Det framgår av en analys daterad den 21 augusti. För 2011 betalade bolaget ut 99 procent av vinsten i utdelning. Utdelningen motsvarade var sjunde intjänade krona (14 procent av försäljningen) kring fem gånger så högt som de flesta sektorskollegorna. Morgan Stanley anser inte att detta är hållbara nivåer på lång sikt.
Analyshuset pekar samtidigt på att det är ensamt på marknaden om att räkna med en utdelningssänkning samt att H&M inte har sänkt sin utdelning någon gång under sin 65-åriga historia.
Morgan Stanley tror dock att utdelningshöjningarna manat bolaget att höja marginaler till nivåer som är ohållbara, snarare än att det varit höga marginaler som medfört en hög utdelning.
”Allt annat lika innebär en sådan generös utdelningspolitik att H&M måste ta 12 procent mer betalt än bolag med mer normala utdelningar kring 2 procent av försäljningen. Vi argumenterar därför för att ett sådant ytterligare kostnadstryck att bära sätter H&M i ett betydande negativt läge långsiktigt”, skriver Morgan Stanley vidare.
Med stöd av familjen Persson kan H&M ta väldigt långsiktiga beslut till gagn för bolagets affärer. I spåren av ett alltmer utmanande konkurrensklimat tror Morgan Stanley att det bara är en fråga om tid innan H&M bestämmer sig för att sänka utdelningen.
Bland konkurrenter till H&M pekar Morgan Stanley bland annat ut Primark, som nu expanderar kraftigt i Tyskland. Primark delar inte ut något till sina ägare samt har enbart hälften så hög rörelsemarginal och investerar dessutom dubbelt så mycket som andel av intäkterna på capex.