USA-torka ger rekordpriser på majs

Publicerad 2012-07-12 09:27

Råvarumarknaden Värmeböljan i USA slår hårt mot spannmålsskördarna och hotar lönsamheten i den amerikanska jordbrukssektorn. På bara några veckor har majspriserna ökat med 40 procent och närmar sig rekordnivåer.

Torkan är ett hot mot stora delar av den amerikanska jordbrukssektorn och på vissa platser har bönderna förlorat halva skörden. På 75 år har aldrig så mycket markyta uppodlats för majs i USA, en ökning med 5,5 procent från rekordet förra året.

Och på onsdagen kom det amerikanska jordbruksdepartemenetet (USDA) med en rapport som skrev ner prognosen för majsskörden med hela 12 procent, vilket fick priserna på majsterminerna att gå upp ytterligare 3-4 procent.

Sterling Smith, analytiker på Citigroup Global Markets i Chicago, säger dock till Wall Street Journal att det verkar som om en tillfällig topp har formerats i majspriserna.

Så sent som i mitten av juni förväntade sig USDA att nettovinsten i jordbrukssektorn skulle vara den bästa någonsin, 28 procent över sitt 10-åriga genomsnitt, skriver Tundra Fonder i sitt månadsbrev Agri & Food.

Även priserna för sojabönor och vete och andra spannmål har ökat de senaste veckorna, men inte lika kraftigt som majs. Utvecklingen slår även mot etanoltillverkningen, dit en stor del av majsen går. Nu riskerar den att bli olönsam.

Latinamerika drabbades tidigare i år av torka, men eftersom USA förväntades få en rekordskörd slog det inte särskilt hårt mot priserna. Om råvarupriserna håller sig uppe en längre tid väntar högre matpriser i regionen – men även boskapsuppfödare kan få problem eftersom majs används som föda till djuren.