Ta rygg på kursraketen

Publicerad 2013-02-14 12:12

Rapportkommentar Delårsrapporten gav ny skjuts åt medicinteknikbolaget Raysearch, som rusat över 50 procent på tre månader. Vi tror ändå att aktien har mer att ge.

Raysearchaktien handlas till 50 gånger årsvinsten efter att börskursen kommit upp 52 procent under de tre senaste månaderna. Ändå kan aktien fortsätta upp.

Raysearch utvecklar mjukvarulösningar för strålbehandling av cancer. Under 2012 var det full fart på försäljningen som steg 44 procent. Rörelseresultatet sjönk trots en positiv effekt från en uppgörelse med Siemens. Netto ökade vinsten till 0,58 kr per aktie. P/E-talet är därmed 50, vilket inte säger så mycket.

Det beror på att resultatet åtminstone tillfälligt pressas av ökade advokatkostnader för en patenttvist i USA. Även om dosplaneringssystemet Raystation säljer bra kostar tillväxten pengar. Dessutom håller bolaget ännu på och bygger upp sin egna försäljnings- och serviceorganisation kring huvudprodukten.

Både tillväxt och resultat under fjärde kvartalet var bättre än på helåret, vilket tillsammans med att orderna verkar fortsätta att trilla in bådar gott. Resultatet lär lyfta framöver, frågan är bara om det blir snabbt nog och tillräckligt mycket för att motivera aktiekursen.

Enligt databasen Factsets analytiker var prognoserna innan bokslutet att Raysearch vinst skulle flerfaldigas till 1,55 kr per aktie 2014. Då faller p/e-talet under 20, vilket vore överkomligt om den snabba tillväxten håller i sig.

Aktien har långt kvar till 2010 års kurstoppar på 45 kr. Fortsätter bolaget att utvecklas i rätt riktning och flerfaldigar årsvinsten som förväntat kan Raysearch nå tillbaka dit. Kvartalsresultaten lär svänga kraftigt framöver på grund av stora svängningar i leveranserna. Att risken är hög behöver knappast påpekas.