Fyra färska köptips

Publicerad 2013-03-04 08:16

Aktietips Läkemedel, telefoner, spel och bryggeri. Det är aktierna som hissas i senaste numret av Börsveckan.

Telefonbolaget Doros egna utvecklingsprojekt och dess varumärke underskattas enligt Börsveckan, och förväntningarna är så låga att aktien är köpvärd.

Specialistläkemedelsbolaget Swedish Orphan Biovitrum (Sobi) kan betraktas som ett självfinansierat forskningsbolag, vilket är ovanligt och ger en attraktiv risk-chansprofil. Med flera pusselbitar på plats efter åtgärder genomförda under 2012 – förlängning av viktiga avtal, sänkt kostnadsbas och en emission – tror Börsveckan att det finns en god chans för positiv kursutveckling och höjer rekommendationen till köp.

Spelbolaget Cherry spås stå inför ytterligare renodling efter försäljning av Automatgruppen till Betsson: den landbaserade casinoverksamheten kommer rimligen att avyttras, tror Börsveckan. Räknar man med det och drar bort kassan får man koncernens framtidshopp, den nya nätverksamheten, i princip gratis. Dagens kursnivå är attraktiv, och om den extrautdelning på 15-17 kronor per aktie som ligger i korten uteblir kan ett ännu bättre köpläge uppstå.

Kopparbergs bryggeri har visat en fin och stabil försäljningstillväxt de senaste åren, kombinerat med hög lönsamhet. Även om man som investerare bör kräva en småbolags- och låglikviditetsrabatt känns värderingen attraktiv.

Industrigrossisten Lagercrantz har stigit med 26 procent sedan Börsveckans köpråd den 4 februari, och rekommendationen dras ned till avvakta.

Friluftsbolaget Fenix Outdoor sänks till neutral efter bokslutet som visade på en svag avslutning på 2012 med rörelseresultat som inte följer med försäljningsökningen, något som lär bestå ännu en tid enligt Börsveckan. Dagens värdering på 12,5 gånger konsensusprognosen för innevarande år lämnar föga potential med tanke på den ökade kostnadsmassan.

Klädkedjekonglomeratet RNB:s nyemission är positiv för att man ska våga ge sig på aktien, men ovisshet om vad slutnotan blir för JC gör att Börsveckan väntar med aktien. Klädbranschen, konstaterar tidningen, är sannolikt kraftigt överetablerad.

Industrigrossisten Indutrade hade ett hyfsat fjolår, men till p/e 15 på årets förväntade vinst och 16 på fjolårets finns risker för bakslag för aktien, trots att en premievärdering är på plats för det enligt Börsveckan välskötta bolaget.

Något större utrymme för bakslag i konjunkturen finns inte, varför tidningen inte riktigt nänns ta fram köpstämpeln.

Hävstången i affärsmodellen för affärssystembolaget Fortnox börjar visa sig: av försäljningstillväxten i fjärde kvartalet blev 42 procent tillskott till vinsten, medan helårssiffran låg på 23 procent. Värderingen är visserligen skyhög på 30 gånger Börsveckans vinstprognos, men det matchas av vinsttillväxttakten. Marknaden är långt ifrån mättad, och potential finns i att många redovisningsbyråer jobbar i Fortnox, eftersom det förenklar för deras kunder att arbeta i samma system. Köpstämpeln behålls.

Importföretaget Empire har sålt agenturen för Sodastream, och sedan dess har inte mycket gått bolagets väg. Bland annat har logistiken krånglat sedan Empire utlokaliserade den, och några riktigt tunga agenturer har inte tillkommit. Trots låg värdering – priset per krona av lagret, kundfordringarna och kassan minus skulder kostar bara är 60 öre – passar Börsveckan på aktien, eftersom rörelsen förlorar pengar.

First North-listade it-distributören Deltaco betraktas inte heller som något angeläget köp på nuvarande nivåer. Ett säkrare alternativ med liknande egenskaper anses Atea vara. Det som kan ändra bilden är om de nya förvärv som Deltaco planerar blir lika bra som det senaste, något som enligt Börsveckan återstår att se.

Aktiechatt
Hernhag: Fem nordiska utdelningsfavoriterOch två bolag han nyligen ökat i
Notering
Här är Hemnets erbjudande inför noteringenVärderingen kan landa på nästan 12 miljarder
Börsen
Industri i topp på stark fredagsbörsVolvo steg mest bland storbolagen
Krönika
Lindberg: Lönsam matematik i köpmaskinerna
Blankning
De 15 mest blankade aktierna
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Carnegie sänker Thule till sälj"Fortsatt god utveckling men hög värdering"
Foto: Shutterstock
Analys
Sinch värdering oroar DanskeBanken sänker estimaten
Analys
Jefferies: Risk för marginalpress i EssitySlopar köprekommendation
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Bomarknad: Rekordstort övertag för säljarna"Väldigt het marknad just nu"
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
DNB: Därför slopar vi köprekommendationen"Evolutions kurs reflekterar de kortsiktiga katalysatorerna"
Foto: istockphoto
Analyser
Aktierna som inte längre är köpvärdaEvolution, Gränges och Essity bland de som fått slopade köprekar
Aktie
New Wave lyfter efter omvända vinstvarningen
Sektor
Berenberg: Dags att plocka upp klimataktier efter falletAker Carbon Capture, Vestas, Powercell och Nel bland favoriterna
Blankning
Nordnet: Nu kommer återbäringen för utlånade aktierNorwegian gav mest ersättning
Placera
Danske Bank: Därför är Stockholmsbörsen bäst i världen"...men balansera portföljen ur ett globalt perspektiv"
Aktieportföljen
Omvänd vinstvarning lyfter portföljen
Kina
Kinas BNP-tillväxt över 18 procentMen ändå något lägre tillväxt än väntat
Bolag
Sparekonomen om alla omvända förvärv"Vill att det ska gå fort"
Budgeten
Andersson: En budget för att rädda jobben
Vårbudgeten
En pandemipräglad vårbudget
Foto: Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
USA
Biden eskalerar åtgärder mot RysslandInleder sanktioner mot sex ryska bolag
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Kepler: Skanska vinnare på Bidens infrastrukturpaket
Bostad
Hemnet: Ettor har inte hängt med i bostadsrallytRekordutbud och långa säljtider
Analys
SEB höjer Trelleborgs riktkursUpprepar köprekommendation
Fonder
Rekordkvartal för hedgefonder"Jordmån för de flesta aktiva tradingstrategierna"