Trist avslutning på börsveckan

Publicerad 2012-09-28 09:12

Börsen Stockholmsbörsen tappade successivt mark med de ledande europeiska handelsplatserna på fredagen. Analyser sänkte H&M, och Sandvik backade efter negativa konjunktursignaler. Dessutom fortsatte Spanien att gäcka investerarna.

”Att Sandvik kommer med sämre marknadssignaler bidrar till ett dämpat sentiment. Spanien är fortsatt en kvarnsten och det talas om regionval, budgetunderskott samt när och hur landet ska söka stöd. Spanska budgeten på torsdagen uppfyllde dock förväntningarna och stresstesten kan inte antas överraska negativt”, sade Knut Hallberg, makroekonom på Swedbank Markets till Nyhetsbyrån Direkt.

Stockholmsbörsens OMXS30-index slutade 1,0 procent ned till indexnivån drygt 1.072. Omsättningen var knappt 13 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats Chi-x samt Turquoise, uppgick den till drygt 15 miljarder.

Från andra sidan Atlanten kom ett knippe statistikbesked med övervikt åt det negativa hållet. Trots att privatkonsumtionen prickade förhandsbedömningen orkade emellertid varken Chicagos inköpschefsindex eller Michigan-indexet nå upp till förväntningsribban.

På svenskt börsgolv tyngde storbolag som H&M och Sandvik stämningen. Ett flertal analyshus, som till exempel Cheuvreux, Nordea, Swedbank, ABG Sundal Collier och SEB Enskilda, har sänkt rekommendationen för H&M efter torsdagens svaga rapport. Klädjättens aktie backade ytterligare 1,7 procent under fredagen efter att ha fallit nästan 6 procent under torsdagen.

Konjunkturkänsliga Sandvik hamnade i onåd hos placerarna och tappade 1,7 procent sedan bolaget indikerat till nyhetsbyrån Reuters att konjunktursignalerna från omvärlden utvecklats åt det negativa hållet under det tredje kvartalet. Inom verkstad följde bland annat Atlas Copco och Volvo med nedåt i svallvågorna efter Sandvik-beskedet och sjönk 1,2 respektive 2,1 procent.

SKF steg dock 0,2 procent, trots Sandviks smått pessimistiska buskap. Morgan Stanley återfanns som stor nettoköpare sedan investmentbanken påbörjat bevakning av kullagertillverkaren med rekommendationen övervikt. SKF:s marginal och avkastning är mer motståndskraftiga än vad marknaden tror och hotet från kinesiska konkurrenter är överdrivet, argumenterade Morgan Stanley. Electrolux lindrade nedgången med 0,7 procents kursökning, efter en svag utveckling på senare tid.

Bland övriga aktier som trotsade den allmänna minusvinden märkets Assa Abloy, Elekta, Getinge, Tele2 och Lundin Mining. Betsson föll knappt 4 procent sedan spelbolaget vinstvarnat. Även om analytiker reviderat ned estimaten på senare tid, bland annat till följd av sektorkollegans Net Entertainments vinstvarning tidigare i september, var alltjämt Betssons prognos rörande intäkter och rörelseresultat klart under konsensusförväntningarna enligt SME Direkt.

Inom spelsektorn tappade Unibet marginella 0,5 procent. Att ett spelbolag har en svag sportboksmarginal behöver dock inte nödvändigtvis betyda att en annan aktör har det, sade Unibets vd Henrik Tjärnström till Direkt på fredagen.

Aktie
Kinneviks vd: Därför delar vi ut Millicom
Oljan
Uppgifter: Saudiarabiens produktion kan komma igång snabbare än väntatOljepriset faller efter uppgifterna
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Nedåt på tisdagsbörsen
Aktietips
Grafguruns aktietips: Köpsignal i läkemedelsbolaget
Analyser
Här är tisdagens färska aktierekommendationerFlera riktkurshöjningar för H&M
Aktie
"Bra beslut men nu ökar kraven på Kinnevik"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Kinnevik delar ut hela innehavet i MillicomUpphör med ordinarie kontantutdelningar
17/9
Trading Direkt: Bolagen att äga när det stormar
Bil
Bensinpriset höjs kraftigt
Sektor
Analys: Utrymme för prishöjningar i telekombranschenTele2 har bäst läge
Foto: Hamad I Mohammed/Reuters
Oljepriset
SEB: Oljepriset kan stiga ännu mer efter attackerna"Motattack kan ge snöbollseffekt"
Aktie
Husqvarna sätter nya finansiella målAktien faller tungt på börsen
Foto: istockphoto
Barometer
Pictet: Globala aktier oattraktiva”Uppsidorna finns i Japan och Storbritannien”
Aktie
Kinnevik sålde storpost i Zalando
Aktie
Vinstvarning från Projektengagemang - vd lämnar
Notering
Hernhag: Teckna riskkapitaljätten EQT
Utdelning
Här är aktierna som ger utdelning i höst
Foto: istockphoto
Bostad
Danske: Borättspriser ökade i Stockholm i augusti
Analyser
H&M: Analytikerna tveksamma trots försäljningssiffrorna
IPO
IPO: Nyemissionen i Lipidor tecknades till 540 procent
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Reavinsten
Uppgifter: Tak för uppskov vid reavinst återinförs
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
H&M:s försäljning något bättre än väntat"Väl mottagna sommarkollektioner"
Bil
Dyrare bensin efter attackerna mot Saudiarabien
Olja
Oljepriset rusar efter attacken mot saudiska anläggningarEnskilt största plötsliga störningen någonsin
Aktietips
Tre köpvärda aktier - och några du kan strunta i
Aktietips
DI: Coor ett köptvärt tillväxtbolagUppsida på 15 procent kommande år
Foto: istockphoto
Fonder
Förvaltare spår 10-procentig uppgång på indiska börsenMen alla är inte lika positiva
Chatt
Hernhag: Fyra utländska aktier för portföljenRekordmånga frågor om EQT