Uppåt inför veckans rysare

Publicerad 2012-09-11 09:11

Börsen Stockholmsbörsen steg under eftermiddagen efter en positiv inledning i USA. Morgondagens besked kring ESM och torsdagens räntebesked var annars i fokus.

Stockholm tog ett kliv uppåt i likhet med de ledande europeiska handelsplatserna i slutet av tisdagens handel efter en positiv inledning på USA-börserna. Stämningen var annars avvaktande inför ett tyskt domstolsbeslut kring stabilitetsfonden ESM på onsdagen och amerikanska Federal Reserves räntebesked på torsdag.

”Fed kan komma att leverera QE3 (kvantitativa lättnader) redan på torsdag, vi räknar med att det sker under det andra halvåret. Dessutom står flera viktiga steg för euroområdet i närtid, inte minst onsdagens utfall i den tyska konstitutionsdomstolen där alla räknar med ett jakande. Med ett okej för ESM kan Spanien ansöka om stöd och ECB därefter börja med obligationsköp”, sade Hans Peterson, global chef för Investment Strategy på SEB Private Banking, vid en pressträff på tisdagsförmiddagen.

Stockholmsbörsens OMXS30-index avancerade 0,8 procent till indexnivån 1.076,6. Omsättningen var 8,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Flertalet sektorer på Stockholmsbörsen slutade uppåt. Bland verkstadsaktierna steg Atlas Copco A steg 1,5 procent. Credit Suisse har höjt sin rekommendation på aktien till outperform, från tidigare neutral. Samtidigt sänktes Sandvik till underperform, från tidigare neutral. Aktien slutade ändå upp 1 procent, efter att ha inlett dagen på minus.

Morgan Stanley har höjt rekommendationen för Volvo till övervikt, från jämvikt, med höjd riktkurs från 92 till 115 kronor. Aktien steg 1,9 procent till 90:70 kronor.

ABB klättrade 1,2 procent kronor inför sin kapitalmarknadsdag på onsdagen i London.

Bland storbankerna steg SEB mest, med 1,7 procent till 51:60 kronor.

Nederman avancerade 14,7 procent efter beskedet om att bolaget köper amerikanska Environmental Filtration Technologies, som omsatte 834 miljoner kronor under 2011.

En annan kursrusare var SAS, som lyfte 13,5 procent. , Enligt Berlingske Business sitter flygbolaget på en förbisedd guldgruva i form av värdefulla rättigheter att starta och landa vid London-flygplatsen Heathrow, rättigheter som har ett värde på flera miljarder kronor och skulle kunna användas som säkerhet vid nya lån.

Bland telekomaktierna fortsatte rekylen uppåt i Nokia, +4,3 procent, efter kursfallet i spåren av presentationen av de nya Lumiatelefonerna i början av förra veckan. Ericsson steg också, med 1,1 procent.

På råvarumarknaden noterades mindre rörelser uppåt. Råvarurelaterade SSAB A avancerade 1,1 procent och Boliden med 0,9 procent.

Mot strömmen gick Securitas, ned 0,7 procent, och MTG med minus 0,5 procent.

Lucara Diamond rusade 10 procent efter att ha sålt samtliga 48 poster Karowediamanter som satts upp till försäljning. Sammantaget uppgick försäljningsintäkterna till 13,4 miljoner dollar och bolagets vd sade sig vara nöjd med resultatet i auktionen.

Nordic Mines var vidare 23 procent högre efter sin produktionsrapport för augusti för Laivagruvan. Totalt producerades 94 kilo guld i augusti, varav 31 kilo producerades enbart under den sista veckan.