Trist avslutning på börsveckan

Publicerad 2012-09-28 09:12

Börsen Stockholmsbörsen tappade successivt mark med de ledande europeiska handelsplatserna på fredagen. Analyser sänkte H&M, och Sandvik backade efter negativa konjunktursignaler. Dessutom fortsatte Spanien att gäcka investerarna.

”Att Sandvik kommer med sämre marknadssignaler bidrar till ett dämpat sentiment. Spanien är fortsatt en kvarnsten och det talas om regionval, budgetunderskott samt när och hur landet ska söka stöd. Spanska budgeten på torsdagen uppfyllde dock förväntningarna och stresstesten kan inte antas överraska negativt”, sade Knut Hallberg, makroekonom på Swedbank Markets till Nyhetsbyrån Direkt.

Stockholmsbörsens OMXS30-index slutade 1,0 procent ned till indexnivån drygt 1.072. Omsättningen var knappt 13 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats Chi-x samt Turquoise, uppgick den till drygt 15 miljarder.

Från andra sidan Atlanten kom ett knippe statistikbesked med övervikt åt det negativa hållet. Trots att privatkonsumtionen prickade förhandsbedömningen orkade emellertid varken Chicagos inköpschefsindex eller Michigan-indexet nå upp till förväntningsribban.

På svenskt börsgolv tyngde storbolag som H&M och Sandvik stämningen. Ett flertal analyshus, som till exempel Cheuvreux, Nordea, Swedbank, ABG Sundal Collier och SEB Enskilda, har sänkt rekommendationen för H&M efter torsdagens svaga rapport. Klädjättens aktie backade ytterligare 1,7 procent under fredagen efter att ha fallit nästan 6 procent under torsdagen.

Konjunkturkänsliga Sandvik hamnade i onåd hos placerarna och tappade 1,7 procent sedan bolaget indikerat till nyhetsbyrån Reuters att konjunktursignalerna från omvärlden utvecklats åt det negativa hållet under det tredje kvartalet. Inom verkstad följde bland annat Atlas Copco och Volvo med nedåt i svallvågorna efter Sandvik-beskedet och sjönk 1,2 respektive 2,1 procent.

SKF steg dock 0,2 procent, trots Sandviks smått pessimistiska buskap. Morgan Stanley återfanns som stor nettoköpare sedan investmentbanken påbörjat bevakning av kullagertillverkaren med rekommendationen övervikt. SKF:s marginal och avkastning är mer motståndskraftiga än vad marknaden tror och hotet från kinesiska konkurrenter är överdrivet, argumenterade Morgan Stanley. Electrolux lindrade nedgången med 0,7 procents kursökning, efter en svag utveckling på senare tid.

Bland övriga aktier som trotsade den allmänna minusvinden märkets Assa Abloy, Elekta, Getinge, Tele2 och Lundin Mining. Betsson föll knappt 4 procent sedan spelbolaget vinstvarnat. Även om analytiker reviderat ned estimaten på senare tid, bland annat till följd av sektorkollegans Net Entertainments vinstvarning tidigare i september, var alltjämt Betssons prognos rörande intäkter och rörelseresultat klart under konsensusförväntningarna enligt SME Direkt.

Inom spelsektorn tappade Unibet marginella 0,5 procent. Att ett spelbolag har en svag sportboksmarginal behöver dock inte nödvändigtvis betyda att en annan aktör har det, sade Unibets vd Henrik Tjärnström till Direkt på fredagen.

Pension
Så räknar du ut hur deltiden minskar pensionenDeltid största kvinnofällan
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Räntan
SBAB: Riksbanken höjer först 2022
Politik
Regeringen sänker BNP-prognosSer reformutrymme på 25 miljarder
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Sur avslutning på torsdagsbörsen
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Bolån
Privatekonomen: Investering dubbelt så effektiv som amortering
Några platser kvar på höstens första kurs i PA-skolanSpetsa dina kunskaper om aktier
Aktie
Bornold om Oscar Properties: Dags för vd att öppna plånboken
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Oscar Properties söker stöd för nyemission
Sektor
Betting: Cherry och Rune Andersson-bolag får böter
Rapport
Brakförlust för Oscar PropertiesSålde bara 8 bostäder under kvartalet
Aktietips
En exotiskt bankaktie att köpa
Rapport
Stark tillväxt för Garo
Foto: Leo Sellén/TT
Rapport
Tungt kvartal för Actic
Handelskriget
Trump om handelskriget: Jag är den utvalde
Rapport
Elektas orderingång ökade 32 procent
Fed
Fed: Räntesänkningen en "omkalibrering"
Rapport
Teqnion sänker helårsprognosen
Fonder
Fonderna som är överviktade i Storbritannien inför brexit"Ypperligt tillfälle för långsiktiga investerare"
Skatt
Så undviker du restskatt som pensionär
Analyser
Här är onsdagens analyser
Fonder
Alfred Bergs fonder säljs - så påverkas du som fondsparareCarnegie Fonder tar över förvaltningen
Spara
Ekonomen: Negativ sparränta skulle skrämma bort svenska sparare"Osannolikt att svenska banker går samma väg"
Fed
Trumps nya känga till Fed-chefen: Som en golfare som inte kan putta
Foto: Anders Wiklund/TT
Valuta
SHB: Fortsatt kräftgång för kronan
Konjunktur
SHB-prognos: Avmattningen fördjupas och breddas"Räntehöjningarna ställs successivt in"