SKF sämre än väntat

Publicerad 2012-07-18 08:14

Delårsrapport Verkstadskoncernen SKF redovisar en vinst före skatt på 1 801 miljoner kronor för andra kvartalet. Motsvarande period 2011 var vinsten 2 446 miljoner kronor. Resultatet var lägre än vad analytiker överlag hade räknat med.

Verkstadskoncernen SKF redovisar en vinst före skatt på 1 801 miljoner kronor för andra kvartalet. Motsvarande period 2011 var vinsten 2 446 miljoner kronor.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 1 901 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Rapporten föll inte i god jord hos marknaden och aktien backade runt 5 procent på förmiddagen.

Omsättningen uppgick till 17 174 miljoner kronor, jämfört med 16 712 miljoner kronor ett år tidigare.

SKF räknar med att efterfrågan på bolagets produkter och tjänster blir relativt oförändrad under tredje kvartalet, både jämfört med andra kvartalet och med motsvarande period i fjol. Tillverkningsnivån kommer att vara lägre än ett år tidigare och något lägre än under andra kvartalet.

”Osäkerheten i ekonomin och det svaga förtroendet på marknaden tilltog under kvartalet, vilket påverkade vår försäljning, speciellt i Europa och Asien”, skriver SKF-chefen Tom Johnstone i delårsrapporten.

”Den svagare efterfrågan i södra Europa som vi upplevde i början av året fortsatte och vi såg också en försvagning av efterfrågan i några andra delar av Europa”, fortsätter han.

Johnstone skriver också att försäljningen i Asien inte har utvecklats som förväntat men att tillväxten var fortsatt stark i både Nord- och Latinamerika.

Det är sannolikt att EU-kommission bötfäller SKF i den pågående utredningen om konkurrensbrott. Det skriver SKF i rapporten för det andra kvartalet.

”Med hänsyn till utredningens beskaffenhet kommer bötesbeloppet sannolikt att påverka koncernens resultat och kassaflöde i väsentlig grad”, skriver SKF.

Bolaget kan inte säga när den sådan effekt kan komma att redovisas.

Det var den 8 november i fjol SKF meddelade att EU-kommission höll på att utreda otillåtet samarbete med bolagets konkurrenter, däribland Schaeffler.

Maximalt kan kommissionen i sådana här fall utdöma böter på 10 procent av ett företags totala årliga omsättning. Eventuella bötesbelopp fastställs bland annat med utgångspunkt från varaktigheten av konkurrensbrottet, omfattningen av brottet och skadan för kunder och resten av ekonomin.