Hagströmer undvek budplikt

Publicerad 2012-11-07 13:01

Nyheter Sven Hagströmer har donerat aktier i Creades, köpta av Öresund i september, till en stiftelse bildad av honom själv. Under processen låg hans egna innehav i Creades bara en hårsmån under budpliktsgränsen. Upplägget harmoniserar med budpliktsreglerna menar huvudpersonen själv.

Sven Hagströmer är utmanad av Pan Capital om makten i Creades. I september köpte han Öresunds aktier i Creades för att denna post enligt egen utsago till Dagens Industri skulle ”hamna i rätta händer”. En stor del av de köpta aktierna återköptes av Creades men en restpost om drygt 156.000 aktier var Sven Hagströmer tvungen att göra sig av med inom 30 dagar för undvika budplikt.

I slutet av september bildade Sven Hagströmer stiftelsen Millenium. Stiftelsens ändamål är enligt stadgarna bland annat att främja arbete mot ungdomsvåld. Sven Hagströmer utser en styrelse, bestående av advokat Claes Cronstedt, och skjuter till ett grundkapital om 100.000 kronor och därefter doneras Creades-aktierna värda 17-18 miljoner kronor.

En månad senare hålls den extra bolagsstämma i Creades som bolagets näst största ägare, Pan Capital, har begärt. Pan Capital med ett 26-procentigt innehav i Creades har tidigare argumenterat för en avveckling av bolaget och velat ta plats i styrelsen, något som Sven Hagströmer har avvisat.

Enligt stämmans röstlängd motsvarar Milleniums innehav 0,7 procent av aktierna i Creades och 1,1 procent av de vid stämman närvarande rösterna. Flera av Pan Capitals förslag avslås av stämman.

Sven Hagströmers innehav, via bolaget Biovestor, ligger samtidigt på 29,99 procent av det totala antalet röster. Tillsammans överstiger alltså de två innehaven budpliktsgränsen på 30 procent av rösterna.

Men trots att stiftelsen är bildad, finansierad samt har en styrelse utsedd av Sven Hagströmer är den ”i alla avseenden självständig”, säger Sven Hagströmer till Nyhetsbyrån Direkt i en skriftlig kommentar.

”Stiftelsen utövar sin förvaltning av tillgångarna helt självständigt. I den mån den uppträder på bolagsstämma i Creades gör den det efter eget bestämmande. Det föreligger inget avtal (vare sig skriftligt eller muntligt) om ‘att genom ett samordnat utövande av rösträtten inta en långsiktigt gemensam hållning i syfte att uppnå ett bestämmande inflytande över Creades förvaltning.’ Jag har genom Biovestor min röstandel. Stiftelsen har sin”, skriver han vidare.

Noterbart är att Creades är noterat på First North och där finns inget lagstadgat krav på budplikt. First Norths regler stipulerar emellertid budplikt vid innehav över 30 procent av rösterna.

Aktiechatt
Hernhag: Fem högriskaktier med tillväxtpotential
Börsen
Stark avslutning på börsveckan
Aktier
Spararnas amerikanska favoritaktierSvenskar ökar åter i hajpat bolag
Aktie
"Ansträngd värdering" bakom H&M-familjens minskning i Hexagon
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska aktierekar
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens fyra bästa småbolagSmåbolagen utklassade Stockholmsbörsen i november
USA
Stark amerikansk jobbstatistik
Placera
Proffsinvesterare spår global recession inom fem år
Analys
Morgan Stanley ser potential på medellång siktHöjer rekommendation och riktkurs för Getinge
Aktie
Vinstvarning från Sportamore
Aktie
Auktionsfirman sänker helårsprognosen
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
SCB: Här stiger villapriserna mest
Fonder
Sparekonomen: Hälsotesta fondsparandet inför 2020
Foto: Alf Linderheim/IBL Bildbyrå/TT
Elpriset
Väder på avvägar trycker upp elpriset
Aktietips
Två köpvärda aktier - och två du kan vara utan
Bostad
SBAB: Fler tror egna bostaden ska stiga i pris
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Ericsson: Mutförlikning nära i USA
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bopriser
Boanalytiker: Svänger till säljarnas marknad igenRekordförsäljning av borätter i oktober
Foto: Pressbild
Placera
"Marknaden prisar inte in Astra Zenecas vinstpotential"
Fonder
Flera fondbolag vill stoppa andra steget i PPM-reformen"Ingen valfrihet värd namnet"
Blankning
Nu är Fingerprint börsens mest blankade aktie
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Analys: Löneinflation pressar Securitas tillväxt
Aktie
Bara hälften av preferensaktieägarna sa ja till utbyte
Penningtvätt
Standard & Poors: Ingen brist på kontroll hos SEB i Baltikum