Obama bäst för börsen

Publicerad 2012-09-19 11:16

USA-valet Står Barack Obama som segrare i presidentvalet blir även aktiemarknaden en vinnare, enligt en ny analys. Inte minst med tanke på de stundande skuldtaksförhandlingarna.

President Barack Obama ser ut att få förnyat förtroende enligt de senaste opinionsundersökningarna. Om försprånget mot republikanska presidentkandidaten Mitt Romney håller i sig gynnar det aktiemarknaden.

Åtminstone om man ska tro försäkringsförmedlaren Söderberg & Partners som studerat undersökningar bland investerare om valutgången. Slutsatsen är att den sittande presidenten är bäst för börsen.

Argumentet lyder att det ger minst osäkerhet i den viktiga återhämtningsfasen i amerikanska ekonomin. Även nagelbitaren i slutet av året – förhandlingarna om skuldtaket – har bäst förutsättningar att lyckas om Obama behåller makten, enligt analysen.

”Många gör bedömningen att det blir svårare att få till ett beslut om republikanerna vinner”, säger Matthias Gietzelt på Söderberg & Partners.

”Då hade man fått börja om på ny kula. I dag har en del beslut tagits i både senaten och Vita huset, och det skulle kunna innebära att de rivs upp”.

”En demokratisk president är i snitt bättre för avkastningen på aktiemarknaden”, fortsätter han.

Han grundar påståendet på historisk data. Amerikanska storbolagsindexet S&P500 har ökat med 6,0 procent i snitt under det första året vid demokratiskt styre, enligt försäkringsförmedlarens analys. Motsvarande siffra är 3,5 procent när republikaner intagit Vita huset.

Avkastningen under hela mandatperioden har också varit betydligt bättre med demokrater vid makten – 38,7 procent att jämföra med 23,5 procent med republikaner.

Söderberg & Partners noterar också att Obama har fått gott betyg från marknaden hittills, med en uppgång på närmare 60 procent sedan han tillträdde.

Byggsektorn kan räkna med uppsving om Obama vinner och genomför utlovade infrastrukturinvesteringar. Hälsovård väntas också dra fördel av fortsatt demokratiskt styre. Här går resonemanget att ett maktskifte skapar osäkerhet, då Romney har möjlighet att upphäva flera åtgärder som påverkat sektorn.

Å andra sidan pekas finanssektorn ut som den stora vinnaren om Romney lyckas vända opinionen. Detta eftersom han har lovat att upphäva vissa restriktioner inom den den nya lagen som reglerar finansmarknaden.

I det scenariot är även försvarssektorn en vinnare med Romneys ökade utgifter på området. Hans utlovade sänkning av bolagsskatten hade gynnat de flesta bolag, medan fortsatt lågt skattetryck under republikanskt styre i synnerhet påverkar konsumentbolag.

Oavsett valutgång väntas stora energiinvesteringar de kommande åren. Skillnaden är större fokus på alternativa energikällor om Obama behåller makten, vilket gynnar teknikbolag, medan oljebolag vinner på Romneys energipolitik.

Av svenska bolag pekas AstraZeneca ut som en förlorare på den amerikanska hälsovårdsreformen under president Obama, medan Elektas försäljning har gynnats. Obamas infrastruktursatsningar bör ge klirr i kassan för Skanska, då amerikanska marknaden står för nästan en tredjedel av försäljningen. Demokraternas högre tobaksskatter väntas samtidigt drabba Swedish Match negativt.

Pension
Så räknar du ut hur deltiden minskar pensionenDeltid största kvinnofällan
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Räntan
SBAB: Riksbanken höjer först 2022
Politik
Regeringen sänker BNP-prognosSer reformutrymme på 25 miljarder
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Sur avslutning på torsdagsbörsen
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Bolån
Privatekonomen: Investering dubbelt så effektiv som amortering
Några platser kvar på höstens första kurs i PA-skolanSpetsa dina kunskaper om aktier
Aktie
Bornold om Oscar Properties: Dags för vd att öppna plånboken
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Oscar Properties söker stöd för nyemission
Sektor
Betting: Cherry och Rune Andersson-bolag får böter
Rapport
Brakförlust för Oscar PropertiesSålde bara 8 bostäder under kvartalet
Aktietips
En exotiskt bankaktie att köpa
Rapport
Stark tillväxt för Garo
Foto: Leo Sellén/TT
Rapport
Tungt kvartal för Actic
Handelskriget
Trump om handelskriget: Jag är den utvalde
Rapport
Elektas orderingång ökade 32 procent
Fed
Fed: Räntesänkningen en "omkalibrering"
Rapport
Teqnion sänker helårsprognosen
Fonder
Fonderna som är överviktade i Storbritannien inför brexit"Ypperligt tillfälle för långsiktiga investerare"
Skatt
Så undviker du restskatt som pensionär
Analyser
Här är onsdagens analyser
Fonder
Alfred Bergs fonder säljs - så påverkas du som fondsparareCarnegie Fonder tar över förvaltningen
Spara
Ekonomen: Negativ sparränta skulle skrämma bort svenska sparare"Osannolikt att svenska banker går samma väg"
Fed
Trumps nya känga till Fed-chefen: Som en golfare som inte kan putta
Foto: Anders Wiklund/TT
Valuta
SHB: Fortsatt kräftgång för kronan
Konjunktur
SHB-prognos: Avmattningen fördjupas och breddas"Räntehöjningarna ställs successivt in"