Tio tips som gör dig till en bättre säljare

Publicerad 2012-10-25 12:47

Att sälja är ditt jobb som företagare, oavsett vad du sysslar med. Utan försäljning tynar ditt företag bort. Tills du blir så stor att du har råd att anställa säljare måste du sälja själv.

Att sälja är på sitt sätt en hel vetenskap och tusentals böcker har skrivits i ämnet. Nya Affärer tio råd som gör dig till säljproffs:

1. Lyssna. Att lyssna är viktigt för en säljare, men ännu viktigare är att höra vad kunder eller potentiella kunder verkligen säger. Genom att lyssna fångar du upp kundens tankar och kan lätt vända dem till din fördel. Om du verkar ointresserad säljer du ingenting.
 
2. Säljsamtalet. Ditt bästa verktyg när du säljer är ditt eget säljsamtal. Spela in dina säljsamtal och lyssna på dem efteråt. Då hör du hur om du har gått snett i samtalet, och det hörs förunderligt väl om du inte har varit koncentrerad på kunden. Det är bara genom att lyssna och utvärdera dina egna säljsamtal som du kan utvecklas som säljare.
 
3. Benchmarking. Underskatta inte benchmarking. När du träffar personer som visar sig vara en duktig säljare. Studera dem och ta rygg på hur de jobbar. Det är ett bra sätt att höja din egen nivå.
 
4. Du leder. Om du har någon annan säljare anställd, glöm inte att det ändå är du som sätter standarden på ditt företag. Din anställda säljare, oavsett kompetens, kommer ändå att jämföra sig med dig.
 
5. Lär dig svaren. Förbered dig på att kunden argumenterar emot när du försöker övertyga honom eller henne att köpa. Gå igenom vad en kund skulle kunna tänkas anmärka på när du säljer din tjänst eller produkt. Gör du det kan du låta betydligt mer övertygande, vilket i längden ger dig fler kunder.
 
6. Ärlighet. Var alltid ärlig. Ditt rykte som företagare och säljare är beroende av det förtroende du skapar hos dem du möter. Konsekvent ärlighet skapar en bra kommersiell grund för dig och ditt företag.
 
7. Kundnytta. Försök se säljandet ur nya perspektiv. Du hjälper andra människor genom att sälja någonting till dem som de behöver. Därför är det viktigt att fokusera på kundnyttan, samt att vara intresserad av andra människor.
 
8. Övertyga. Att övertyga är att sälja. Tillhör du dem som är duktig på att tala dig ur diverse svåra situationer? Då är du också en duktig säljare. Tekniken är densamma, det gäller att övertyga en annan människa om att du har rätt.
 
9. Nätverk. Nätverka så mycket du hinner och orkar. Det är det moderna sättet att arbeta med försäljning. Att ge och få referenser blir ett allt viktigare sätt att hitta nya kunder. Gå med i något affärs- eller referensnätverk.
 
10. Utvecklas. Glöm inte att alltid utvecklas. Ingenting är statiskt och det gäller i högsta grad även försäljning. Du måste fortsätta att lära dig agera säljare på ett bättre sätt. Läs böcker, kolla på YouTube och lyssna på föredrag.

 

Gästkrönika
Lundkvist: Efter regn kommer solskenKöpläge om det kommer en större korrektion
Chatt
Hernhag: Bolagen där utdelningsfest väntasOch en aktie du alltid ska undvika på börsen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Bank o America: Evolution "dubbel vinnare"
Foto: istockphoto
Börsen
Aktieanalytiker: Trump-nederlag riskerar skapa kaos
Pandemin
Analytiker: Svårt behålla riskviljan när Trump fått covid
Foto: AP/TT
Wall Street
Svag avslutning i New York
Börsen
Smittad Trump sänkte börsen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens rekordmånga nya köprekar
Analys
DNB: Högre metallpriser höjer Bolidens vinst
2/10
Trading Direkt: Fokus på virusoro och oljepriset
Covid-19
Trump smittad av covid-19Börsterminerna dyker efter beskedet
Fonder
Techförvaltarens nordiska favoriter
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Analyser
H&M: Många höjda riktkurser efter rapporten
Aktie
ABG har hjälpt till att hålla Readlys kurs uppe
Bostad
Booli: Undantagen där bostadspriserna sjunkerSpår stillastående priser i höst
Aktie
Skandalomsusade Nikolas aktie rusadeSom mest upp över 30 procent efter ledningslöften
Aktie
Climeon tog in kvarts miljard
Foto: Shutterstock
Nordeas marknadssyn
Nordea behåller aktieövervikten”Ser bortom kortsiktigt brus”
Foto: istockphoto
Aktier
Två nya i Pareto-portföljenOch två som åker ut
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Boränta
Chefekonomen: Ska mycket till för markant högre boräntorPandemin håller kvar boräntorna på låg nivå
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rapport
Miljardvinst för H&MResultatet klart bättre än väntat
Riksbanksprotokollet
Skingsley: Sikten framåt fortsatt mycket dålig
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Boräntan
Danske sänker bundna boräntor