Storaffär lyfter portföljbolag

Publicerad 2012-08-15 12:36

En av PA-portföljens tyngsta innehav stiger i dag efter ett förvärv.

Det handlar om Getinge som tecknat ett bindande avtal med USA-baserade Kinetic Concepts om förvärv av divisionen Therapeutic Support Systems (TSS). Prislappen är 275 miljoner dollar.

Getinges och KCI’s verksamheter skapar tillsammans en global plattform med starka positioner på flertalet viktiga marknader. Genom en sammanslagning av verksamheterna förväntas synergier att genereras på såväl kostnads- som på intäktssidan. TSS:s produktportfölj och verksamheter kommer att integreras i affärsområdet Extended Care under varumärket Arjohuntleigh.

TSS’s omsättning för 2011 uppgick till 247 miljoner dollar och verksamheten sysselsätter närmare 1 300 medarbetare globalt. TSS har egna säljbolag främst i USA, Kanada, Tyskland, Österrike, Italien, Schweiz, Storbritannien och Frankrike. 2011 stod den amerikanska marknaden för 60 procent av TSS’s intäkter, medan Europa stod för cirka 30 procent. I likhet med Extended Care så utgörs merparten av TSS’s verksamhet av uthyrning av sårvårdsmadrasser. Genom förvärvet uppnår Extended Care en bättre balans mellan försäljning av kapitalvaror och stabilare intäkter från uthyrning av produkter samtidigt som försäljningen i Nordamerika stärks betydligt, i linje med de strategiska målen för verksamheten.

”Förvärvet av TSS är ett optimalt komplement till Getinges affärsområde Extended Care. Det gör oss till en starkare och attraktivare partner till våra kunder samtidigt som vi skapar bättre förutsättningar för ökad konkurrenskraft och tillväxt”, säger Johan Malmquist, koncernchef för Getinge Group.

Genom en sammanslagning av Extended Care’s och TSS’s befintliga sårvårdsverksamheter förväntas synergier skapas inom försäljning, distribution och tillverkning samt inom centrala funktioner. Den sammanslagna produktportföljen förväntas generera ökat kundvärde och tillväxt genom erbjudande av ett slagkraftigt sortiment. TSS har starka positioner inom akut- och intensivvård samt inom vård för kraftigt överviktiga personer medan Extended Care’s fokus huvudsakligen har varit inom allmänvård.

Förvärvet av TSS verksamhet är en så kallad inkråmsaffär där Getinge köper alla materiella och immateriella tillgångar som avser TSS. Förvärvspriset uppgår till 275 miljoner dollar på skuldfri basis. Förvärvspriset motsvarar en EV/EBITDA-multipel på 5,7x baserat på 2011 års resultat. Förvärvet av TSS:s nettotillgångar kommer att ge upphov till en goodwill post, som är skattemässigt avdragsgill. Värdet av den skattetillgång som uppstår uppgår till cirka 30 miljoner dollar. Transaktions- och omstruktureringskostnaderna uppgår totalt till 35 miljoner dollar varav 25 miljoner dollar belastar innevarande års fjärde kvartal. Resterande 10 miljoner kommer att belasta nästa år.

För att förvärvet ska slutföras krävs ett godkännande av konkurrensmyndigheterna i flera länder. Affären förväntas slutföras under fjärde kvartalet 2012. Förvärvet förväntas bidra till Getinges vinst per aktie under 2013, inklusive omstrukturerings-, finansieringskostnader samt avskrivningar av förvärvsrelaterade övervärden. Förvärvet kommer att finansieras med ett så kallat bridge-loan.

Nyårskonferensen
Dr Doom: Överhängande risk för stor börskorrektion”Från pessimist till realist”
Aktiechatt
Hernhag: Fem favoritaktier med miljöprägelOch fem spännande chansaktier
Aktier
SBB vill sälja fastigheter för 11 miljarderNyfosa stor köpare
Börsen
Stockholmsbörsen avslutade veckan starkt
Foto: Shutterstock
Aktie
Mystisk kursuppgång i Note
Aktietips
Tre toppval i tech-sektorn
Foto: istockphoto
Aktie
Börsen handelsstoppar Hufvudstadens C-aktieKan komma att avlistas
Fonder
Sparekonomen: Avskaffa begreppet hedgefonderFörvirrar mer än det gör nytta
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
ABG: Red Tiger kan lyfta Net EntHöjer till köp
17(1
Många tekniska analyser i fredagens Trading Direkt
Analyser
Många köprekar bland fredagens analyser
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Pareto: Hög tid att hämta andan i Evolution GamingSlopar köprekommendationen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Carnegie: Därför ska du sälja Holmen
Aktietips
Aktiestrategen: Två skogsbolag med potential
Aktie
Omvänd vinstvarning från Sobi
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Kinesisk utredning kan ge höga böter för Ericsson
Bud
SBB förlänger acceptfristen för Hemfosa igen
Börsen
Förvaltarna: Så mycket stiger börsen i år
Räntan
Regeringen spår återgång till minusräntaSEB:s chefsekonom: Känns inte bra alls
Aktietips
Två köpvärda aktierOch en du ska sälja
Deklarationen
Rekordmånga får deklarationen tidigt i årNu får du inte längre några kontrolluppgifter
Ekonomi
Regeringen sänker tillväxtprognosen
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fonder
Svenskarnas fondförmögenhet slog rekord
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
"För höga förväntningar på Resurs"SEB slopar köprekommendation
Analys
Mekonomen faller efter rekommendationssänkning