Börsveckan: Köp Malmbergs och Haldex

Publicerad 2013-01-14 09:23

Aktietips Malmbergs och Haldex anses köpvärda i Börsveckans första utgåva för året. Inställningen till Ratos och Tele2 är mer ljummen.

Även Addnode gillas, liksom Haldex och Hiq. Skanska är för dyr medan NCC kan vara en fin utdelningsaktie, enligt tidningen. Avslutningsvis får Nolato en köprekommendation.

För Ratos vidkommande bedöms de två möjligheterna till inkomst, ägande i bolag samt intäkter från försäljningar som satta under press. Dessutom är Ratos höga nettoskuld ett minusargument. Att Ratos förra månaden tog kivet in i oljeservicebranschen har gjort att bolagets utdelningsförväntningar har skruvats ned och tidnigen menar att det krävs ett par bra resultat från portföljbolagen innan investerare på allvar vågar gå in genom Ratos-dörrren, och avvakta blir därmed rådet.

För Tele2 forsätter kampen med att upprätthålla en hög rysk tillväxt, dock på bekostnad av lönsamheten.

Att teleoperatören saknar licens för 3g och 4g i Ryssland är ett minus och i Sverige råder prispress med utmanande konkurrens. Emellertid kan det komma en hyggligt rejäl utdelningsslant från Tele2, men en smått knackig kursutveckling för aktien under 2013 gör att avvakta blir rådet även här.

Malmbergs väntas höja sin utdelning trots att vinsten faller och aktien köps in just av det skälet att aktiekursen väntas visa musklerna inför kommande utdelningssäsong, och tipset blir alltså köp.

It-konsulten Addnode bedöms ha viss kurspotential och även om utdelningen skulle minska tycker tidningen att konsultaktien är bra nog för sin utdelningsportfölj.

Konsultkollegan Hiq kvalar också in i Börsveckans utdelningsportfölj trots att aktien är relativt konjunkturkänslig.

Haldex får en upprepad köprekommendation mot bakgrund av att bolaget väntas lyfta sin lönsamhet i år trots en svag fordonsmarknad.

Inom byggsektorn är Skanska för dyr. Förvisso är USA-marknaden en ljuspunkt men på övriga marknader går det sådär och aktien känns inte tilltalande enligt tidningen. För NCC känns det dock lite ljusare totalt sett tack vare byggbolagets offensiva utdelningspolitik och gör NCC till en bra
utdelningsaktie.

Sist men inte minst återstår plastkomponenttillverkaren Nolato som får en köprekommendation trots rejäl kursstegring det senaste året. Aktien bedöms trots kursklättring vara undervärderad. Lägg därtill en förväntad direktavkastning om över 6 procent, så ser tidningen anledning till köp.