Sju köpvärda aktier

Publicerad 2012-10-24 15:55

Stora Placeringskvällen Debatten var het på Stora Placeringskvällen i Stockholm på tisdagskvällen. Trots olika åsikter om vart börsen är på väg vaskade experterna fram flera köpvärda aktier.

Max Mitteregger från hedgefonden Gladiator räknar med att Stockholmsbörsens verkstadsjättar lätt kan falla tio procent. Och han har delvis placerat för att tjäna pengar på det.

– Prognoserna för nästa år är fortfarande att vinsterna ska öka 10 procent. De mest optimistiska tror att SKF ska öka vinsten 20 procent. Så kommer det inte att bli, sa han.

Christian Voboril, aktiechef hos Coeli, har däremot inte problem att hitta köpvärda aktier i ett osäkert klimat. Just nu köper han gärna Orkla på Oslobörsen, med sikte på en väntad strukturaffär för aluminiumdelen samt för övrigt en hög andel konjunkturtåliga affärer inom livsmedel.

– En direktavkastning över 5 procent är också bra, sa Christian Voboril, som också lockas av Avanza men däremot sågar Kappahl.

Johan Thorén, som förvaltar Strands småbolagsfond, tror å sin sida på bättre köplägen inom någon månad. Han håller ögonen på Lindab, med en väntad styckning efter att konkurrenten Systemair och Creades köpt in sig i bolaget.

– Jag är övertygad om att de talar med varandra, sa Johan Thorén, som även gillar Billerud och Opus Group.

Även om Max Mitteregger är pessimistisk till börstrenden, med hot om ett japanskt scenario för västvärldens ekonomi, tror han kvalitetsbolag som Autoliv och Alfa Laval tidvis blir köpvärda.

Men just nu väljer han hellre SCA, med bättrad lönsamhet framöver och en möjlig avstyckning av skogstillgångar. Liksom en högriskchansning på positiva testresultat från Sobis forskning.

Även om konjunkturen sackar väntar sig ingen av experterna en kollaps som liknar den 2008.

– Det är förmodligen för mycket likviditet i marknaden för att det ska ske, sa Max Mitteregger.

Programmet i den fullsatta salongen på Biograf Rival bjöd även på föredrag av bland andra FIM Fonder, Franklin Templeton, Forex, Handelsbanken, Coeli och Garantum, liksom Mariana Burenstam Linder och Privata Affärers fondskribent Sofia Ullerstam.

– Det är roligt att våra placeringskvällar fortsätter att dra fulla hus med närmare 550 placeringsintresserade i publiken, säger Placeringsguidens chefredaktör, Fredrik Lindberg.

Nästa chans är Stora Placeringskvällen i Göteborg i november. Du anmäler dig här.

Vinnare i Stora Placeringskvällens utlottning hittar du här.