Fortsättningskurs: Steg för steg

Publicerad 2012-07-11 08:52

Inspirera Här kommer tre steg att tänka på om du som företagare har kapital över i företaget och vill placera rätt.

Steg 1: Ränta

Visar det sig att du har ett överskott som du inte behöver i företagets dagliga verksamhet kan startpunkten vara att flytta pengarna från transaktionskontot till ett högräntekonto. Välj ett konto som omfattas av den statliga insättningsgarantin. Den är i dag 100 000 euro för både privat- och företagskunder. Kontoformen måste också vara öppen för juridiska personer. Gå in på www.privataaffarer.se/hogranta för lista över högräntekonton som tar emot juridiska personer.

Arbetar du inom en bransch med lågt kapitalbehov, exempelvis som tjänsteföretagare eller konsult kan du till och med placera den del av aktiekapitalet som inte behövs i rörelsen på ett lönsamt sätt.

– Några formella hinder för hur du placerar bolagets kapital finns inte. Men tänk på förlustrisken. Värdet av bolagets tillgångar får inte understiga hälften av bolagets registrerade aktiekapital. Då blir företaget likvidationspliktigt, säger Jonas Sjulgård som är jurist på Sveriges Redovisningskonsulters förbund och Privata Affärers skatteexpert.

Statsskuldväxlar, certifikat eller real-obligationer är också säkra investeringar. Men då krävs oftast att man har ett större kapital att investera.

Steg 2: Pensionsförsäkring

Har du ytterligare kapital att placera blir rådet ofta att fundera på en tjänstepensionslösning för företagare.

– Tjänstepensionen motsvarar ungefär 20–25 procent av den totala pensionen för anställda. Som företagare bör du se till att du sparar motsvarande summa åt dig själv. Du bör avsätta minst 5 procent av lönen. Har du ett aktiebolag kan du låta bolaget göra större pensionsavsättningar. Det ger dig alltså möjlighet att ”köpa ikapp” tidigare års avsättningsutrymme när företaget går bättre, säger Ingela Hemming.

Tjänstepensionslösningar för företagare kan utformas så att de motsvarar anställdas tjänstepension med efterlevandeskydd och garantikapital. Nackdelen är att pensionsutbetalningar i dag beskattas högre än vanliga löneinkomster eftersom man inte får ta del av jobbskatteavdraget. Man binder också upp pengarna på lång tid och kan inte använda dem till annat i bolaget.

Steg 3: Fonder och aktier

Ett alternativ för dig som har aktiebolag är att låta den skattade vinsten stå kvar i företaget. Genom att företaget investerar pengarna i till exempel aktier och fonder kan du bygga upp ett större kapital eftersom bolagsskatten blir lägre än sociala avgifter och löneskatter. Vinsten kan sedan betalas ut antingen som lön eller som utdelning. Då får du naturligtvis skatta som vanligt, men du har då haft ett större kapital att få avkastning på under tiden.

Detta kan vara särskilt intressant för dig som närmar dig pensionen. Att ta ut lön efter 65 är i dag mycket gynnsamt ur skattesynpunkt eftersom du får ta del av jobbskatteavdraget, vilket inte är möjligt för pensionsutbetalningar. Dessutom behöver du inte betala någon arbetsgivaravgift på löner efter 65, utan bara pensionsavgiften på 10,21 procent. Samtidigt fortsätter du att öka på din statliga pension för varje månad du fortsätter att jobba med lön.

Vill du ändå ha lika stor trygghet som vid en tjänstepensionslösning går det att köpa inkomstförsäkringar och livförsäkringar som ger samma sorts skydd för familjen.

Analyser
Här är fredagens köprekar
Foto: Shutterstock
Placera
Amundi: Satsa hållbart och cykliskt”Kollapsen sträcker sig bortom 2021"
Budstriden
SBB lägger formellt bud på Entra
Börsen
Öppning under nollan
Rapport
Omsättningsras för Moment Group
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Aktie
Pandemin får Actic att vinstvarna
Asien
Blandat i Asien
Foto: Shutterstock
Aktie
Nanexa handelsstoppad
Spara
Så blir skatten på ISK nästa år
Analys
DNB: Beijer Ref föredras framför Nibe bland ESG-aktierna
Lån
Räntan på studielån mer än halveras
Placera
Chefsstrategen spår rotation tillbaka till FANG
Bud
Arnhult: Det mesta går utom tennsoldater och nyfödda barnStorägaren ställer sig bakom budet på Entra
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Riksbanken spår mer dämpad utveckling på bomarknaden
Pandemin
Tyskland vill stänga alla skidorter i EU
Sektor
Sju av tio skogsägare tror på ökade fastighetspriserStora geografiska prisskillnader
Räntan
Riksbanken lämnar räntan oförändradMen stödköpen utökas
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Bud
Castellum lägger bud på Entra
Insiders
Här är de senaste insiderköpen
Bostad
SBAB: Underskott på nya villorSärskilt i Stockholm
Rapport
Elektas vinst högre än väntat
Aktie
Serneke bekräftar samtal om KarlatornetHandelsstoppades på onsdagseftermiddagen