Läs proffsens favoriter

Publicerad 2012-07-27 10:59

Boktips Det ­finns ett antal böcker som några av världens mest framgångsrika miljardärer, däribland Warren Buffett, håller fram som helt avgörande för deras framgång som placerare.

– Det här är den bästa bok som någonsin har skrivits om aktieinvesteringar, lär Buffett ha sagt om Benjamin Grahams klassiska verk från 1949, The Intelligent Investor.

Boken är full med åskådliggörande exempel på hur värdeförvaltare arbetar på marknaden. Det handlar bland annat om hur man hanterar stora kurssvängningar, handfasta portföljtips för olika typer av investerare och hur man ska förhålla sig till ekonomiska rådgivare.

Boken är väl värd att läsa även för landets fondsparare. Benjamin Graham ägnar minst ett kapitel åt hur man smartast investerar i aktiefonder.

Fondchefen Peter Lynchs två böcker One up on Wall Street och Beating the Street räknas som standardverk av aktienördar.

Peter Lynch är legendarisk, först och främst som chef för fonden Fidelity Magellan under tretton år. Under dessa år slog han index i elva. Nyckeln till framgången bestod bland annat av ett mördande arbetstempo. En av Lynchs deviser lyder att man som placerare måste plugga på om det bolag man köper aktier i.

Både Benjamin Graham och Peter Lynch ­finns med på den svenska recensionssajten Eqtbooks lista över de tio mest läsvärda böckerna om aktieförvaltning.

Eqtbooks ägs och drivs av fyra svenska förvaltarproffs som alla har många år i branschen bakom sig. De skickade ut en enkät till 60 vänner i den globala finansvärlden och bad dem att återkomma med en tio-i-topp-lista över deras favoriter inom det ­finansiella området. Resultatet hittar nedan.

 

Placerarnas tio-i-topp

1. Value Investing – James Montier

2 Competition Demysti­fied – Greenwald, Bruce & Kahn

3 Behavioural Investing – James Montier

4 Common Stocks and Uncommon Profits – Philip A. Fisher

5 The Most Important Thing – Howard Marks

6 The Intelligent Investor – Benjamin Graham

7 Poor Charlie’s Almanack – Charles T Munger

8 More Than You Know – Michael Mauboussin

9 How to Make Money in Stocks – William J. O’Neil

10 Value Investing: From Graham to Buffett and Beyond – Bruce Greenwald m ­fl

 

Läs hela artikeln, även med lönsamma filmtips, i Privata Affärer 8/2012.


Klicka här för att prenumerera på Privata Affärer.

Om du är prenumerant kan du läsa Privata Affärer online här.