Trelleborg har värderats med rabatt på grund av sin starka förknippning med fordonsindustrin men utfasningen av Automotive kommer att ge ett strukturellt lönsamhetslyft. Analytikerna räknar med att marginalen som legat kring 5-7 procent under de senaste tio åren, nu i år ska landa på 11,5 procent och stiga till 12 procent nästa år. Börsveckan anser att marknadens förväntningar på rörelsemarginalen kanske är lite optimistisk men på nuvarande kurs 70 kronor är aktien intressant. Börsveckan behåller köprådet.
Alfa Lavals resultat har utvecklats väl under året men orderingången i rapporten för det tredje kvartalet fick aktien på fall. Marknadsreaktionen kan synas lite överdriven men speglar att Alfa-aktien länge har varit väl högt värderad, enligt Börsveckan. På lång sikt är Alfa Laval ett av börsens
mest intressanta företag, men med tanke på det allmänna konjunkturläget ser inte Börsveckan anledning att köpa aktien på nuvarande kursnivåer.
Electrolux rappor fick godkänt på börsen och kanske behöver inte bolaget så mycket draghjälp av konjunkturen som Börsveckan trott för att klara finansiella mål. Mycket av bolagets framgång ligger dock redan i kursen. Chanser finns att Electrolux genom åtgärder kan höja vinstmarginalen bestående men Börsveckan undrar om prissättningen av aktien rentav tar höjd för att detta händer.
Note har äntligen vänt från stora förluster till vinst men aktien har inte följt med upp. Börsveckan tror att det kan bli värre marknadsmässigt och att vinsten kommer att falla rejält i ett sådant scenario, men tror att marknaden kan ha straffat Note lite för mycket. Börsveckan tycker att aktien ser ut som ett bra chansköp för den extremt riskvillige men vågar självt inte köpa ännu.
Generic Sweden tjänar stabila pengar på att driva det gamla nätet för personsökare i Sverige. Tyvärr har företaget också en konsultrörelse som tynger resultatet. Omställningen av konsultrörelsen kan ta ytterligare en tid och tillsvidare avvaktar Börsveckan.
Mabis tillväxt bromsade in rejält under första halvåret men bolaget jobbar långsiktigt med att höja omsättningen och har en hög fart i expansionsplanerna. Under tiden man väntar på tillväxten ger aktien en god direktavkastning och allt som allt bedömer Börsveckan att den svaga kursutvecklingen i år öppnar för ett köpläge för den långsiktige placeraren.
Volvos rapport var en besvikelse, framförallt på lönsamhetssidan. Börsveckan i en kort analys väljer att ta hem en liten vinst och räknar med fortsatt svaga siffror de kommande kvartalen.
Oriflame rasade efter sin kvartalsrapport och problemet synes vara att bolaget har problem med att hitta nya säljare. Börsveckan har sedan i somras haft Oriflame som bra köp när aktien blivit billigare: balansräkningen är stark, direktavkastningen attraktiv och sannolikheten ökar för att ledningen ska kunna bromsa den negativa utvecklingen i säljkåren förr eller senare. Kanske är nu Oriflame en bra uppköpskandidat. Börsveckans står fast vid köprådet.
Transcom har fått fart på tillväxten och resultatet utveckla i rätt riktning. Ökade satsningar gör att 2012 blir ett mellanår men 2013 ser betydligt bättre ut och Börsveckan upprepar köp.
Axfoods helårsprognos ser ut att kunna hålla men den långsiktiga ambitionen, en koncernmarginal på 4 procent, känns lite mindre trolig. Prognoserna på marknaden snittar in på att Axfoods vinst per aktie landar på 18 kronor nästa år, vilket ger p/e 13,5. Detta är ganska dyrt för ett bolag utan någon vidare tillväxt i resultatet. Motverkar gör dock en bra balansräkning. Börsveckan drar slutsatsen
att aktien är bra för den utdelningsinriktade investeraren men anser att värderingen är för hög om man ser till tillväxt.
Uniflex tog ett rejält kliv nedåt när kvartalsrapporten släpptes. Utsikterna ser svaga ut och värderingen är inte så billig att man vill chansköpa aktien i dagsläget, enligt Börsveckan.
Dedicares värdering är dock billig nog för att behålla aktien, givet att Börsveckan tar höjd för en rejäl avmattning i tillväxten.