Åtta tunga aktietips

Publicerad 2012-11-19 09:17

Aktietips Veckans nummer av Börsveckan landar i köprekommendationer för Cision, Holmen, SJR, Enea, Wise och Novo Nordisk. Däremot ser det tuffare ut för Björn Borg och Wärtsilä.

För Cisions del pekar pilarna åt rätt håll trots en skakig resa med bland annat rättstvisten med Dow Jones. När Cision-sikten blivit klarare bedöms ändå utsikterna för aktien som bättre än på bra länge. Visserligen höjer tidningen ett varningens finger för bolagets ovana att bjuda på negativa överraskningar. Men trots det, och trots att det finns ett betydande inslag av konjunkturberoende, lockas tidningen till köp då den underliggande rörelsen utvecklas positivt och aktien känns relativt billig.

Underklädestillverkaren Björn Borg klarar sig dock inte undan med annat än ett råd att inte köpa aktien då den europeiska detaljhandeln är inne i en utmanande tid. Modebolaget som en nischaktör med ganska hög prislapp inriktat mot modemedvetna ungdomar spås en lugn resa framöver trots den höga förväntade direktavkastningen.

Holmen däremot stämplas fortsatt med köp. Trots ojämnheten i bolagets intjäning fortsätter Holmen att redovisa stabila vinstresultat. När bolagets tryckpappersverksamhet hamnat i kläm med fallande konjunktur så går kartongverksamheten desto bättre. Och med stöd av Holmens besparingsprogram är rådet alltjämt köp.

Bemanningsbolaget SJR lockar Börsveckan till att höja sin rekommendation till köp då ett p/e-tal under 9 och hög direktavkastning lockar till köp. Dessutom visar bolaget tecken på lönsamhetsförbättringar.

IT-bolaget Enea har haft ett framgångsrikt 2012 och där aktiekursen fördubblats de senaste 12 månaderna. Enea har länge arbetat med att höja intäkterna från mjukvarudelen och med att lyfta marginalerna. Trots en dubblad värdering ser tidningen en köprekommendation som bästa rådet.

Konsultbolaget Wise på First North stämplas med köp inför bolagets rapport på torsdag. Tidningen noterar att bolaget inte har någon nettoskuld och dessutom en god utdelningsförmåga. De senaste förvärven har även gjort bolaget något mindre beroende av de mest konjunkturkänsliga intäkterna, påpekar Börsveckan.

Finländska Wärtsilä har en hög värdering som inte går att motivera med en fallande efterfrågan på till exempel fartygsmarknaden. Rekommendationen blir därför kort och gott sälj.

Danska Novo Nordisk imponerar däremot på Börsveckan som noterade kvartalsresultat över förväntan och höjda prognoser. Med en riktigt stark balansräkning och goda utsikter för hög tillväxt upprepas köprekommendationen för diabetesbolaget.

Chatt
Hernhag: Fyra tillväxtfavoriter i tech-sektorn
Foto: istockphoto
Investeringsbluff
FI: Tillåt aldrig fjärranslutning till datornFlera nya investeringsbedrägerier
Börsen
Stark fredagsbörs
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska rekommendationer
Rapport
Bratt: Utdelningen överskuggar sämre delar av rapporten
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Rapport
Ericssons resultat klart sämre än väntatMen utdelningen höjs oväntat mycket
24/1
Trading Direkt: Experten om raset i Ericsson
Aktie
Vinstvarning från KabeAktien rasar på börsen
Notering
Train Alliance mot First NorthSpiltan och Prior Nilsson bland ankarinvesterarna
Pension
Var tredje vet inte hur de ska ta ut tjänstepensionenSnabbt uttag kan få långtgående konsekvenser
Rapporterna
Sparekonomens förväntningar på börsjättarnas rapporter
Asien
Försiktig uppgång i AsienHelgstängt i Kina
Bolån
Här är bankerna som INTE höjt boräntan
Sektor
Pareto nedgraderar fastighetsbolag efter kursrallyFabege enda bolaget med köprek
23/1
Healthcare Direkt: Viktiga hållpunkter i sektorn i år
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Rekordlågt elpris
Analys
Pareto: Forskningsbolagets kursras en överreaktion
Boränta
SBAB: Trend från 1300-talet talar för låga boräntor
Aktier
Tre färska aktieråd
Aktie
Collector kallas upp till FI
Foto: Rodrigo Reyes Marin / Zuma Press / TT
Placera
Kapitalförvaltaren: Köp japanskt i år"Årets sommar-OS god anledning investera i Japan"
Foto: Shutterstock
Fonder
Vissa ETF:er avlistas på NasdaqSista handelsdag blir 30 januari
Analys
Analys: Värderingen speglar inte riskerna
Aktie
Stora Enso skriver upp värdet på skogstillgångarna
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Analys: Begränsad effekt av MTG:s uteblivna avtal