Foto: Istock

E-handelsveteranens bästa tips

Publicerad 2012-08-13 09:52

Vare sig du vill konkurrera med Amazon, eller bara starta en liten nätbutik för dina hobbyalster har Fredrik Norberg tips på hur du kommer igång - och hur du tjänar pengar. 

Fredrik Norberg är en av grundarna av e-handelsvaruhuset Fyndiq, och har hållit på med e-handel sedan 2006.

– Jag började med att sälja heminredning i e-butik, men jag har också arbetat med att driva lager och logistik för andra kunder och att bygga upp andras e-butiker. Idag arbetar jag som marknadschef på Fyndiq, som är både är ett fyndvaruhus på nätet, och en merförsäljningskanal för andra e-handlare och fysiska handlare. Vi marknadsför, säljer och sköter kundtjänsten. Idén är samma som på Ullared, Rusta och Överskottsbolaget, men det har inte testats på nätet tidigare. Handlare kan lägga ut varor som inte får fart eller säljer i den egna webb-butiken, eller så använder man vår sajt för att testa nya produkter som man planerar att sälja i sin egen nystartade webb-butik. Man kommer igång direkt, ser vad som säljer och kan på så sätt slipa på produktutbudet. 

 

Så kommer du igång med e-handel

Att komma igång snabb är ett av Fredrik Norbergs bästa tips för den som funderar på att starta med e-handel.

– Jag säger som Nike – just do it. Man kan utan problem lägga ett år på affärsplan, marknadsundersökningar och att utvärdera plattformar. Hade du haft butiken igång under den tiden hade du lärt dig så mycket mer på att se hur marknaden verkligen fungerar. Idag finns det också många bra billiga eller gratis plattformar att välja på som gör det lätt att starta e-butik. Det man ska tänka på är att man måste kunna byta upp sig till en ny plattform om det behövs. Därför är det viktigt att man kan exportera hela butiken och inte binder sig i för långa avtal.

 

Så skaffar du trafik till din sajt

– Många underskattar hur viktigt det är med trafik, och tror att bara jag finns på nätet så hittar folk mig. Men det är som att starta en fysik butik och släppa den i skogarna i innersta norrland. Det finns tre typer av trafik. Direkt trafik, organisk söktrafik och köpt trafik. Enklast är att börja med köpt trafik. Där finns det många grejer att testa, Google adwords, prissajter som Kelkoo och Prisjakt, annonser på Facebook och andra e-butiker som Fyndiq. Det viktiga är att man väljer kanal genom att fundera på vilken målgrupp man har. Sedan gäller det att testa, testa och testa och mäta, mäta och mäta.

 

Så tjänar du pengar på din e-butik.

– Lika lätt som det är att komma i gång lika svårt är det att tjäna pengar. E-handeln är lite ett nytt Klondike. Alla ska dit och bli miljonärer men väldigt få tjänar pengar.

 

– Den viktigaste biten för lönsamheten är logisk och lagerhållning. De ledande handlarna, som Adlibris och Tretti.se lyfter fram att det de är bäst på är logistik. Många nya handlare tittar istället på inköpen och jobbar hårt på att köpa ett par tre procent billigare, men distributionen ligger ofta på mellan 20-30 procent av kostnaderna. Därför är det viktigaste man kan göra när man kommit igång att tänka på distributionskostnaderna. Har man ett negativt täckningsbidrag på en produkt ska man tänka sig noga för innan man köper.

Distributionskostnaderna sänker man dock inte genom att skaffa sig bra rabatter menar Fredrik Norberg. Rabatterna får alla andra också. Det handlar om att köpa in smart, och om någon produkt hamnar några gram över en portogräns är det ofta bäst att avstå.

– Den som är inköpare måste också vara expert på vad det kostar att skicka. Även om man får ett superpris på barnvagnar kanske de är för stora för att skicka med ordinarie logistiktjänster, och måste gå på en pall. Då står man där. En annan sak många missar är kostnaden för lagerhållning.

– Många startar sin e-handel mest för att man tycker det är kul med produkten och om man tjänar lite pengar blir det en bonus. Men för att finnas kvar måste alla upp i större volymer. Då kan man få rabatter på inköp och distribution och kan köpa mer trafik.

Rapport
Sämre än väntat för Nordea"Ett utmanande kvartal"
Pension
Så många struntade i tjänstepensionsvaletKan ge lägre avkastning
Kommentar
”Ständiga omval riskerar att trötta ut spararna”
Kommentar
Hernhag: Börsen vid avgörande skede trots högkonjunkturen"Likvider utanför börsen bra för nerverna"
Aktie
Handelsbankens vd går i pensionLämnar posten nästa år
Foto: AP/TT
Börsen
Nedåt på Wall Street
Kommentar
Swedbank bland de bästa högutdelarna
Räntan
Ingen räntehöjning nu - men frågan är när den kommerBesked kommer onsdag morgon
Placera
Carnegie: Intressant läge för schweiziska aktier
Foto: Paradox
Analys
Analytiker: Paradox bästa tillväxtcaset"Stor förvärvspotential"
Foto: Therese Jahnson/TT
Aktie
Arjo in i Nordeas modellportföljErsätter Ericsson
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Analytikerna: Resultatet visar på stabilt Swedbank
Placera
Hernhag: Botten är nådd enligt teknisk analys
Foto: Joakim Ståhl/SvD/TT
Bolån
Enklas kryphål täpps till om två månader”6 procent av bolånekunderna har ansökt– men ingen har ännu fått låna"
Analyser
Kepler: Volvo attraktivt efter kursfallTror på extrautdelning på minst 5 kr
Rapporter
Rapportperiodens supervecka är härHär är bolagen som rapporterar
Foto: Johan Nilsson/TT
Aktie
Canon köper ut Axis från börsen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analyser
Flera sänkta rekommendationer efter rapporten
Aktier
Två aktietips från Börsveckan
Aktietips
Kursfallet ger fyndläge i Clas Ohlson
Aktie
Mekonomens emission i hamn
Bostad
Svenskarna mer pessimistiska om bomarknaden
Placera
SEB: En naturlig börskorrigeringAktier fortfarande bästa tillgångsslaget
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Sex aktier inför konjunkturnedgången
Börs
Gardell: Sättningen på börsen är överdriven
Foto: Bezav Mahmod/SvD/TT
Kommentar
Ericsson går mot högkonjunktur
Aktie
En aktie som lockar