KÖPTIPS: Bolag med dolda värden

Publicerad 2012-06-08 13:43

Aktieanalys I år har Medcap hämtat tillbaka en del av den kursförsvagning som sågs under den senare delen av fjolåret.

Orsaken till den var en viss avmattning i såväl omsättnings- som resultattillväxten samt att Medcaps inbrytning på ett 40-årigt apoteksmonopol gått långsammare än planerat.

Medcap har ökat sitt ägande i Abilia, med avancerade produkter för funktionshindrade, från 70 procent till 99,2 procent genom att utnyttja den option som tecknades i november 2009. Det är Medcaps största och viktigaste innehav. I fjol omsatte bolaget 185 miljoner kronor och visade ett ebitda-resultat på 25 miljoner kronor, vilket gav en marginal på drygt 13 procent.

En fortsatt utrensning i produktsortimentet och ett minskat antal dubbelfunktioner väntades bidra till ytterligare marginalförstärkning. I år ligger marginalen ackumulerat något efter fjolårets, bland annat till följd av personalomställningar. Långsiktigt finns en ambition att Abilia ska nå ebitdamarginaler i nivå med de större aktörerna som Getinge, det vill säga runt 20 procent.

Abilia väntas också fortsätta växa mer än marknaden som växer mellan 5 och 7 procent.

Ett insteg på den amerikanska marknaden, som är den i särklass största för den här typen av produkter är inte att förglömma. Abilia tecknade nyligen ett avtal med ett dotterbolag till världens största tillverkare av elrullstolar, Invacare, om att rätten att sälja Abilias produkter i Nordamerika. Initialt kommer säljinsatserna att riktas mot amerikanska krigsveteraner som omges av ett generöst bidragssystem.

I Unimedic, som är Medcaps näst största innehav, var VA:s förväntningar kring inbrytningen på det svenska apoteksmonopolet alltför optimistiska.  Efter fördröjning har försäljningen av extemporeläkemedel, det vill säga specialtillverkade läkemedel för individanpassad behandling, äntligen kommit igång och i dag byter de privata sjukhusapoteken i många fall ut statliga APL:s produkt till Unimedics när möjlighet finns.

Efter en svag inledning på året visar Medcaps tredje kvartal tecken på förbättring med en omsättningstillväxt på 13 procent och en vinsttillväxt på 34 procent. Nu har vi bolagets starkaste kvartal, det fjärde, att se fram emot.

Med Bure i ryggen och en värdering som inte är alltför utmanande är Medcap ett utmärkt alternativ för den långsiktiga investeraren i life science. När tiden är mogen för bolagets första exit kan det förhoppningsvis synliggöra en del av bolagets dolda värden som grädde på moset.

Placera
Handelsbanken: Så ska du placera just nu"Marknaden blickar framåt"
Placera
Carnegie: Sälj läkemedelsbolaget
Börsen
Uppgången raderades ut
Foto: istockphoto
Bostad
Swedbanks boindex: Bostadsköpkraften minskar"Allt svårare köpa bostad för dem som inte redan äger en"
Foto: istock
Fonder
SCB: Aktiefonder ökade mest tredje kvartalet
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Krönika
Hernhag: Galenskap med facit på hand
Aktietips
Fyra heta köptipsOch ett par aktier du kan avvakta med
Aktietips
"Latours substanspremie på smått osannolik nivå"DI rekommenderar sälj
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktietips
"MTG:s värdering i högsta laget"AFV rekommenderar sälj
Asien
Vaccinhopp lyfter Asiens börser
Insider
G5 Entertainment: Vd har sålt aktier för 29 miljoner
Foto: Janerik Henriksson/TT
Bud
Så många har accepterat Evolutions bud
Aktier
Här är de mest blankade aktierna på börsen just nu
Sektor
Rusning i elbilssektornNykomling stiger 30 procent
Börsen
Javeus: Marknaden hittar alltid argument för uppgång
Chatt
Hernhag: Tre högriskaktier på kort sikt
Analyser
Analytikerna splittrade i synen på ABB
20/11
Trading Direkt: Analytiker om fastighetssektorns framtid
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bopriser
SBAB: Boprisförväntningarna upp till ny rekordnivå
Börs
Håll koll på BEACH-aktierna efter pandemin"Sektorerna som gynnas av covid-19-vaccin"
Notering
Breakit: Hemnet planerar börsnotering
Bostad
Stockholmsvillor 1 miljon kr dyrare på ett år
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
20 gånger högre elpriser i södra Sverige jämfört med norra