Ett spännande medicinteknikbolag

Publicerad 2012-12-03 09:35

Aktier Börsveckan hittar endast ett guldkorn i veckans utgåva. Hela sju bolag får däremot rekommendationen avvakta.

Boule Diagnostics är ett spännande medicinteknikbolag som verkar på en stabil och växande marknad. En bra balans mellan produkter och förbrukningsmaterial krävs dock för att hålla lönsamheten uppe.

Ett varningstecken är att marginalen inte har stigit jämfört med i fjol trots att omsättningen ökat. Värderingen är samtidigt låg. Slutsatsen är att Börsveckan ger rekommendationen köp, med brasklappen att risken är hög i form av låg likviditet i aktien.

Husqvarna har precis rett ut problemen i USA när den europeiska marknaden börjar hacka. Analytikerna räknar med en fortsatt lönsamhetsförbättring i USA och att det inte blir särskilt mycket
värre i Europa, vilket gör att värderingen inte lämnar något större utrymme för besvikelser.

Enligt Börsveckan verkar det som att storägarna kommer att göra något drastiskt för att strukturellt öka lönsamheten inom koncernen. Börsveckan väljer att avvakta till dess.

Hakons huvudinnehav ICA utvecklas allt bättre men frågan är om det motiverar den höga kursen. Vidare är ett orosmoment att Hakons möjligheter att hålla en hög utdelningsnivå kommer att begränsas framöver då C-aktier konverteras till stamaktier i januari 2016. Slutsatsen som Börsveckan drar är att Hakon är fullvärderad.

Det är upp till bevis för CDON. Logistikproblem sabbar resultatet detta år och frågan är om svackan är tillfällig. Bolaget värderas enligt Börsveckans beräkningar till 17 gånger rörelseresultatet.

En sådan värdering är rimlig bara om tillväxten håller i sig och det verkar som att ledningen prioriterar tillväxt i syfte att ta andelar på den snabbväxande e-andelsmarknaden. Rådet är att det inte är bråttom att köpa CDON men att aktien kan vara en intressant tillväxtaktie på nuvarande kursnivå.

Proffice lönsamhet vände kraftigt nedåt efter ett starkt första halvår. Aktien har tagit stryk men Börsveckan ser inget köpläge än då konjunkturutsikterna pekar nedåt. Börsveckan vill avvakta rapporten för det fjärde kvartalet innan man ser läge för bottenfiske.

It-bolaget Caperio växer så det knakar och verkar ha hittat en fin nisch som de större konkurrenterna ratar. Frågan är dock när den negativa trenden i lönsamheten vänder.

Börsveckan gillar bolaget men har genom åren sett många bolag som växt snabbt på bekostnad av lönsamheten och som sedan fått svårare än väntat att återställa marginalerna. Rekommendationen blir avvakta.

Formpipes vinster tickar in stabilt men det är värre med tillväxten. Det har varit tyst kring bolaget under hösten, inte en enda order har aviserats, samtidigt som konkurrenten Ida Infront meddelat ett antal affärer. Börsveckans samlade intryck är att det kommer att ta ännu en tid innan den fulla potentialen i Formpipe blir synlig.

Gunnebo tar oväntat mycket stryk i lågkonjunkturen. Aktien ser inte dyr ut men Börsveckan tycker att det är för tidigt att köpa.

Möjligen kan man se Gunnebo som ett långsiktigt case med en vinstförmåga på drygt 3 kronor som för eller senare realseras, vilket Börsveckan håller för sannolikt. Med ett p/e-tal på 10 skulle det ge en uppsida i aktien, men baserat på hur det ser ut just nu så avvaktar Börsveckan med att köpa.

Börsen
Bred uppgång efter förnyad handelsoptimism
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Svensk förundersökning om mutbrott
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas
Bolån
Snitträntorna föll i november
Brexit
Aktieexperter: Räkna med brittiskt kursrally"Brittiska bolag på 30-årslägsta"
Valuta
Uppåt för kronan efter inflationsstatistiken
Räntan
Sparekonomen: Riksbanken höjer räntan efter inflationssiffrorna
Inflation
Inflation i linje med Riksbankens prognosBäddar för räntehöjning
Analyser
Här är onsdagens fyra färska köprekar
Portföljlån
Erbjuder nya lån med portföljen som säkerhet
Notering
Saudi Aramco maxrusar i premiärenÄr nu världens största noterade bolag
Bostad
Hemnet: Budpremien på bostadsrätter stigerÖver 10 procent i Stockholm
Foto: Jennifer Glans/Pensionsmyndigheten/TT
Premiepensionen
Dags för årets miljardregn över pensionsspararna