Kortvarig börsglädje

Publicerad 2012-06-08 18:00

Stockholmsbörsen stängde något ned på fredagen trots en återhämtning under sen eftermiddag. Spanien var fortsatt i fokus medan tysk export var svagare än väntat.

”Undersökningar av investerares sentiment avslöjar betydligt mer baissiga investerare nu än för ett par månader sedan både på aktiesidan och på räntesidan. Många investerare säger sig dock tro att börsen ska upp, även om de inte törs positionera sig för det”, skrev ekonomerna på Handelsbanken Capital Markets i ett marknadsbrev på fredagen.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde 0,6 procent lägre på noteringen 975,8.

Ledande europeiska marknader noterade likartade nedgångar. Euro Stoxx-indexet stängde oförändrat, bland annat med stöd av stark utveckling för finansaktier och energibolag. I Stockholm noterade Nordea, SEB och SHB enbart små nettorörelser medan Swedbank var 0,6 procent lägre.

Omsättningen på Stockholmsbörsen summerades till dryga 12 miljarder kronor på fredagen, inklusive handeln på Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats omsattes nära 17 miljarder.

Råvarupriserna backade på bred front på London Metal Exchange under fredagen.

Torsdagens räntesänkning från Kina medförde en oro för att helgens kinesiska statistikflora kommer in svagare än väntat. Verkstads- och råvarubolag hörde till de sämst presterande på Stockholmsbörsen. Boliden och Lundin Petroleum tappade båda dryga 2 procent och SKF samt Volvo noterade likartade nedgångar på fredagen.

Indextunga H&M retirerade 0,6 procent till 214:30 kronor. Société Générale har sänkt rekommendationen för aktien till sälj, från behåll. Riktkursen sänkte till 197 kronor från tidigare 247 kronor. Även Nordea Markets har dragit ned sin riktkurs för H&M till 250 kronor, från 260 kronor.

Mer defensiva aktier hade en relativt bättre utveckling. Hälsovårdsbolagen Astrazeneca och Getinge noterades båda svagt upp medan Swedish Match backade 0,1 procent. Teleoperatörerna Tele2 och Teliasonera var 1,2 och 1,6 procent högre.

Störst vinnare inom OMXS30 var dock Nokia som avancerade knappa 6 procent till 21:15 kronor med stöd av uppköpsrykten.

På makrofronten visade data att den tyska exporten sjönk med 1,7 procent medan importen sjönk 4,8 procent under april, båda jämfört med i mars. Väntat var -0,7 respektive -0,1 procent, enligt Blomberg News analytikerenkät.

Detta var den första månaden under 2012 som den tyska exporten minskade. En förvärrad europeisk skuldkris och svagare tillväxt globalt påverkade efterfrågan negativt.

På räntemarknaden vidgades åter spreaden mellan Europas kärna och periferi. Fitch sänkte på torsdagskvällen Spaniens kreditbetyg till BBB från A. En nedgradering som dock inte bör ha kommit som någon överraskning för marknadsaktörer, enligt en kommentar från Guillaume Chaloin, fondförvaltare på Meeschaert Asset Management i Paris, till Bloomberg News.

”Investerare vaknar upp efter att ha satt för mycket hopp till centralbanker. Vi glömmer att det är många problem och att inget har ändrats. Det kan ske spridningseffekter och vi ser det i Tyskland där exporten börjar försämras”, fortsatte fondförvaltaren.

Under fredagen rapporterade flera internationella nyhetsbyråer att Spanien i helgen kommer att be om finansiellt stöd för sina banker. Enligt uppgifterna ska eurogruppen hålla en telefonkonferens på lördagen för att diskutera frågan och ett tillkännagivande väntas kunna ske lördag eftermiddag.

En tysk källa sade till Reuters att Spaniens regering nu ”insett allvaret” i
problemen och tillade att en uppgörelse om stöd måste finnas på plats innan Greklands nyval den 17 juni.