Fyra färska köptips

Publicerad 2013-03-04 08:16

Aktietips Läkemedel, telefoner, spel och bryggeri. Det är aktierna som hissas i senaste numret av Börsveckan.

Telefonbolaget Doros egna utvecklingsprojekt och dess varumärke underskattas enligt Börsveckan, och förväntningarna är så låga att aktien är köpvärd.

Specialistläkemedelsbolaget Swedish Orphan Biovitrum (Sobi) kan betraktas som ett självfinansierat forskningsbolag, vilket är ovanligt och ger en attraktiv risk-chansprofil. Med flera pusselbitar på plats efter åtgärder genomförda under 2012 – förlängning av viktiga avtal, sänkt kostnadsbas och en emission – tror Börsveckan att det finns en god chans för positiv kursutveckling och höjer rekommendationen till köp.

Spelbolaget Cherry spås stå inför ytterligare renodling efter försäljning av Automatgruppen till Betsson: den landbaserade casinoverksamheten kommer rimligen att avyttras, tror Börsveckan. Räknar man med det och drar bort kassan får man koncernens framtidshopp, den nya nätverksamheten, i princip gratis. Dagens kursnivå är attraktiv, och om den extrautdelning på 15-17 kronor per aktie som ligger i korten uteblir kan ett ännu bättre köpläge uppstå.

Kopparbergs bryggeri har visat en fin och stabil försäljningstillväxt de senaste åren, kombinerat med hög lönsamhet. Även om man som investerare bör kräva en småbolags- och låglikviditetsrabatt känns värderingen attraktiv.

Industrigrossisten Lagercrantz har stigit med 26 procent sedan Börsveckans köpråd den 4 februari, och rekommendationen dras ned till avvakta.

Friluftsbolaget Fenix Outdoor sänks till neutral efter bokslutet som visade på en svag avslutning på 2012 med rörelseresultat som inte följer med försäljningsökningen, något som lär bestå ännu en tid enligt Börsveckan. Dagens värdering på 12,5 gånger konsensusprognosen för innevarande år lämnar föga potential med tanke på den ökade kostnadsmassan.

Klädkedjekonglomeratet RNB:s nyemission är positiv för att man ska våga ge sig på aktien, men ovisshet om vad slutnotan blir för JC gör att Börsveckan väntar med aktien. Klädbranschen, konstaterar tidningen, är sannolikt kraftigt överetablerad.

Industrigrossisten Indutrade hade ett hyfsat fjolår, men till p/e 15 på årets förväntade vinst och 16 på fjolårets finns risker för bakslag för aktien, trots att en premievärdering är på plats för det enligt Börsveckan välskötta bolaget.

Något större utrymme för bakslag i konjunkturen finns inte, varför tidningen inte riktigt nänns ta fram köpstämpeln.

Hävstången i affärsmodellen för affärssystembolaget Fortnox börjar visa sig: av försäljningstillväxten i fjärde kvartalet blev 42 procent tillskott till vinsten, medan helårssiffran låg på 23 procent. Värderingen är visserligen skyhög på 30 gånger Börsveckans vinstprognos, men det matchas av vinsttillväxttakten. Marknaden är långt ifrån mättad, och potential finns i att många redovisningsbyråer jobbar i Fortnox, eftersom det förenklar för deras kunder att arbeta i samma system. Köpstämpeln behålls.

Importföretaget Empire har sålt agenturen för Sodastream, och sedan dess har inte mycket gått bolagets väg. Bland annat har logistiken krånglat sedan Empire utlokaliserade den, och några riktigt tunga agenturer har inte tillkommit. Trots låg värdering – priset per krona av lagret, kundfordringarna och kassan minus skulder kostar bara är 60 öre – passar Börsveckan på aktien, eftersom rörelsen förlorar pengar.

First North-listade it-distributören Deltaco betraktas inte heller som något angeläget köp på nuvarande nivåer. Ett säkrare alternativ med liknande egenskaper anses Atea vara. Det som kan ändra bilden är om de nya förvärv som Deltaco planerar blir lika bra som det senaste, något som enligt Börsveckan återstår att se.

Krisen
Fler arbetslösa än befarat i USA
Krisen
Nya stödprogram från FedLånar ut 2300 miljarder
Så rörde sig snitträntorna på bolån under mars
Placera
SEB: Aktierna som kan bli vinnare när det vänder... och några som förlorar
9/4
Trading Direkt: New York-mäklare om bostadsmarknadens död
Börsen
Börsuppgången mattades av
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Persson går in i ElectroluxKöper aktier för 142 miljoner
Foto: Shutterstock
Undersökning
Svensken vill placera skatteåterbäringen60 procent av de unga vill investera skattepengarna
Placera
Fondfunderingar: Äga guld i kristider
Olja
Något uppåt för oljan inför OpecmöteMed efterfrågekollaps kan ändå sänka priset under 20 dollar
Aktie
Omvänd vinstvarning från GetingeOrderingången ökade 47 procent
Aktietips
En köpvärd aktie för långsiktigaOch två du kan strunta i
Rapport
Scandic tokrusar trots brakförlustOmsättningen nästan halverades i mars
Krisen
EU vill förlänga inreseförbud till 15 maj
Aktie
Norwegian lägger fram krisplanBeslut på extrastämma 4 maj
Gästkrönika
Förvaltaren: Marknaden ser ljuset i tunneln på coronakrisen”Perhaps the end of the beginning”
Foto: Shutterstock
Placeringar
WisdomTree: Kina säker hamn i coronakrisen”Studsar tillbaka till normal nivå under andra kvartalet”
Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Mäklarstatistik: Små prisrörelser i mars
Aktie
DI: Volvo nära slopa även ordinarie utdelning
Aktie
Essity ska producera ansiktsmaskerStäller om produktionen
Analys
DNB: Satsning på specialstål kan lyfta SSAB:s marginalerInleder bevakning med köprekommendation
8/4
Healthcare Direkt: Fondförvaltaren om covid-19
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Skatteåterbäringen
Nu betalas 16,5 miljarder ut i skatteåterbäring
Aktie
Svenskarnas hamstring gav tvåsiffrigt försäljningslyft