Trist avslutning på börsveckan

Publicerad 2012-09-28 09:12

Börsen Stockholmsbörsen tappade successivt mark med de ledande europeiska handelsplatserna på fredagen. Analyser sänkte H&M, och Sandvik backade efter negativa konjunktursignaler. Dessutom fortsatte Spanien att gäcka investerarna.

”Att Sandvik kommer med sämre marknadssignaler bidrar till ett dämpat sentiment. Spanien är fortsatt en kvarnsten och det talas om regionval, budgetunderskott samt när och hur landet ska söka stöd. Spanska budgeten på torsdagen uppfyllde dock förväntningarna och stresstesten kan inte antas överraska negativt”, sade Knut Hallberg, makroekonom på Swedbank Markets till Nyhetsbyrån Direkt.

Stockholmsbörsens OMXS30-index slutade 1,0 procent ned till indexnivån drygt 1.072. Omsättningen var knappt 13 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats Chi-x samt Turquoise, uppgick den till drygt 15 miljarder.

Från andra sidan Atlanten kom ett knippe statistikbesked med övervikt åt det negativa hållet. Trots att privatkonsumtionen prickade förhandsbedömningen orkade emellertid varken Chicagos inköpschefsindex eller Michigan-indexet nå upp till förväntningsribban.

På svenskt börsgolv tyngde storbolag som H&M och Sandvik stämningen. Ett flertal analyshus, som till exempel Cheuvreux, Nordea, Swedbank, ABG Sundal Collier och SEB Enskilda, har sänkt rekommendationen för H&M efter torsdagens svaga rapport. Klädjättens aktie backade ytterligare 1,7 procent under fredagen efter att ha fallit nästan 6 procent under torsdagen.

Konjunkturkänsliga Sandvik hamnade i onåd hos placerarna och tappade 1,7 procent sedan bolaget indikerat till nyhetsbyrån Reuters att konjunktursignalerna från omvärlden utvecklats åt det negativa hållet under det tredje kvartalet. Inom verkstad följde bland annat Atlas Copco och Volvo med nedåt i svallvågorna efter Sandvik-beskedet och sjönk 1,2 respektive 2,1 procent.

SKF steg dock 0,2 procent, trots Sandviks smått pessimistiska buskap. Morgan Stanley återfanns som stor nettoköpare sedan investmentbanken påbörjat bevakning av kullagertillverkaren med rekommendationen övervikt. SKF:s marginal och avkastning är mer motståndskraftiga än vad marknaden tror och hotet från kinesiska konkurrenter är överdrivet, argumenterade Morgan Stanley. Electrolux lindrade nedgången med 0,7 procents kursökning, efter en svag utveckling på senare tid.

Bland övriga aktier som trotsade den allmänna minusvinden märkets Assa Abloy, Elekta, Getinge, Tele2 och Lundin Mining. Betsson föll knappt 4 procent sedan spelbolaget vinstvarnat. Även om analytiker reviderat ned estimaten på senare tid, bland annat till följd av sektorkollegans Net Entertainments vinstvarning tidigare i september, var alltjämt Betssons prognos rörande intäkter och rörelseresultat klart under konsensusförväntningarna enligt SME Direkt.

Inom spelsektorn tappade Unibet marginella 0,5 procent. Att ett spelbolag har en svag sportboksmarginal behöver dock inte nödvändigtvis betyda att en annan aktör har det, sade Unibets vd Henrik Tjärnström till Direkt på fredagen.

Spara
Här parkerar du pengarna i börsoron
Gästkrönika
Förvaltaren: Virusspridning i USA avgör börshumöret
Börsen
Viss återhämtning efter nedgång på 5 procent
Fonder
Så har fondspararna agerat under börsdramatiken
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag kl. 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Olja
Virusepidemin: Oljepriset faller för femte dagen i radLägsta noteringen sedan julen 2018
27/2
Healthcare Direkt om coronaviruset och forskningen
Aktie
Kurskollaps för Norwegians aktie
Analyser
Här är torsdagens aktierekar
Aktie
DI: Finansinspektionen sanktionsprövar Oscar Properties
Rapport
Ökad förlust för kursraketen
Aktie
Vinstvarning från Microsoft
Rapport
Zalando något över förväntan
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Fjärde kvartalet: Fortsatt ökning av sålda bostäder
Aktietips
Handelsbankens tradingtips: Ett bolag som inte drabbas av coronaoronEn intressant nivå att ta position på
Foto: Shutterstock
Corona
Sparekonomerna: Därför ska du inte drabbas av panikHack i kurvan – eller början till en krasch?
Sparande
SCB: Kraftigt minskande sparande
Foto: Shutterstock
Fonder
Guldfonder vinnare när omvärldens börser rasarStark utveckling även för guldgruvorna
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sektor
Livsmedel: Nya sektorvarningar i coronavirusets spår
Analys
Berenberg: Tre köpvärda verkstadsbolag efter börsraset
Foto: Shutterstock
Sektor
Två billiga stjärnor i verkstaden"Produktion och lager lägre än efterfrågan"
Ränta
Riksbanksledamot: Noll ingen ny nedre gräns
Deklarationen
En dag kvar: Skaffa digital brevlåda för tidig skatteåterbäringDeklarationstjänsten öppnar 17 mars
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
SAS: Nordea sänker estimat och riktkurs på grund av coronaeffekter