Måndagstips för börsen

Publicerad 2013-01-28 08:07

Aktietips Börsveckan analyserar sex bolag i veckans nummer, varav två anses köpvärda: fastighetsbolaget Kungsleden och astmabolaget Aerocrine. Det pressade stålbolaget SSAB kan vara värt en chansning, medan klädkedjan Kappahl, bemanningsföretaget Poolia och bygghandlarkedjan Byggmax däremot inte faller magasinets skribenter på läppen.

De köpvärda först: genom försäljningen av halvägda Hemsö har Kungsleden avvärjt det värsta hotet från en kommande skattesmäll, vilket Börsveckan anser gör aktien intressant. En uppsida finns i kapitlet om skatteprocesserna, där utrymme för positiva överraskningar finns. Framtiden får utvisa tidningens omdöme av nya storägaren Gösta Welandson, som inte har det bästa ryktet på aktiemarknaden efter sitt agerande i fastighetsbolaget Realia för några år sedan.

Astmabolaget Aerocrine står inför ett kommersiellt genombrott tack vare
värdefullt stöd från försäkringsbranschen, och bolagets utveckling på sistone motsvarar Börsveckans tidigare förväntningar. Därför finns ingen anledning att på grund av kursuppgång revidera köprekommendationen från mars 2012.

SSAB brukar vara en given vinnare när konjunkturen vänder uppåt, men det finns skäl som talar för att det är annorlunda den här gången: stora strukturproblem i stålbranschen och kronans förstärkning, vilka båda skapar osäkerhet kring aktien. Börsveckan ger en tudelad rekommendation: för den som tror på en bättre konjunktur, ökat kapacitetsutnyttjande och högre stålpriser kan SSAB vara värt en chansning, i så fall före rapporten (den 8 februari) – men det kan vara klokt att avvakta denna.

Två kedjor, Byggmax och Kappahl, anses mindre tilltalande. För byggbolagets del noterar Börsveckan att det visserligen gör bra ifrån sig, men uppsidan anses inte tillräckligt stor för att köpa aktien i nuläget. Lönsamheten antas svårförbättrad under 2013, och vd:s aktieförsäljning i november noteras också på minuskontot.

Kappahl rapporterade visserligen starkt, men anses ha en lång väg kvar att gå och har höga p/e-tal givet den känsliga situationen. Frågetecken finns kring om konceptet håller måttet för nya marknader, hyran för det sålda och en helt annan stabilitet än dagens krävs för att aktien ska anses köpvärd. Till bilden hör också att koncernen måste betala hyra på cirka 36 miljoner kronor för de lokaler som sålts, och att balansräkningen ”inte ser helt sund ut” med goodwill och immateriella tillgånga på 1,3 miljarder kronor.

Slutligen tar sig redaktionen an Poolia, som rasat till ett börsvärde på 200 miljoner kronor, en femtedel av omsättningen, efter vinstvarningen strax före jul. Aktien anses ”absolut inte” köpvärd, bland annat eftersom ledningen kommer att behöva fokusera på nedskärningar i stället för tillväxt under den närmaste framtiden. Detta riskerar leda till tappade marknadsandelar för bolaget, som kläms mellan både internationella bjässar och snabbfotade mindre aktörer. Även om ett ljust scenario faller in är aktien dyr, konstaterar Börsveckan, och uppmanar till försäljning av aktien.

Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
Placeringar
Swedbank höjer aktievikten och överviktar Europa”Ett märkligt halvår på börsen har precis avslutats”
Börsen
Börsen öppnade tydligt lägre
Foto: istockphoto
Rapport
Omvänd vinstvarning från Kindred
Aktie
Electrolux: Förlusten blir betydligt lägre än väntat
Asien
Asien: Fortsatt börsoptimism i Kina
Rapport
RNB: Kraftig ökning av e-handeln
Foto: AP/TT
Wall Street
Virusoro sänke i New York
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Oscar Properties stämmer Stockholm stad
Placera
Kull: Allt färre privatsparare tror på sjunkande börs”Kraftig majoritet av börsoptimister”
Aktie
Storägare har gått ur PowercellAktien faller över 7 procent
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bostad
Rekordmånga sålda bostadsrätter i juni
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Pandemin
Danske: Produktionsdata visar att fallet är över
7/7
Trading Direkt om lärdomar från coronakrisen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Bank
Överväger förlänga rekommendation för banker att inte dela ut
Foto: Shutterstock
Placera
WisdomTree: Räkna inte med V-formad återhämtning
Sektor
Deutsche höjer svenska banker
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Rapport
Storytel fick 100.000 fler betalande kunder
Börsen
Capsek-aktien föll 25 procent i premiären
Rapport
Catena höjde resultatet
Krönika
Lindberg: Aktiva vinnare på rörligare börser
Foto: istockphoto
Obligationer
Företagsobligationer: Ökat tryck i emissioner under sommaren
Köptips
Analys: "Signifikant försäljningsökning andra halvåret"
Bostad
Bomarknaden: Tydlig nedgång i såld nyproduktion