Åtta tunga aktietips

Publicerad 2012-11-19 09:17

Aktietips Veckans nummer av Börsveckan landar i köprekommendationer för Cision, Holmen, SJR, Enea, Wise och Novo Nordisk. Däremot ser det tuffare ut för Björn Borg och Wärtsilä.

För Cisions del pekar pilarna åt rätt håll trots en skakig resa med bland annat rättstvisten med Dow Jones. När Cision-sikten blivit klarare bedöms ändå utsikterna för aktien som bättre än på bra länge. Visserligen höjer tidningen ett varningens finger för bolagets ovana att bjuda på negativa överraskningar. Men trots det, och trots att det finns ett betydande inslag av konjunkturberoende, lockas tidningen till köp då den underliggande rörelsen utvecklas positivt och aktien känns relativt billig.

Underklädestillverkaren Björn Borg klarar sig dock inte undan med annat än ett råd att inte köpa aktien då den europeiska detaljhandeln är inne i en utmanande tid. Modebolaget som en nischaktör med ganska hög prislapp inriktat mot modemedvetna ungdomar spås en lugn resa framöver trots den höga förväntade direktavkastningen.

Holmen däremot stämplas fortsatt med köp. Trots ojämnheten i bolagets intjäning fortsätter Holmen att redovisa stabila vinstresultat. När bolagets tryckpappersverksamhet hamnat i kläm med fallande konjunktur så går kartongverksamheten desto bättre. Och med stöd av Holmens besparingsprogram är rådet alltjämt köp.

Bemanningsbolaget SJR lockar Börsveckan till att höja sin rekommendation till köp då ett p/e-tal under 9 och hög direktavkastning lockar till köp. Dessutom visar bolaget tecken på lönsamhetsförbättringar.

IT-bolaget Enea har haft ett framgångsrikt 2012 och där aktiekursen fördubblats de senaste 12 månaderna. Enea har länge arbetat med att höja intäkterna från mjukvarudelen och med att lyfta marginalerna. Trots en dubblad värdering ser tidningen en köprekommendation som bästa rådet.

Konsultbolaget Wise på First North stämplas med köp inför bolagets rapport på torsdag. Tidningen noterar att bolaget inte har någon nettoskuld och dessutom en god utdelningsförmåga. De senaste förvärven har även gjort bolaget något mindre beroende av de mest konjunkturkänsliga intäkterna, påpekar Börsveckan.

Finländska Wärtsilä har en hög värdering som inte går att motivera med en fallande efterfrågan på till exempel fartygsmarknaden. Rekommendationen blir därför kort och gott sälj.

Danska Novo Nordisk imponerar däremot på Börsveckan som noterade kvartalsresultat över förväntan och höjda prognoser. Med en riktigt stark balansräkning och goda utsikter för hög tillväxt upprepas köprekommendationen för diabetesbolaget.

Börsen
Bred uppgång efter förnyad handelsoptimism
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Svensk förundersökning om mutbrott
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas
Bolån
Snitträntorna föll i november
Brexit
Aktieexperter: Räkna med brittiskt kursrally"Brittiska bolag på 30-årslägsta"
Valuta
Uppåt för kronan efter inflationsstatistiken
Räntan
Sparekonomen: Riksbanken höjer räntan efter inflationssiffrorna
Inflation
Inflation i linje med Riksbankens prognosBäddar för räntehöjning
Analyser
Här är onsdagens fyra färska köprekar
Portföljlån
Erbjuder nya lån med portföljen som säkerhet
Notering
Saudi Aramco maxrusar i premiärenÄr nu världens största noterade bolag
Bostad
Hemnet: Budpremien på bostadsrätter stigerÖver 10 procent i Stockholm
Foto: Jennifer Glans/Pensionsmyndigheten/TT
Premiepensionen
Dags för årets miljardregn över pensionsspararna