KÖPTIPS: Växande uppstickare

Publicerad 2012-06-01 15:18

Aktieanalys En av börsens entreprenörspärlor har hamnat i formsvacka. Det är rätta tillfället att kliva in en växande uppstickare där synergierna från de senaste förvärven snart blir synliga.

Allteles strategi är att leverera bredbands-, tv- och telefonitjänster till svenska hushåll och företag. Tanken är att kunden ska kunna handla all sin kommunikation via Alltele.

Alltele har genom inte mindre än 19 företagsförvärv gått från en omsättning på 38 miljoner kronor 2007 till dagens årstakt på drygt 800 miljoner kronor. Sammanlagt har Alltele sedan start förvärvat bolag för 400 miljoner kronor.

I fjol slog Alltele till med sitt hittills största förvärv, Ventelo. Bolaget, som stod på randen till konkurs men räddades av en företagsrekonstruktion, införlivades till priset av 83 miljoner kronor i Alltele från 1 september i fjol.

Före förvärvet hade Alltele en klar tyngdpunkt på privatkunder men med Ventelos dryga 24 000 företagskunder tog Alltele ett stort steg mot målet att bli större på företagsmarknaden. Totalt tillförde förvärvet en årsvolym på drygt 300 miljoner kronor.

Lönsamhetsmässigt blev fjolåret ett avbräck i den trend som Alltele följt sedan 2008. Den främsta orsaken till det var den reservering som gjordes i bokslutet för fjolårets förvärv på sammanlagt 26 miljoner kronor.

Med den takt som Alltele hållit hittills är det sannolikt att bolaget når sitt nya omsättningsmål, 1,7 miljarder i årstakt senast vid utgången av 2014.

Även om mycket handlar om att få upp volymerna är det självklart viktigt att lönsamheten följer efter.  Alltele satsar på att nå en rörelsemarginal på 10 procent, men med den förvärvstillväxt bolaget haft har målet varit svårt att nå. Under perioden från 2007 fram till i dag har bolaget som bäst presterat en rörelsemarginal på 4 procent.

Men det finns en hel del som talar för att lönsamheten åter är på väg att stärkas.  

För det första är tanken att Allteles förvärvstakt ska sänkas något till fördel för organisk tillväxt.  Effekten blir att integrationskostnader och andra förvärvsrelaterade kostnader kommer att minska.

En annan mer kortsiktig påverkan är synergier från förvärvet av Ventelo. På årsbasis väntas dessa uppgå till cirka 50 miljoner kronor på ebitda-nivå.

Det kan jämföras med Allteles ebitda-resultat i fjol på 26 miljoner kronor och skulle för innevarande år, allt annat lika, ge en ebitda-marginal på cirka 7 procent. 

Andra sätt som marginalen väntas stärkas på är att andelen företagsaffärer, där bruttomarginalen ligger på mellan 35 och 45 procent jämfört med publika affärer där den ligger närmare 30 procent, kommer att öka.

Med en något försiktigare tillväxttakt än bolagets egen prognos men en återgång till lönsamhet med rörelsemarginaler runt 4 procent är aktien värderad till p/e 11 på årets förväntade vinst och till p/e 9 på prognosen för 2013. Det kan inte vara dyrt för ett bolag i stark tillväxt, gott kassaflöde och låg skuldsättning.

Aktie
Blecher: Fastighetsbolaget som kan bli det nya Entra
Analyser
Här är måndagens köprekar
Foto: Copyright (c) 2017 Shutterstock. No use without permission.
Bitcoin
Norska Aker köper bitcoin för halv miljardIndustrikoncernen startar nytt bolag med fokus på bitcoin
Budstriden
SBB flaggar för 5 procent av aktierna i Entra
Börsen
Uppåt på börsen
Krönika
Hernhag: Köpläge när aktier pendlar åt rätt håll
Aktietips
Börsveckan: Tre köpvärda aktierOch några du kan vara utan
Foto: Copyright (c) 2015 Shutterstock. No use without permission.
Olja
Högre oljepris efter nya drönarattacker
Analys
Di: Trelleborg en fortsatt vinnareTidningen ser köpläge
Aktietips
AFV: Köp Paradox men utan brådska
Bostad
SEB: Stigande boprisindikator i mars
Börsen
Successivt nedåt i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Fredagsrally på Wall Street
Placera
Fondförvaltarna: Bättre börsläge i höst"Tillverkningsindustrin mest intressant"
Aktier
Electrolux klättrar på listan över de mest blankade aktierna på börsen
Chatt
Hernhag: Tre chansaktier att köpa just nu"Ett cykliskt bolag värt att hålla koll på"
5/3
Trading Direkt: Ökad börsspänning efter Fed-chefens tal
Aktie
Arnhult går in i Nyfosa"Lär bli uppköpt"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens köprekar
Aktie
Ankarinvesterare minskar i Thunderful
Aktie
Stockholmsbörsen straffar MTGFår böta två årsavgifter
Foto: istockphotoi
Köptips
Carnegie: Köp smyckesbolaget
Aktie
Nordea och Kepler höjer riktkurserna för Norwegian Finans
Foto: Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Mäklarstatistik: Villapriserna steg mest i februari