Telia Sonera skär hårt

Publicerad 2012-10-17 08:12

Delårsrapport Telia Sonera kapar 2 000 tjänster för att spara två miljarder kronor på två år. Det är oklart hur många svenska jobb som berörs.

Bolaget måste förenkla verksamheten, enligt vd Lars Nyberg.

Telia Sonera skriver i sin delårsrapport att ambitionen är att fundamentalt ändra arbetssättet.

– Vi har ett industrifenomen som innebär att det inte finns någon tillväxt inom den mobila verksamheten. Och om lönerna går upp med tre procent och vi inte har någon tillväxt på topplinjen, då måste man hitta kostnadsbesparingar, säger Telia Soneras vd Lars Nyberg till TT.

Nyberg vill inte säga hur många tjänster som kommer att beröras i Sverige, men säger att neddragningen berör personal i flera länder. Var, när och hur meddelas senare.

TT: Men är det mest i Sverige?

– Vi har ju flest anställda i Sverige, så det är möjligtvis en indikation, men jag vill inte gå in i den spekulationen.

– Grunden för kostnadsbesparingarna är att vi måste finna sätt att förenkla vår verksamhet och ifrågasätta alla möjliga aktiviteter vi har. Jag tror att vi kan göra det med mindre kostnader.

Neddragningarna omfattar cirka 7 procent av koncernens totala personalstyrka.

Telekomföretaget redovisar en vinst före skatt på 6 612 miljoner kronor för tredje kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 7 251 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst före skatt på 6 738 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

– Det är fruktansvärt. Alla personalneddragningar är en sorg för våra medlemmar och 2 000 är en gigantisk siffra, säger Agneta Ahlström, ordförande för Unionen Tele, som med omkring 3 800 medlemmar är det största facket på företaget.

– Det här slår ned som en bomb. Ingen är beredd på detta. Att vi efter flera år av neddragningar inte kan få lugn och ro, det är tragiskt.

Hon vet inte heller hur stor andel av neddragningarna som rör anställda i Sverige. Företagets argument om att man behöver dra ned på kostnaderna köper hon inte.

– Man kan inte ta bort mer personal. Det finns inget mer att ta av. Medlemmarna är redan så effektiva som det går att vara, säger Ahlström.

– Jag tycker att det är hål i huvudet att slänga ur sig att 2 000 personer ska bort. Det är bara brandkårsutryckningar hela tiden. Jag saknar en framtidsstrategi, säger Magnus Brattström, ordförande för Sekos klubb på Telia Sonera med cirka 2 500 medlemmar.

Telialedningen räknar med en oförändrad prognos för 2012. Det innebär att omsättningen i lokala valutor och exklusive förvärv väntas bli i spannet 0-1 procent.

Valutakursförändringar kan komma att ha en betydande påverkan, skriver bolaget. Ebitda-marginalen före engångsposter väntas bli cirka 35 procent.

Omsättningen uppgick till 25 842 miljoner kronor, jämfört med 26 707 miljoner kronor ett år tidigare. Här låg förväntningarna på 26|098 miljoner kronor.

I affärsområdet Eurasien uppgick intäktstillväxten till tvåsiffriga tal och lönsamheten (mätt som ebitda-marginal) översteg 50 procent. I Uzbekistan steg omsättningen med 57,5 procent till 684 miljoner kronor, främst som en följd av att konkurrenten och marknadsledaren MTS fått sin licens återkallad av myndigheterna, skriver Telia Sonera.

– Ekonomiskt är Eurasien vår tillväxtmotor, säger Nyberg.

TT: Har ni inte bränt er på fingrarna där? Styrelsen sade i går att ni ska stärka er närvaro i Centralasien, trots uppmärksamheten på sistone.

– Jag tror ju att vi gör ett väldigt bra jobb både för våra aktieägare och befolkningen i de här länderna. Om du tar Nepal, det sista land vi gick in i, hade en på tio en telefon då, 2008, i dag har sex på tio en telefon. Det finns inget bättre verktyg för demokrati och yttrandefrihet än mobiltelefoni, det tror jag alla är överens om.

Den senaste tidens uppgifter om mutbrott och penningtvätt relaterade till köpet av frekvenser i Uzbekistan har fått Telia Sonera att starta en extern granskning.

TT: Styrelsen har beslutat skärpa riskbedömningarna vid större investeringar. Är det slut med affärer med bolag i skatteparadis med oklara förmånstagare, som i fallen Nepal och Uzbekistan?

– Det är naturligt att man förändrar processer, världen har förändrats väldigt mycket på fem år och lagstiftningen har ändrats. Men exakt vad det betyder vill jag inte kommentera. Jag vill inte recensera styrelsen, säger Nyberg.

Han vill inte svara på vilka personer som ligger bakom de bolag på Cypern och Brittiska Jungfruöarna som Telia Sonera gjort affärer med för att etablera sig i Nepal.

TT: Ni har nu visat intresse för att gå in i Burma, ett land som om möjligt anses ännu mera korrupt än Uzbekistan. Är det ens möjligt att gå in där utan att pengar hamnar i fel fickor?

– Burma är ett land vi tittar på, men det finns inget beslut. Jag tror inte att det finns en enda teleoperatör som inte tittar på Burma eftersom det är ett så stort land och jungfrulig mark. Det händer mycket i Burma politiskt som är väldigt positivt, och vi får följa den utvecklingen.

Foto: AP/TT
Wall Street
Kraftigt fall i New York
Foto: Shutterstock
Fonder
Tlllväxtmarknader och teknikfonder lockar spararna i februari
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Börsen
Stängning lätt uppåt med banker i topp
Börsen
Fondchefen: Bubblan kommer att sprängas"Den instabila prisbubblan i alla tillgångsslag kommer att punkteras"
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Aktie
"Orealistisk återöppningseufori bakom SAS-rekommendation"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Nordeas styrelse vill återköpa 500 miljoner aktierVill använda aktieåterköp för att dela ut överskottskapital
Rapport
"Hemester" lyfter Kabes resultatÅtergår till utdelning
Bank
Persson: Skadeståndsprocess hade inte varit gratis"Chansen till framgång oerhört låg"
Foto: Shutterstock
Analys
ABG: Stor potential för fortsatt tillväxtresa för Sinch"Men ytterligare en emission krävs före nästa förvärv"
Analys
DNB sätter köp på Castellum trots höjd risk inför ordförandevalet
Rapport
Elekta bättre, men lägre resultat än väntat
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Sektor
Arnhult sålde 8 miljoner aktier i Klövern
Rapport
SAS redovisar miljardförlust
Placera
SEB: Åtta vinnare i rapportflodenMen här finns också två rapportförlorare
Aktie
Kraftig resultatökning Mekonomens nya mål
Aktie
Uppgifter: Ekobrottsmyndigheten lägger ned förundersökningen mot Serneke
Placera
DNB: Börsen har haft för bråttom"Bra återhämtning andra halvåret"
Börsen
Uppåt i Asien
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Boekonomi
Swedbank: Högre bostadspriser kan förstöra drömmen "Allt fler omfattas av amorteringskravet"
Analyser
Här är onsdagens köprekar
Aktie
Airbus och Rolls-Royce med på Norwegians räddningsplan
Sektor
"Sampo inte långsiktig ägare inom bankverksamhet"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fonder
SCB: Fondförmögenheten steg till över 5.000 miljarder fjärde kvartalet 2020