgan Stanley: Fyra nordiska aktier med hög "specifik" risk
Foto: Johan Nilsson/TT
Skatt
Uthyrning av privatbostad, solceller och rutavdrag under luppen i årFlera helt nya skattereduktioner
Foto: Shutterstock
Pension
Knappt hälften har koll på sin pension"Yngre kommer inte att kunna leva på pensionen"
23/2
Trading Direkt om Frontiers Markets
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Analys
Morgan Stanley: Svårare motivera Tele2:s värdering
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Analys
ABG: SBB värd en premievärdering
Foto: Copyright (c) 2020 Shutterstock. No use without permission.
Placera
"Frontier markets" har inte hängt med i uppgången”Vietnam lockar”
Rapport
SBB: Förvaltningsresultatet mer än dubblerades"Uppfyller kraven för höjt kreditbetyg"
Foto: Paradox
Rapport
Vinstras för Paradox
Placera
Landeborn: Stigande långräntor ännu inget hot mot börsen
Börsen
Överlag uppåt i Asien
Krönika
Hernhag: Håll koll på de svenska HEES-bolagen
Foto: Copyright (c) 2014 Shutterstock. No use without permission.
Aktie
Lumito: Pressreleasen fastnade i spamfiltretVidhåller samarbetsavtal med Sectra
Analyser
Här är måndagens aktierekar
Riksbanken
Vice riksbankschef: Krävs mycket för att sänka räntanOch kronkursen inte alls i samma fokus som tidigare
Olja
Goldman höjer prisprognosen för oljaBrentolja 75 dollar per fat tredje kvartalet
Investera
Det här betyder taxonomin
Foto: Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without permission.
Taxonomin
Carnegie Fonder: Brist på data inför taxonomin
Analys
ABG: Spännande framtid för eyetrackingHöjer riktkursen för Tobii
Analys
Carnegie: Därför höjer vi Sinch riktkurs med 40 procent
Foto: istock
Kryptovalutor
FI varnar för att investera i kryptotillgångar”Olämpligt för de flesta, om inte alla konsumenter”