Sju fel du gör på LinkedIn

Publicerad 2012-07-20 11:15

Karriärnätverket Linkedin har blivit det främsta forumet för verksamma yrkesmän. Men vet du om du använder nätverket på rätt sätt? Här kommer sju vanligt förekommande misstag.

En femtedel av Sveriges arbetskraft finns idag på Linkedin. Det kan vara ett bra sätt att visa upp din verksamhet som entreprenör, och en möjlighet att bygga ett eget nätverk på nätet. Men många använder forumet på fel sätt och gör misstag. Det amerikanska magasinet Inc. listar i en artikel sju stycken vanliga misstag som användare gör. Känner du igen dig?

1) Du använder det endast när du söker jobb. Uppdatera inte din profil endast när du är på jakt efter ett jobb. Det är viktigt att hålla din profil och din kontaktlista ständigt uppdaterad, det gynnar dig i det långa loppet.

2) Din profil är ofullständig. Det är inte bra vare sig för dig eller ditt företag om det finns luckor på profilsidan. Dina tidigare prestationer i arbetslivet ska redovisas, och gör din profil sökvänlig med hjälp av nyckelord så att fler lättare kan hitta dig och ditt företag.

3) Du är inte med i de rätta grupperna. Det finns många grupper på Linkedin och det är svårt att bestämma vilka som är viktiga att vara med i. Gå först och främst med i alumni-grupper från exempelvis ditt universitet eller liknande. Sedan i branschgrupper som berör dig och ditt företag.

4) Du delar inte värdefullt innehåll. Dela med dig av vad du eller ditt företag gör, till exempel om du har skrivit en bra blogg eller om ditt företag har publicerat en rapport. Dela också med dig av relevanta artiklar och länkar i dina grupper för att visa att du bryr dig och tar ansvar.

5) Du breddar inte ditt kontaktnät. Du borde ständigt lägga till och acceptera kontakter du känner professionellt eller privat. Lägg inte till kontakter du inte känner, du ska veta vilka alla är ifall någon skulle kontakta dig och vilja veta hur du känner kontakten.

6) Du använder inte Linkedin Answers. Linkedin Answers används inte fullt ut, men det är ett bra ställe att visa din kunskap. Där kan personer i ett allmänt forum ställa frågor och om du kan svara borde du göra det. Det kan hjälpa andra med liknande frågor i framtiden och förbättra ditt rykte.

7) Dina medarbetare/personal är inte med. Linkedin är ett karriärnätverk som inriktar sig på individuella och professionella kontaktnät, du borde därför understryka vikten av att dina medarbetare och de på ditt företag är med.

Pension
Så räknar du ut hur deltiden minskar pensionenDeltid största kvinnofällan
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Räntan
SBAB: Riksbanken höjer först 2022
Politik
Regeringen sänker BNP-prognosSer reformutrymme på 25 miljarder
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Sur avslutning på torsdagsbörsen
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Bolån
Privatekonomen: Investering dubbelt så effektiv som amortering
Några platser kvar på höstens första kurs i PA-skolanSpetsa dina kunskaper om aktier
Aktie
Bornold om Oscar Properties: Dags för vd att öppna plånboken
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Oscar Properties söker stöd för nyemission
Sektor
Betting: Cherry och Rune Andersson-bolag får böter
Rapport
Brakförlust för Oscar PropertiesSålde bara 8 bostäder under kvartalet
Aktietips
En exotiskt bankaktie att köpa
Rapport
Stark tillväxt för Garo
Foto: Leo Sellén/TT
Rapport
Tungt kvartal för Actic
Handelskriget
Trump om handelskriget: Jag är den utvalde
Rapport
Elektas orderingång ökade 32 procent
Fed
Fed: Räntesänkningen en "omkalibrering"
Rapport
Teqnion sänker helårsprognosen
Fonder
Fonderna som är överviktade i Storbritannien inför brexit"Ypperligt tillfälle för långsiktiga investerare"
Skatt
Så undviker du restskatt som pensionär
Analyser
Här är onsdagens analyser
Fonder
Alfred Bergs fonder säljs - så påverkas du som fondsparareCarnegie Fonder tar över förvaltningen
Spara
Ekonomen: Negativ sparränta skulle skrämma bort svenska sparare"Osannolikt att svenska banker går samma väg"
Fed
Trumps nya känga till Fed-chefen: Som en golfare som inte kan putta
Foto: Anders Wiklund/TT
Valuta
SHB: Fortsatt kräftgång för kronan
Konjunktur
SHB-prognos: Avmattningen fördjupas och breddas"Räntehöjningarna ställs successivt in"