”PPM är en succé”

Publicerad 2012-12-12 18:55

Krönika Ännu en gång är den statliga premiepensionen, eller PPM-pensionen som den heter i folkmun, under utredning. Men premiepensionen är inget fiasko utan snarare en succé, skriver Spiltans Niklas Larsson.

I debatten hörs ofta klagomål och påhopp om premiepensionsdelen av den statliga pensionen. Om det beror på att olika aktörer har dolda agendor ska jag låta vara osagt, men om man läser Pensionsmyndighetens egna rapporter så framstår en helt annan bild.

Ett påstående man ofta hör är att problemet med att framtida pensionärer kan få olika utfall. Självklart ger olika val olika utfall, men det är också en av tankarna bakom premiepensionssystemet.

Om man läser Pensionsmyndighetens egen rapport ”Premiepensionen – pensionsspararna och pensionärerna 2011” beskrivs premiepensionsdelen enligt följande ”Tanken med en fonderad del av pensionssystemet är att den enskilda har möjlighet att utjämna risken i den allmänna pensionen utifrån sin egna ekonomiska situation”.

Det kommer att bli extra viktigt med en stor valfrihet när vi går mot en ännu mer flexibel pensionsålder. En flexibel pensionsålder kräver en mångfald och valfrihet så att pensionssparare, om de vill, kan anpassa premiepensionsdelen av pensionen utifrån en risknivå som passar deras framtida uttag av pensionen.

Premiepensionssystemet har varit dyrt för skattebetalarna! Detta stämmer inte alls utan premiepensionsdelen är avgiftsfinansierad där pensionsspararna årligen betalar i dagsläget 0,11 procent. Om man lägger till hårt rabatterade fondavgifter så är systemet billigt men framförallt så bekostar det inte skattesedeln.

Det är ingen som väljer fonder. Endast 1,5 procent av förstagångsväljarna placerar pengarna aktivt i fonder. Det är lätt att man jämför dagens valaktivitet på 1,5 procent med när 67 procent gjorde egna val år 2000. Men då ska man tänka på att unga idag endast får ett informationsblad i det orange kuvertet med en 2,5 rader lång med en information att man kan välja fonder fritt och att man själv måste beställa en inloggningskod för att kunna utföra valet.

År 2000 när över 4 miljoner svenskar i alla åldrar gjorde sitt val var alla påhejade av en massiv kampanj från så väl PPM som fondbolag ”om vikten av att göra aktiva val” och alla fick ett rejält valpaket om hur man hur gick till väga för att göra egna val.

Dessutom hade så gott som alla fonder en fantastisk avkastningshistorik i efterdyningarna från IT-bubblan – vi befann oss precis i slutskedet av en börsbubbla. I den jämförelsen och med tanke på informationen en förstagångsväljare får idag är det inte så konstigt att ”bara” 1,5 procent av de nya spararna gör aktiva val – det är till och med en riktigt bra siffra.

En väldigt intressant sak är att en väldigt stor andel av de som inledningsvis inte gör något val blir aktiva efter några år i systemet. Med en större behållning stiger aktiviteten och det har lönat sig för pensionsspararna.

Enligt Pensionsmyndighetens rapport ”Premiepensionen – pensionsspararna och pensionärerna 2011” har snittspararen i AP7Såfa 41 200 kronor medan de som valt egna fonder i snitt har 89 800 kr. Idag har 58 procent av alla sparare gjort aktiva val. Mångfald och egna val har gett en högre avkastning!

En annan positiv sak som inte framkommit i debatten är vilken folkbildande effekt premiepensionssystemet har haft. Om man tittar på hur fondmarknaden såg ut innan införandet av PPM år 2000 så hade endastett fåtal fondsparare som hade hittat till fondbolag utanför de fyra storbankernas fondbolag. I och med införandet av PPM fick många svenskar upp ögonen för fristående fondbolag som erbjuder ett bättre fondsparande.

 Så nästa gång du läser om hur dåligt premiepensionssystemet är så ska du ta det med en stor nypa salt – för det är faktiskt väldigt bra. Till och med en succé där aktiva sparare som utnyttjat mångfalden har fått en bättre avkastning i ett billigt system som inte är skattefinansierat och som dessutom är anpassat för framtiden och som bonus har lärt svenskarna bli bättre fondsparare.

Rapporter
Få koll inför rapportperiodens supertorsdagJättar som Swedbank, Telia och SKF rapporterar
Krönika
Därför ska du inte spara hos storbankerna
Börsen
Getinge och Volvo drog upp onsdagsbörsen
Rapport
Alfa Lavals resultat över förväntanMen verkstadskoncernen spår lägre efterfrågan
Sektor
Regeringen vill begränsa spelreklamenSpelbolagen faller på börsen
Köptips
Affärsvärlden: En aktie att köpa
Resa
Risk för flygkaos på fredag – här är dina rättigheter vid flygstrejk
Räntan
Spännande räntebesked väntas på torsdagMen någon räntehöjning blir det inte
Listning
Så går det för Upsales i premiären
Foto: istockphoto
Analyser
Analyserna: Flera höjda riktkurser
Rapport
Starkt resultat från VolvoMen orderingången sjönk rejält
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rapport
Något bättre resultat än väntat för Tele2Upprepar helårsprognos
Foto: Jessica Gow/TT
Rapport
Investor: Höjde substansvärdet inklusive onoterade innehav
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Resurs ökade vinsten
Rapport
Castellum: Sämre förvaltningsresultat efter höga kostnader
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Klart bättre än väntat för Husqvarna
Kommentar
Vitrolife en bra men svindyr aktie trots rapportraset
Foto: Jason Ogulnik/AP
Rapport
Något sämre än väntat för Kindred
Rapport
Millicom klart under förväntan
Foto: istockphoto
Börsen
Danske: Kina lägger grunden för driven börsuppgångMen även bra start på rapportperioden ger bränsle
Fonder
Svart vecka för hälsovårdsfonderMen många analytiker tror på uppåtrekyl
Analys
Kepler: Nobina rätt placerad för att fånga megatrend
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bostad
Ny rapport: Unga nekas bolån i hälften av större svenska städerFår inte låna trots fast jobb och egen insats
Rapporterna
Rapportperiodens mest intensiva vecka är här
Aktietips
Fyra heta köptipsOch en aktie du kan vänta med
Sandvik: Höjda riktkurser efter rapporten
Aktietips
DI: Knowit en köpvärd it-konsult"Finns mer att kräma fram"