Skandias aktiechef Caroline af Ugglas menar att Telia Soneras affärer i Uzbekistan är en stor besvikelse och att en uppdelning av bolaget skulle det nya tillväxtbolaget möjligheter att rekrytera en styrelse som var fokuserad på att hantera de problem som finns på minde utvecklade marknader.
– Jag tror att värderingen av respektive bolag skulle bli högre än värderingen av ett enat Telia Sonera, säger Caroline af Ugglas till Di.
Hon får medhåll Folksams ägaransvariga Carina Lundberg Markow, som dock menar att detta inte är någon lösning på Telia Soneras etiska problem.
Telia Soneras vd Anders Narvinger säger till Dagens Nyheter att bolaget efter den senaste tidens mutanklagelser vill vara ett föredöme i frågor om korruption och mänskliga rättigheter. Han medger också att problemen dessa frågor skapar är större i dag än de var 2007 när Telia Sonera gick in i Uzbekistan.
– Det har till exempel kommit nya riktlinjer från samarbetsorganet OECD och de avspeglas i Sveriges nya mutlagstiftning. Framför allt när det gäller fördjupad undersökningsplikt, säger Anders Narvinger till DN.
Mellan dessa nya regler, som bolaget tvingas acceptera, och bolagets egna värderingar skapas en skärningsyta där Telia Sonera, enligt Anders Narvinger, måste värdera riskerna.