”Det är humbug”

Publicerad 2012-10-05 06:53

Avdragsgillt pensionssparande är en ren förlustaffär för en absolut majoritet av svenskarna. Det konstaterar pensionsexperten Nils Bacos. I nya boken ”Bli inte blåst på pensionen!” visar han hur man bäst ska pensionsspara.

– Att spara i en avdragsgill pensionsförsäkring är för många en riktigt dålig affär. Du kan till och med få betala högre skatt på pengarna när du tar ut dem som pension än om du istället hade  tagit ut dem som lön, berättar Nils Bacos när jag träffar honom över en lunch på Privata Affärers redaktion.

Han är på besök i Stockholm för att träffa branschföreträdare och journalister som är intresserade av hans nya bok.

Hans första bok handlade om att planera sitt pensionsuttag. I nya ”Bli inte blåst på pensionen!” backar han däremot tillbaka några steg och visar hur man på bästa sätt bör spara ihop till pensionen.

Innan Nils Bacos blev författare var han pensionsrådgivare. Under åren har han träffat många människor som fått onödigt låga inkomster efter pensionen för att de sparat på fel sätt.

–  Det man trott ska ge lite extra i pension har för några till och med blivit en riktig fallgrop. De handlar om de som nekas bostadstillägg eftersom utbetalningarna från en avdragsgill pensionsförsäkring klassas som inkomst. I slutändan riskerar man alltså att få mindre pengar än om man inte sparat i en pensionsförsäkring, konstaterar Nils Bacos.

I boken går han på ett pedagogiskt sätt igenom för- och nackdelar med olika former av pensionssparande, både för privatpersoner och för företagare.

När det gäller avdragsgillt pensionssparande för privatpersoner är slutsatsen att det endast är något för den som betalar statlig skatt och räknar med att bara betala kommunalskatt efter pensionen.

– Då är det ett skattegynnat sparande. I praktiken betalar du bara 45 eller 50 kronor för att få 70 kronor i handen när pensionen betalas ut, berättar han och pekar på ett diagram i boken.

Vad tycker du om att bankerna säljer avdragsgillt sparande till de som uppenbarligen inte tjänar på det?

– Det är humbug! För 80 procent av svenskarna är avdragsgillt pensionssparande en dålig affär. Det som tidigare var en mycket skattegynnad form av sparande är inte det längre. Men bankerna fortsätter att sälja, säger Nils Bacos.

Men även om avdragsgillt pensionssparande inte är en lämplig produkt för de stora massorna ska man inte strunta i att spara till pensionen, menar Nils Bacos.

– Det gäller bara att spara på annat sätt. Ett sparande i en kapitalförsäkring eller investeringssparkonto med skattade pengar är ett bättre alternativ för den som inte betalar statlig skatt. Dessutom slipper man inlåsningseffekten, avslutar Nils Bacos.