Storaffär lyfter portföljbolag

Publicerad 2012-08-15 12:36

En av PA-portföljens tyngsta innehav stiger i dag efter ett förvärv.

Det handlar om Getinge som tecknat ett bindande avtal med USA-baserade Kinetic Concepts om förvärv av divisionen Therapeutic Support Systems (TSS). Prislappen är 275 miljoner dollar.

Getinges och KCI’s verksamheter skapar tillsammans en global plattform med starka positioner på flertalet viktiga marknader. Genom en sammanslagning av verksamheterna förväntas synergier att genereras på såväl kostnads- som på intäktssidan. TSS:s produktportfölj och verksamheter kommer att integreras i affärsområdet Extended Care under varumärket Arjohuntleigh.

TSS’s omsättning för 2011 uppgick till 247 miljoner dollar och verksamheten sysselsätter närmare 1 300 medarbetare globalt. TSS har egna säljbolag främst i USA, Kanada, Tyskland, Österrike, Italien, Schweiz, Storbritannien och Frankrike. 2011 stod den amerikanska marknaden för 60 procent av TSS’s intäkter, medan Europa stod för cirka 30 procent. I likhet med Extended Care så utgörs merparten av TSS’s verksamhet av uthyrning av sårvårdsmadrasser. Genom förvärvet uppnår Extended Care en bättre balans mellan försäljning av kapitalvaror och stabilare intäkter från uthyrning av produkter samtidigt som försäljningen i Nordamerika stärks betydligt, i linje med de strategiska målen för verksamheten.

”Förvärvet av TSS är ett optimalt komplement till Getinges affärsområde Extended Care. Det gör oss till en starkare och attraktivare partner till våra kunder samtidigt som vi skapar bättre förutsättningar för ökad konkurrenskraft och tillväxt”, säger Johan Malmquist, koncernchef för Getinge Group.

Genom en sammanslagning av Extended Care’s och TSS’s befintliga sårvårdsverksamheter förväntas synergier skapas inom försäljning, distribution och tillverkning samt inom centrala funktioner. Den sammanslagna produktportföljen förväntas generera ökat kundvärde och tillväxt genom erbjudande av ett slagkraftigt sortiment. TSS har starka positioner inom akut- och intensivvård samt inom vård för kraftigt överviktiga personer medan Extended Care’s fokus huvudsakligen har varit inom allmänvård.

Förvärvet av TSS verksamhet är en så kallad inkråmsaffär där Getinge köper alla materiella och immateriella tillgångar som avser TSS. Förvärvspriset uppgår till 275 miljoner dollar på skuldfri basis. Förvärvspriset motsvarar en EV/EBITDA-multipel på 5,7x baserat på 2011 års resultat. Förvärvet av TSS:s nettotillgångar kommer att ge upphov till en goodwill post, som är skattemässigt avdragsgill. Värdet av den skattetillgång som uppstår uppgår till cirka 30 miljoner dollar. Transaktions- och omstruktureringskostnaderna uppgår totalt till 35 miljoner dollar varav 25 miljoner dollar belastar innevarande års fjärde kvartal. Resterande 10 miljoner kommer att belasta nästa år.

För att förvärvet ska slutföras krävs ett godkännande av konkurrensmyndigheterna i flera länder. Affären förväntas slutföras under fjärde kvartalet 2012. Förvärvet förväntas bidra till Getinges vinst per aktie under 2013, inklusive omstrukturerings-, finansieringskostnader samt avskrivningar av förvärvsrelaterade övervärden. Förvärvet kommer att finansieras med ett så kallat bridge-loan.

Pandemin
Förvaltare: Norra Asien leder återhämtningen efter covid-19"Nytt uppsving i inhemsk kinesisk efterfrågan"
Börsen
Plusstängning efter slagig börsdag
Foto: AP/TT
Wall Street
Stark börsöppning i New York
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Analys
DNB: Storytels höga tillväxt fortsätter
Foto: Hanna Franzén/TT
Analys
Nordea: Juliinflationen stärker nollränteläget
Foto: Shutterstock
Inflationen
Hyrbilar drog upp inflationen i juli
Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Barometer
Pictet överviktar Europa"Slut på rallyt under hösten"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Covid-19
Moderna i coronavaccinavtal värt över 1,5 miljarder dollar
Aktie
Tesla gör split 5:1Aktien rusade i efterhandeln
Emission
Emissionsvillkoren fastställda i Starbreeze
Rapport
Stillfront slog förväntningarna
Rapport
Covid-19 tynger Lundin Gold
IPO
Uppgifter: Airbnb på väg mot börsnotering
Asien
Mest nedåt i Asien
Fonder
Lyft för Sverigefonderna i juliPositivt nettosparande för fjärde månaden i rad
Foto: istock
Råvaror
"Guldpriset tyder på allt bättre börshumör"
Foto: Shutterstock
Konjunktur
Snabb ökning av tyskarnas framtidstro
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Storytells vd: Tillväxten utanför Norden försvann i juliAktien backar på börsen
11/8
Trading Direkt med rapporter och grundkurs i teknisk analys
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Tingsrätten avvisar Oscar Properties stämning mot Stockholm stad
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Mäklarstatistik
Villapriserna har stigit 7 procent"Hög aktivitet på bostadsmarknaden"
Rapport
Zalandos försäljningstillväxt nästan 27 procent
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Rapport
Storytel: Höjd omsättning och ökade streamingintäkter