Samaras: Kris lik den på 30-talet

Publicerad 2012-07-23 14:23

Skuldkrisen Skenande spanska räntor kastar dystra skuggor över börser och finansmarknader i Europa. Börserna i Rom och Madrid faller kraftigt. Och Greklands premiärminister liknar krisen vid 30-talets USA.

Skenande spanska räntor kastar dystra skuggor över börser och finansmarknader i Europa. Börserna i Rom och Madrid faller kraftigt. Och Greklands premiärminister liknar krisen vid 30-talets USA.

Strax efter klockan tolv hade börsen i Aten backat med över sex procent. I Spanien och Italien föll index med cirka fem procent vardera.

Grekland bör börja betala ut hälften av sina pensioner och statliga löner i gamla valutan drakman som en del av ett gradvis utträde ur eurosamarbetet. Det säger tyska CSU:s generalsekreterare Alexander Dobrindt till tidningen Die Welt, enligt Reuters.

– Vi nått vägs ände med Grekland. Det får inte bli något ytterligare stöd. Ett land som inte har viljan att uppfylla villkoren, eller inte kan göra det, måste få en chans utanför euron, säger han. I veckan inleder inspektörer från den så kallade trojkan – EU, ECB och Internationella valutafonden (IMF) – ett besök i Grekland, där de ska utvärdera den grekiska krispolitiken.

Der Spiegel rapporterade i går att IMF kan komma att avbryta sitt stöd till Grekland om inte samtliga lånevillkor uppfylls, och att det kan krävas upp till 50 miljarder euro ovanpå stödprogrammet som sjösattes i mars i år.

Grekland befinner sig i en djup depression likt den USA hade på 1930-talet, enligt premiärminister Antonis Samaras. Uttalandet kom i samband med att han mötte USA:s utrikesminister Hillary Clinton i Aten i går.

Misstron mot de spanska statsfinanserna nådde en ny rekordnivå på den så kallade CDS-marknaden i dag. Priset för att försäkra sig mot att Spanien ställer in betalningarna steg till nya rekordnivåer.

En CDS-försäkring med fem års löptid steg till 6,30 procentenheter, upp med 0,27 procentenheter sedan förra veckan, rapporterar Reuters med hänvisning till Markit.

Det innebär att det för en investerare kostar 630 000 euro att försäkra ett femårigt obligationslån till Spanien på 10 miljoner euro. CDS-försäkringar för lån till Italien och Frankrike steg också till 5,55 respektive 1,82 procentenheter.

Räntan på Spaniens tioåriga obligation lyfte under dagens inledande handel till 7,53 procent, den högsta nivån sedan införandet av euron. Samtidigt föll både euron och börserna i Rom och Madrid kraftigt.

Bakom flykten från euro-tillgångar ligger en ökad oro för en fördjupad spansk kris, där allt fler regioner nu ser ut att behöva nödlån från staten för att kunna betala för sig.

Spanska dagstidningen El País uppskattade i går att sex spanska regioner kommer att behöva hjälp från regeringen för att klara ekonomin.

Den spanska ekonomin krympte med 1 procent under andra kvartalet jämfört med samma kvartal 2011, visar statistik från Spaniens centralbank. Jämfört med årets första kvartal minskade landets BNP med 0,4 procent.

Efter det att siffrorna redovisats lyfte Spaniens tioårsränta ytterligare, mot 7,60 procent. Det kan jämföras med räntan på 1,17 procent för svenska obligationer med samma löptid.

Placera
Strategen: Två skeenden som kan få börsen på fall
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Grundare storsäljer i Evolution
Aktie
SSAB: Industrivärden sålde hela innehavet
Foto: AP/TT
Wall Street
Techfrossa på Wall Street
Börsen
Verkstadsspurt drog upp börsen ovanför nollan
Aktier
Förvaltarens två nya köp
Insiders
Insiders som handlat med aktier efter rapporterna
Krönika
Hernhag: Utdelningsbombmattans återkomst
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Analys
Analytiker: Storytel kan nå helårsmålen
Analyser
Här är måndagens köprekar
Räntan
Riksbanken: Fortsatt expansiv penningpolitik nödvändig
Aktietips
Tre köptips från BörsveckanOch några aktier du kan vänta med
Aktietips
Di: Köp Proact efter rapportraset
Bostad
Rekordfå tror på bopristappLägsta andelen i boprisindikatorns historia
Aktieportföljen
Här är nytillskottet i vår aktieportfölj
Chatt
Hernhag: Fem bästa aktierna inom hälsovård och bioteknik...och så tror han om börsen framöver
USA
Amerikanska jobbsiffror klart under förväntanDrygt kvarts miljon jobb i stället för väntade en miljon
Aktie
Jefferies höjer riktkursen 380 procent för cannabisbolag
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Elbolag: Risk för högt elpris i sommar"Utesluter inte dubbelt spotpris i Malmö"
Foto: Gorm Kallestad/TT
Analys
SEB: Svårt att inte bli imponerad av BiliaHöjer riktkursen och upprepar köprekommendation
Foto: istockphoto
Analys
MS: Nokias förbättringar går fortare än väntatHöjer rekommendation och riktkurs
7/5
Trading Direkt: Om Julanders investmentbolag till börsen
Analyser
Här är fredagens köprekar
Aktie
Selin har gått in i Electrolux ProH&M familjen halverade innehavet
Foto: Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Mäklarstatistik: Villapriserna fortsatte uppåtMen bostadsrättsprisena oförändrade i april