En het aktietrio

Publicerad 2012-08-27 08:39

Aktier Börsveckan har gått igenom åtta bolag till dagens utgåva och rekommenderar köp för Doro, Getinge och Readsoft. Avvakta med Ratos, Finnvedenbulten, Swedol och Fagerhult samt sälj Rörvik, är uppmaningen.

Doros rapport för det andra kvartalet var en kalldusch. Från att ha uppvisat höga tvåsiffriga tillväxttal föll intäkterna med cirka 8 procent organiskt under kvartalet. Det som ändå känns positivt är att de långsiktiga trenderna talar för att efterfrågan kommer att öka i många år framöver, påpekar Börsveckan. Vidare, om man ser till nyckeltalen som fokuserar på intjäningen i rörelsen lockar
värderingen fortfarande anser Börsveckan som behåller köprådet.

Är Ratos glansdagar över? Med ett skralt resultat i den senaste rapporten lär frågan om bolagets balansräkning blossa upp igen. Om man tror att Ratos åter kan prestera i linje med sin fina historik, öppnar kursnedgången för ett köpläge men återhämtning ligger en bra bit framåt i tiden eftersom en svag konjunktur i år och säkerligen nästa år, kommer att innebära en finansiell press och fler problem än möjligheter. Dessutom ska man komma i håg att även efter en ganska stor kursnedgång så handlas Ratos aktie nästan 50 procent högre än substansen. Börsveckan ställer sig avvaktande.

Rörvik Timber har kniven mot strupen och kämpar för sin överlevnad på en sågverksmarknad som är den värsta sedan 70-talet. Efterfrågan lär inte förbättras under hösten och även om prisuppgången på råvarorna nu tycks ha kulminerat så har effekterna av den stärkta kronan lagt ytterligare sten på
bördan. För Rörvik innebär detta fortsatt stora förluster under det andra halvåret vilket ställer krav på radikala åtgärder för att rädda bolaget. En sådan aktie aktar sig Börsveckan för.

Getingens kvartalsrapport var en blandad kompott, med blygsam organiskt tillväxt och minskad marginal. Men framåt ser det bättre ut, om man ser till att orderboken överraskade positiv. Aktien är inte billig men då är prognoserna inte upphaussade. Det blir en köprekommendation från Börsveckan.

Finnvedens utsikter ser mörka ut och det finns risk för att bolaget visar sämre resultat för andra halvåret, jämfört med det första som inte var vidare uppmuntrande. Av den anledningen känns värderingen på p/e 7, baserat på rullande vinst, inte särskilt lockande. Alla trender pekar nedåt för bolaget just nu och den relativt korta och svaga historiken som bolaget har gör att man som
investerare bör kräva en rejäl rabatt, anser Börsveckan.

Swedols nettokassa har förbytts mot en ganska stor nettoskuld. Knäckfrågan är vad lönsamheten kommer att ligga på. För i år räknar Börsveckan med en marginal på 9 procent vilket ger en rörelsevinst på 128 miljoner kronor och efter räntekostnader och skatt landar nettovinsten omkring 1:40 kronor per aktie, vilket ger p/e 18,2. Om man antar att försäljningen stiger med cirka 14 procent
nästa år, med en rörelsemarginal på minst 10,5 procent, landar p/e på 13,5, vilket också verkar ganska högt givet att tillväxtutsikterna försämrats samt osäkerheten kring Norgesatsningen. Börsveckan väljer att avvakta med aktien.

Bättre ser det ut för Readsoft, som med förvärvet av tyska Foxray breddar sin verksamhet och bäddar för starkare utveckling framöver. I år ser det inte ut att bli ett bättre resultat än 1:70-1:80 kronor per aktie men redan nästa år bör det stiga till över 2 kronor per aktie vilket ger p/e 10. Det är lågt för ett tillväxtbolag som är på väg att öka tempot och som dessutom är obelånat.

Fagerhult hade ett rekordstarkt 2011 men första halvåret i år har inte övertygat. Om man studerar siffrorna för första halvåret noga ser man även att koncernen är mer skuldsatt än tidigare, med en nettoskuld som motsvarar cirka 3,4 gånger rörelsevinsten de senaste tolv månaderna. Börsveckans kalkyler ger en vinst på cirka 12:50 kronor per aktie i år, och justerat för nettoskulden värderas Fagerhult till 12 gånger rörelsevinsten. Det lockar inte till köp och Börsveckan sänker rekommendationen till avvakta.

Foto: AP/TT
Wall Street
Banker vinnare i New York
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Börsen
Veckoavslut i dur
Pension
Pensionen räknas upp nästa årKan bli cirka 100 kr mer i månaden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Intrum rusar 15 procent efter omvända vinstvarningen"Snabb återhämtning till normalläge"
Räntan
Vice Riksbankschefen: Negativa inlåningsräntor inget hinder
Analys
Stora Enso: Risken för kollaps i efterfrågan har minskat
10/7
Trading Direkt: Finns risk att EU rasar samman
Räntan
Riksbanken utesluter inte ny räntesänkning
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Aktie
Ölproducenten vinstvarnar
Fonder
Nettosparandet i fonder ökade i juni
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Atrium Ljungberg något sämre än väntatAvstår från att lämna helårsprognos
Asien
Asien: Ny corona-oro dämpar humöret
Resultat
NP3 höjde förvaltningsresultatetKlart högre hyresintäkter
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
KO stämmer kommunalt energibolag"Kunden bunden till oförutsägbar elkostnad i ett år"
Foto: Shutterstock
Barometer
Pictet överviktar Europa och euronMinskar exponeringen mot defensiva sektorer
Foto: Erik Mårtensson/TT
Konjunktur
Analytiker: Maj blir kanske botten i stället för april"Andra kvartalet inte så blodigt som befarats"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Statistik
SCB: Konsumtionen sjönk nästan 10 procent i maj
Sektor
Betting: Kepler upprepar köp i sektorn
Foto: Lars Pehrsson/SvD/TT
Penningtvätt
Uppgifter: SEB överväger överklaga miljardboten
Rapport
Öresund: Substansvärdet minskade 20 procent
Köptips
Affärsvärlden: Aktien som fortfarande är köpvärd
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Fonder
Fonder: Rekordutflöden från brittiska aktiefonder"Högsta summan hittills"