Rapportras för Swedish Match

Publicerad 2013-02-20 08:19

Rapport Swedish Match faller 8,6 procent på Stockholmsbörsen sedan kommentarer från bolaget spätt på oron för det ökande konkurrensläget på den svenska snusmarknaden.

Inför rapporten pekade Nyhetsbyrån Direkt på att ett ”worst case-scenario” för Swedish Match vore om bolaget tvingas backa sin prishöjning för lågprissnuset samtidigt som prishöjningar för premiesnuset fortsätter att dröja av rädsla för att ännu fler konsumenter ska välja billigare snus.

Onsdagens besked från bolaget överträffade detta – åt det negativa hållet. Swedish Match vd Lars Dahlgren uppgav i en intervju med Direkt att bolaget inte bara tar tillbaka prishöjningen för lågprissnuset Kaliber utan att snusvikten för vissa premieprodukter även ökas. Med andra ord en indirekt prissänkning.

”Det här är jättestora grejer, att man nu tvingas backa från sin prishöjning på Kaliber och att man genom att öka vikten på vissa premissorter indirekt genomför en prissänkning som motsvarar i princip 10 procent”, säger en analytiker som har en säljrekommendation för aktien.

Bakgrunden till att Swedish Match nu sänker priset på Kaliber är inte bara att konkurrenterna legat still med sina priser utan att en av till och med ökat sina rabatter.

Redan i höstas hamnade konkurrensen på den svenska snusmarknaden i fokus och en ökad risk att Swedish Match inte skulle genomföra traditionella prishöjningar för sina premieprodukter ledde till att vissa analytiker började tala om en strukturell förändring.

”Det här är en stor förändring, det är en strukturell nedgång. Det är klart att det är väldigt oroväckande och det är ingenting som försvinner med nästa kvartalsrapport. Swedish Match har tagit sina prishöjningar alldeles för långt, vilket nu börjar slå tillbaka. Bolaget har varje år höjt priserna med höga ensiffriga tal utan att det hänt någonting med marknadsandelarna. Men sedan två år tillbaka har konkurrensen ökat markant och att som Swedish Match sitta med en marginal på ungefär 55 procent på den svenska snusförsäljningen, det är helt klart ett stort hot när marknadsandelen sjunker kraftigt”, säger analytikern på
onsdagen.

Swedish Match redovisar ett rörelseresultat för sina produktområden på 883 miljoner kronor (898) för det fjärde kvartalet 2012. Analytikerna hade räknat med ett resultat på 883 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

Före skatt blev resultatet, inklusive STG, 850 miljoner kronor (888).

Nettoomsättningen, exklusive tobaksskatt, blev 3.148 miljoner kronor (3.064). Här hade analytikerna räknat med 3.124 miljoner.

Swedish Match spår ett minskat resultatbidrag från snusverksamheten under 2013.

”På grund av de ökade marknadsinvesteringarna i USA och konkurrenssituationen i Sverige är det troligt att rörelseresultatet från produktområdet Snus för helåret 2013 kommer att vara lägre än under 2012”, skriver Swedish Match i bokslutet.

Enligt SME Direkts sammanställning inför onsdagens rapport räknade analytikerna i snitt med att snusdivisionen skulle ha ett rörelseresultat på 2.273 miljoner kronor 2013. Den prognos som Swedish Match nu lämnat innebär att den ska bli lägre än 2.349 kronor.

Marknaden för snus väntas annars fortsätta att utvecklas positivt under 2013.

”Vi förväntar oss att både snusmarknaden i Skandinavien och marknaden för amerikanskt snus i USA fortsätter att växa i volym under 2013”, skriver Swedish Match.

Under året kommer Swedish Match att fortsätta att investera för tillväxt för svenskt snus internationellt, framförallt i USA, och även öka satsningarna för att ta marknadsandelar inom det snabbt växande segmentet för amerikanskt portionssnus.

”I Skandinavien kommer vi att lägga större resurser på nya marknadsinitiativ, i synnerhet i Sverige där mixförändringen mellan prissegmenten har påverkat marknaden negativt. Till följd av den senaste tidens ökade priskonkurrens på den svenska marknaden, har vi beslutat att genomföra nödvändiga prisjusteringar inom vår lågprisportfölj för att stärka vår konkurrenskraft”, skriver Swedish Match.

Inom området massmarknadscigarrer i USA spås en positiv utveckling i år.

”För helåret 2013 förväntar vi oss ökad nettoomsättning och ökat rörelseresultat för amerikanska massmarknadscigarrer, främst till följd av stark volymtillväxt”, skriver bolaget.

Foto: AP/TT
Wall Street
Iran-oro sänkte Wall Street
Foto: istockphoto
Försäkringar
"Lönar sig att jämföra husbilsförsäkringar"Stora skillnader mellan försäkringsbolagen
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Munter börs på rapporttung fredag
Foto: istockphoto
Cybersäkerhet
Skydda dig mot hackare i sommarSommaren högsäsong för cyberkriminella
Analyser
Flera nya köprekar bland analyserna
19/7
Trading Direkt: Långsiktig teknisk analys på index
Rapport
Sämre än väntat för Autoliv"Sämsta marknaden sedan finanskrisen"
Rapport
SSAB:s resultat sämre än väntatSpår lägre efterfrågan tredje kvartalet
Rapport
Saabs orderingång minskade
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Kinnevik: Substansvärdet ökade 6 procent
Rapport
Klart svagare än väntat för Boliden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Attendos resultat i nivå med vinstvarningen
Rapport
NCC klart under förväntanMen orderingången överraskade på uppsidan
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Betssons vinst krymper
Asien
Uppåt i Asien efter mjuka Fed-signaler
Foto: Rickard Kilström
Aktie
Gladiator har dumpat MedivirMitteregger: Tappat tron på bolaget
Spara
Så får du 10 procents sparränta – men risken är skyhögFI kräver reglering
Fonder
Här är sommarens bästa fonder
Aktie
SHB slopar trading-case efter svag rapport
Bolån
Bankerna där snitträntorna rört sig mest
16/7
Trading Direkt: Hajpade fondförvaltaren om gaming och e-sportbolag
Aktietips
Förvaltarens nya aktiefynd
Foto: istock
Kryptovalutor
Förslag förbjuda tech-bolag lansera kryptovalutor
Räntan
Fedchef: Centralbanken bör överväga räntesänkningar
Foto: Tomas Oneborg /TT-SvD
Aktier
Här är miljardärernas favoritaktier
Foto: Vidar Nuud/NTB/TT
Näthandel
Resor störst på nätet
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Färre villor säljs