Dyrt att betala räkningar med kreditkort

Publicerad 2012-09-28 06:25

I USA är fenomenet stort men nu går det att betala räkningar med kreditkort även i Sverige. Flera företag erbjuder denna service men det är långt ifrån gratis.

– Om man snabbt behöver pengar för att betala räkningarna är det bättre att betala med kreditkort än att ta ett lån. Oftast är dessutom kortkrediten räntefri i upp till två månader, säger Lars-Martin Norviit, vd för Billhop som är ett av de företag i Sverige som erbjuder betalningar av räkningar med kreditkort.

Idén om att betala räkningar med hjälp av kreditkort kommer ursprungligen från USA. Men nu går det också att göra i Sverige, genom till exempel Billhop eller Betalo.

Tanken är alltså att den som saknar pengar på sitt bankkonto när det är dags att betala räkningarna kan ta fram kreditkortet. Sedan är det bara att logga in på nätet och ange plus- eller bankgironummer och sedan betala fakturan med hjälp av kortkrediten.

Är detta inte bra ytterligare ett sätt att hamna i skuldfällan frågar man sig? Är det inte bara att betala kreditkortsräkningen med ett annat kreditkort? Nej, menar Lars-Martin Norviit.

– Vi är måna om att detta inte ska bli en skuldfälla. Därför har vi spärrat betalningar till Kronofogden, inkassobolag och kortföretag. Man ska alltså inte kunna betala en kreditkortsräkning med ett annat kort genom oss, säger Lars-Martin Norviit.

Men det är definitivt inte gratis att betala räkningen med hjälp av kreditkortet. Billhop tar 3,5 procent per transaktion medan konkurrenten Betalo ligger på 2,5 procent.

Med andra ord kostar det mellan 250 och 350 kronor att betala en räkning på 10 000 kronor. Sedan gäller det också att betala kreditkortsräkningen i tid för att undvika skuldränta.

Vilka är det då som kan tänkas vilja betala sina räkningar på detta sätt? En målgrupp är småföretagare, säger Lars-Martin Norviit.

– Detta kan vara ett sätt att hantera intäktssvängningar. Har man dålig likviditet men vet att det kommer att komma in pengar kan man betala räkningarna med kreditkort. Det är enklare än att ta ett banklån, inte minst med tanke på att det inte alltid är så lätt att få lån i banken.

En annan målgrupp är de som har kreditkort kopplade till något bonusprogram. Genom att betala räkningarna med hjälp av kortet får man också poäng. Dessa kan sedan användas till resor, hotellövernattningar och liknande.

Både Betalo och Billhop lyfter fram detta argument i sin marknadsföring. Men det är ett dyrt sätt att få poäng.

Har man till exempel SAS Eurobonus Master Card och betalar en räkning på 10 000 kronor får man 1000 poäng samtidigt som man betalar 250-350 kronor i avgift.

Den som siktar på en bonusresa till Köpenhamn eller Oslo måste betala räkningar för 200 000 kronor för att skrapa ihop tillräckligt med poäng. Det skulle i sin tur kosta mellan 5 000 och 7 000 kronor i avgift.

Lars-Martin håller med om att det är en ekvation som inte riktigt går ihop. 

– Visst är det bra att få poäng när man betalar räkningarna men avgiften tenderar att äta upp poängvärdet. Det är få bonussystem som har så generösa förmåner att det lönar sig, säger Lars-Martin Norviit. 

Notering
Notering: Kan bli sug efter Epiroc
FED
Fed höjer räntanPrognoserna pekar nu på totalt fyra höjningar i år.
Obligation
En grön men riskabel obligation för soldyrkareSoltechs obligation ger en ränta på 8,75 procent vilket indikerar att risken är hög.
Börsen
Börsen strax under nollan
Boränta
Vice riksbankschefen välkomnar konkurrens på bolånemarknadenMen sidoeffekten blir att folk lånar mer.
Bosparande
Allt fler vill ha skattegynnat bosparande
Aktie
Epiroc missar OMXS30-indexet
Foto: istockphoto
Aktie
Ett köptips från Affärsvärlden
Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT
Aktie
Ytterligare en chef lämnar Collector
Foto: Pi Frisk/TT
Notering
Notering: Teckna snabbväxande teknikkonsulten
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska analyser
Nytt nymmer
Foto: istockphoto
Fonder
7 miljarder till aktiefonder under maj
USA-NK
Fonden som placerat i Nordkorea
Foto: Henrik Montgomery/TT
Epiroc
Analytikerna om Epirocs debutkurs
Foto: Jessica Gow/TT
Aktie
"Regeringen blandar sig inte i om Telia köper TV4"
Foto: Linus Sundahl-Djerf/TT
Nyheter
"Danske möjlig köpare av SBAB"
Kommentar
Pressade banker sänker Didner & Gerges Aktiefond
Fonder
”Sydafrika ett intressant investeringscase”Carnegie tror att en rejäl börsuppgång ligger i korten.
Aktie
Odin dumpar allt i H&MFondbolaget tror inte längre på klädjätten.
Sajten
Välkommen till nya privataaffarer.seNu har vår sajt fått en rejäl uppfräschning.
Krönika
Hernhag: Stigande vinster mer användbart än modeord som hållbarhet
Aktietips
Aktietips: Fyra köpvärda investmentbolagBörsveckan har gått igenom börsens investmentbolag.
Aktietips
DI: Intrum på tok för billigTidningen rekommenderar köp av aktien.
Aktiechatt
Hernhag: Börsens tryggaste och tråkigaste aktie