Gymjättarna tar över

Publicerad 2012-07-26 14:25

Gymbranschen växer snabbt i Sverige och intresset för träning ökar hos svenskarna. Omsättningen har ökat mycket de senaste åren men lönsamheten är ändå inte så stor. Nu förutspås att större delen av marknaden därför kommer tas över av de största kedjorna.

I en annars svajig ekonomi går gymbranschen framåt, med en obruten tillväxt i Norden sedan 2007. Svenskarna är måna om hälsan och det köps många medlemskort. Det rapporterar Dagens Industri idag.

För de fem gymjättarna Sats, Actic, World Class, Sportlife och Fitness24seven har omsättningen i snitt ökat med 80 procent de fem senaste åren i Sverige. Det svenskägda gymmet Sportlife ökade exempelvis sin omsättning med över 1100 procent mellan 2006 och 2010. De redovisade en vinst 2010 på 10 miljoner kronor.

Trots att omsättningen har ökat i gymbranschen, är lönsamheten inte lika god. För de fem största gymkedjorna har nettomarginalen sedan 2007 sjunkit från 5 procent till 2 procent.

Nu förutspår Anders Carlson på Actic att de stora kedjorna i branschen kommer ta över större delen av marknaden från de mindre kedjorna för att få större marginaler.

– Det är en omogen bransch med många små aktörer. Vi kommer nog att se en konsolidering. Under våren har vi gjort ett par förvärv och fortsätter att titta runt, säger Anders Carlson till DI.