Fortsättningskurs: Steg för steg

Publicerad 2012-07-11 08:52

Inspirera Här kommer tre steg att tänka på om du som företagare har kapital över i företaget och vill placera rätt.

Steg 1: Ränta

Visar det sig att du har ett överskott som du inte behöver i företagets dagliga verksamhet kan startpunkten vara att flytta pengarna från transaktionskontot till ett högräntekonto. Välj ett konto som omfattas av den statliga insättningsgarantin. Den är i dag 100 000 euro för både privat- och företagskunder. Kontoformen måste också vara öppen för juridiska personer. Gå in på www.privataaffarer.se/hogranta för lista över högräntekonton som tar emot juridiska personer.

Arbetar du inom en bransch med lågt kapitalbehov, exempelvis som tjänsteföretagare eller konsult kan du till och med placera den del av aktiekapitalet som inte behövs i rörelsen på ett lönsamt sätt.

– Några formella hinder för hur du placerar bolagets kapital finns inte. Men tänk på förlustrisken. Värdet av bolagets tillgångar får inte understiga hälften av bolagets registrerade aktiekapital. Då blir företaget likvidationspliktigt, säger Jonas Sjulgård som är jurist på Sveriges Redovisningskonsulters förbund och Privata Affärers skatteexpert.

Statsskuldväxlar, certifikat eller real-obligationer är också säkra investeringar. Men då krävs oftast att man har ett större kapital att investera.

Steg 2: Pensionsförsäkring

Har du ytterligare kapital att placera blir rådet ofta att fundera på en tjänstepensionslösning för företagare.

– Tjänstepensionen motsvarar ungefär 20–25 procent av den totala pensionen för anställda. Som företagare bör du se till att du sparar motsvarande summa åt dig själv. Du bör avsätta minst 5 procent av lönen. Har du ett aktiebolag kan du låta bolaget göra större pensionsavsättningar. Det ger dig alltså möjlighet att ”köpa ikapp” tidigare års avsättningsutrymme när företaget går bättre, säger Ingela Hemming.

Tjänstepensionslösningar för företagare kan utformas så att de motsvarar anställdas tjänstepension med efterlevandeskydd och garantikapital. Nackdelen är att pensionsutbetalningar i dag beskattas högre än vanliga löneinkomster eftersom man inte får ta del av jobbskatteavdraget. Man binder också upp pengarna på lång tid och kan inte använda dem till annat i bolaget.

Steg 3: Fonder och aktier

Ett alternativ för dig som har aktiebolag är att låta den skattade vinsten stå kvar i företaget. Genom att företaget investerar pengarna i till exempel aktier och fonder kan du bygga upp ett större kapital eftersom bolagsskatten blir lägre än sociala avgifter och löneskatter. Vinsten kan sedan betalas ut antingen som lön eller som utdelning. Då får du naturligtvis skatta som vanligt, men du har då haft ett större kapital att få avkastning på under tiden.

Detta kan vara särskilt intressant för dig som närmar dig pensionen. Att ta ut lön efter 65 är i dag mycket gynnsamt ur skattesynpunkt eftersom du får ta del av jobbskatteavdraget, vilket inte är möjligt för pensionsutbetalningar. Dessutom behöver du inte betala någon arbetsgivaravgift på löner efter 65, utan bara pensionsavgiften på 10,21 procent. Samtidigt fortsätter du att öka på din statliga pension för varje månad du fortsätter att jobba med lön.

Vill du ändå ha lika stor trygghet som vid en tjänstepensionslösning går det att köpa inkomstförsäkringar och livförsäkringar som ger samma sorts skydd för familjen.

Aktie
SAS emission blev inte fulltecknadDanska och svenska staten får ta resten
Obligationer
Swedbank: Företagsobligationer har mer att ge"Flera bolag ger attraktiv avkastning"
Foto: Shutterstock
Rapporterna
Hansén: Många plockar hem vinsterna på rapportdagen"Bara 46 procent av bolag med positiva rapporter har stigit på börsen"
Börsen
Aktiechefen: Sektorn där vi kan få se flera uppköp
Börsen
Ericsson mot strömmen på sur börs
Pandemin
UBS: Coronarestriktioner största hotet mot ekonomin i närtid”Glöm stimulanspaket och presidentval”
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street nära nollstrecket
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Credit Suisse sänker Swedbank
Rapport
Holmen höjde resultatet 35 procent
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Rapport
Ericsson krossade vinstförväntningarna
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Dags att se över elavtaletStigande elpriser för tredje veckan i rad
Aktie
Omvänd vinstvarning från Actic
Rapport
Avsättningar tyngde Handelsbankens resultat
Rapport
Bättre än väntat för Assa AbloyFöreslår en andra utdelning
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Rapport
Telias resultat bättre än väntatMen tillväxten var negativ
Foto: Jana Eriksson
Rapport
Stark resultatökning för ByggmaxFöreslår utdelning för 2020
Aktie
"Oundviklig chock väntar SAS gamla aktieägare"Investeringsekonom varnar för "kursmässigt wake-up call"
Fonder
"Alla Afrikafonder är döda"Inte längre några svenska fonder med fokus på Afrika
Foto: Shutterstock
Ädelmetaller
WisdomTree: Guldpriset kan stiga 30 procent till nästa år
Foto: Henrik Witt/TT
Aktie
Då avnoteras Opus
Pandemin
Ingves: Återhämtning kan bli utdragen och volatil
Aktie
Nu ska HIQ avnoteras
Foto: Shutterstock
Aktier
Swedbank stuvar om i fokusportföljen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar