Här finns uppköpschans

Publicerad 2012-12-12 11:50

Det våras för strukturaffärer. Nästa år kan en rad tunga spelare på Stockholmsbörsen hamna under nytt ägarskap, enligt proffsen, vilket ger en extra krydda åt aktierna.

Räkna med fortsatt tvära kast. Det är vad Carnegie Fonders förvaltare ser i spåkulan för kommande år på Stockholmsbörsen. Med oron som sprider sig från södra Europa och en blytung varselvåg i Sverige ser det inte särskilt ljust ut i närtid. 

”Vi tvingas inse att ekonomin inte lär blir så bra nästa år, och därför sätter marknaden alltmer hoppet till 2014”, säger Viktor Henriksson, som förvaltar Carnegies Småbolagsfond, och konstaterar krasst:

”Det blir mer sårbart när man riktar blickarna ända till 2014 och hoppas på det. Mycket kan hända innan dess”. 

Men även i en sådan miljö finns det aktier med positiva triggers. Carnegie tror på fler strukturaffärer nästa år till följd av att kreditmarknaden tinar upp och oron för framtiden avtar. Tillsammans med förvaltarkollegan Simon Blecher har Viktor Henriksson spånat fram en lista med potentiella uppköpskandidater under nästa år: 

  • Verkstadsbolaget Alfa Laval – och nämner ABB som presumtiv köpare
  • Bordsdukningsföretaget Duni – som SCA kan tänkas förvärva
  • Inkassobolaget Intrum Justitita – av konkurrent eller riskkapitalbolag
  • Bemanningsföretaget Proffice – av Adecco eller Randstad
  • Värderhanteringsbolaget Loomis – av konkurrent eller riskkapitalbolag
  • Säkerhetsföretaget Securitas ­– av riskkapitalbolag
  • Verkstadsbolaget Trelleborg – av SKF
  • Fordonsunderleverantören Haldex och pumptillverkaren Concentric – av konkurrenter 

”Det är inga skräpbolag som vi tror ska räddas, utan det handlar om välskötta bolag med låg skuldsättning som klarar sig alldeles utmärkt på egna ben. Just därför är de attraktiva uppköpsobjekt”, säger Viktor Henriksson.

Simon Blecher tror särskilt att Alfa Laval och ABB skulle bli ett lyckat äktenskap. Även Proffice-affären ser lockande ut ur ett aktieägarperspektiv.

”Vi hade inte haft något emot att Proffice köps upp för 35 kr aktien”, säger han.