Dubbelt köp för Africa Oil

Publicerad 2013-01-10 11:16

Aktierekar Den tidigare kursraketen Africa Oil får dubbla köprekommendationer i analytikernas senaste aktieråd.

Africa Oil framstår alltjämt som köpvärd trots tydliga risker i sitt östafrikanska oljeäventyr. Det är slutsatsen i en dagsfärsk analys från Deutsche Bank där rekommendationen köp upprepas med sänkt riktkurs till 70 kronor, från tidigare 80.

Med tanke på kursutvecklingen i prospekteringsaktien under slutet av förra året, då värderingen av Africa Oil fick sin knäck efter viss besvikelse från det kenyanska Twiga-fyndet som var mindre väntat och delvis svårtolkat, påminner investmentbanken om risken i prospekteringsaktier.

Dock kan inte Deutsche bank motstå Africa Oil, då bolaget är fullt finansierat inför årets mycket intensiva borrningsprogram. Banken understryker förvisso att tidpunkten för att gå in i bolaget kan vara avgörande för en framgångsrik placering och uppmanar till viss försiktighet inför testproduktionsresultaten kring den kenyanska brunnen Twiga sam borrningsresultaten gällande den kenyanska diton Paipai, som båda väntas nästa månad.

På riskkontot bokförs även det kenyanska presidentvalet i mars i år, där banken räds möjliga våldsamheter likt de som inträffade förra presidentvalet.

Mer på det positiva kontot hamnar den etiopiska brunnen Sabisa, som ska borras inom kort, med potential att visa på olja även grannlandet i Etiopien.

ABG Sundal Collier inleder bevakning av Africa Oil med rekommendationen köp. Det framgår av ett marknadsbrev daterat den 10 januari. Riktkursen är 12 dollar.

Investmentbanken noterar oljebolagets intensiva borrningsprogram med 13 brunnar som ska borras i år, där årets borrningsprogram tillskrivs ett riskjusterat värde om 30 kronor per aktie.

ABG påpekar även att Africa Oils partner Tullow är ett av branschens mest framgångsrika prospekteringsbolag med ovanligt hög framgångsprocent. På riskkontot bokförs föga överraskande negativa utfall vid årets borringar samt den politiska risken i de östafrikanska länderna, Kenya och Etiopien.