Månadens hetaste aktier

Publicerad 2012-12-28 08:46

Börsen December blev en hyfsad månad på Stockholmsbörsen men omsättningen var rekordlåg. Spararna tog det lugn och tankade storbolag som Volvo och Telia Sonera men sålde höstens kursrusare Nokia.

– Bland spararna märks två olika typer av Nokia-ägare, dels de som varit med långsiktigt och sitter med stora förluster och dels de ägare som är kortsiktiga och har använt det senaste årets kraftiga kursrörelser i spekulativt syfte. Båda grupperna återfinns på säljsidan under december, säger Günther Mårder, sparekonom på Nordnet.

På köpsidan toppas dock listan av Volvo. Det kan förklaras med att ägarbilden klarnat efter att Renault sålt sin stora post till Industrivärden som därmed kopplat ett tydligt grepp om bolaget.

– Det är normalt att aktiekursen sätter sig när en storägare rear ut sina aktier. Spararna uppskattar att ägarbilden klarnat och passade på att köpa aktier i både Volvo och Industrivärden efter kursfallet. Volvo blev med förkrossande marginal den mest nettoköpta aktien under månaden, säger Günter Mårder.

Turerna kring Telia Soneras affärer tycks inte ha skrämt småspararna.

– Under hela hösten har spararna köpt aktier i Telia Sonera. Den skyhöga direktavkastningen lockar säkert, samtidigt som de negativa skriverierna om bolaget skrämmer de privata spararna i mindre utsträckning än de kritikrädda institutionella ägarna, säger Günter Mårder.

Mest nettoköpta aktierna Mest nettosålda aktierna
1.       VOLVO 1. NOKIA
2.       TELIASONERA 2. ABB
3.       INDUSTRIVÄRDEN A 3. INDUSTRIVÄRDEN C
4.       ATLAS COPCO B 4. ERICSSON
5.       LUNDIN PETROLEUM 5. HENNES & MAURITZ
6.       HANDELSBANKEN 6. SWEDBANK
7.       CREADES 7. KINNEVIK
8.       MILLICOM INT. 8. ALLIANCE OIL
9.       RATOS 9. ATLAS COPCO A
10.    ASSA ABLOY 10. SWEDISH MATCH
*Statistiken avser Nordnets 240 000 svenska konton under december månad.