KÖPTIPS: Billigaste banken

Publicerad 2012-06-01 15:28

Aktieanalys Nordens största bank, Nordea är mitt uppe i en rejäl omstöpning av strategin. Allt för att lyfta avkastningen på aktieägarnas kapital till nivåer betydlig över fjolårets dryga 10,5 procent.

Målet är att nå 15 procent inom några år förutsatt att räntorna börjar närma sig mer normala nivåer, samt att det ekonomiska klimatet i övrigt normaliseras. Nordea räknar med att kunna nå 12,5-13 procent av egen kraft, främst via besparingar och ökad effektivitet i kapitalhanteringen.

Kapitalanvändningen ska effektiviseras genom att anpassa kreditmixen mot mindre kapitalintensiva produkter där bland annat löptiderna är kortare, vilket minskar behovet av dyrare lång finansiering.

På kostnadssidan trampade ledningen ordentligt på bromsen i mitten på fjolåret. Under hösten initierades en minskning av antalet anställda med 2000 personer, eller omkring 6 procent. Vid det senaste kvartalsskiftet hade en reduktion med 1600 personer uppnåtts.

Banken ligger nu på den utfästa planen att leverera i stort sett oförändrade kostnader under en längre tid.

Lägre kreditförluster på sikt utgör en tydlig potential för aktien eftersom banken uppvisar klart högre kreditförluster jämfört med de övriga tre svenska storbankerna. Under det första kvartalet var andelen kreditförluster i relation till utlåningen 0,25 procent jämfört med 0,06 procent för de övriga tre svenska storbankerna i genomsnitt.

Nordea har två tydliga problemområden, Danmark och shipping. Den danska utlåningen står för strax under 25 procent av boken, medan shipping står för 4 procent.

Den danska ekonomin är den svagaste i Norden. Kreditförlustnivån i Danmark uppgick till höga 0,64 procent under det första kvartalet. Kreditreserveringarna är dock främst hänförliga till fallande egendomspriser snarare än att antalet nya dåliga lån ökar.

Shipping genomgår just nu den största krisen på flera decennier som en konsekvens av den dystra konjunkturutvecklingen globalt.

Nordeas kreditförluster minskade något under det första kvartalet jämfört med det fjolårets sista kvartal, men en förlustnivå kring 1,75 procent av utlåningen är långt över nivåerna historiskt som har pendlat mellan noll och 0,7 procent. Också här handlade reserveringarna till stor del om fallande värden på säkerheterna snarare än att antalet dåliga lån ökar kraftigt.

Det mesta talar för att det kommer att dröja till 2013 innan marknadsklimatet vänder upp med tanke på det stora kapacitetsöverskottet inom den internationella shippingmarknaden. Därmed dröjer vändningen för kreditförlusterna sannolikt till nästa år.

Det faktum att marknaden ligger lågt i sina prognoser gällande att avkastningsmålet nås inom de kommande åren är en uppenbar potential för aktien. För 2012 ligger genomsnittsprognosen för avkastningen på blygsamma 11,3 procent, jämfört med ca 12,5 procent i genomsnitt för de övriga tre storbankerna på börsen. 

Aktien handlas också med en rabatt jämfört med dem. Räknat på kursen i förhållande till det egna kapitalet uppgår rabatten till i storleksordningen 20 procent.  Används istället p/e-talet för 2012, knappt 8,5, är rabatten omkring 10 procent.

Med tanke på ledningens och huvudägarens kraftfulla fokus att hålla kostnaderna i schack är sannolikheten hög att banken lyfter avkastningen på det egna kapitalet till de utlovade 12,5-13 procent av egen kraft. Det räcker för att motivera en potential i aktien om drygt 20 procent på något års sikt.

På kort sikt är bankaktierna utsatta för turbulensen kring södra Europa och Eurokrisen. Det innebär att aktieägaren får vara beredd på en volatil resa med både risker och möjligheter.

Bostad
Hemnet: Lätt nedgång i boprisförväntningarna
Placera
Blackrock: Hållbarhet nu norm för europeiska investerare
Börsen
Minusstängning på börsen
Krönika
Lindberg: Börsljuspunkter i coronamörkret
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag kl 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Foto: AP/TT
Wall Street
Uppåt i inledningen på Wall Street
Foto: Shutterstock
Analys
Pareto: Husdjursbolagets tillväxtresa har bara börjatAktien upp över 200 procent hittills i år
Placera
Aktiechefen: Räkna med all time high i julmånaden
Foto: Shutterstock
Placera
Chefekonomen: Dags att ta en paus"Marknaden för optimistisk"
Rapport
Analytiker: SAS-rapporten "skit och värre än väntat"
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Rapport
Miljardförlust för SASOsäkert läge framöver
Aktie
Norwegian vill ta in nya miljarderVill göra omvänd aktiesplitt
Börsen
Rekordmånad på OslobörsenSAS-aktien flög högt i Oslo under november
Analys
Carnegie sänker hotellbolaget
PPM
Miljardregn över premiepensionsspararnaNästan 45 miljarder sätts in i helgen
Asien
Blandat på Asiens börser
Börsen
Barclays: S&P 500 spränger 4000-nivån slutet av nästa årDrygt 9 procent över dagens nivå
Årets Fond
Hjälp oss utse "Läsarnas favorit" i Årets Fond
Aktier
SEB: Fem lockande utdelare med potential
Placera
Danske: Föredrar amerikanska aktier framför europeiska
Sektor
Dometic: Naturupplevelser med SUV ökar behovet av kylboxar
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
SEB: Avanzas tillväxtstory fortsätter
Foto: Shutterstock
Analys
SHB: Betydlig uppsida i Millicom-aktien
Analyser
Här är onsdagens nya köprekar