Privatekonomens fem aktiefavoriter

Publicerad 2012-05-23 11:20

Chatt I onsdagens chatt med Privata Affärers aktieexpert och SBAB:s privatekonom Maria Malmqvist avslöjade hon bland annat sina fem aktiefavoriter för tillfället.

moderator: Välkomna till dagens chatt med Maria Malmqvist. Maria är redo och vi kör igång.

Thomas: Kommer euron att ligga runt 9 kroner eller kommer den gå upp?
Maria Malmqvist: Hej Thomas! Att den svenska kronan försvagats den sista tiden hänger samman med att börserna varit skakiga. Oron leder till att kapital flyttas från små marknader, som exempelvis Sverige, till större och säkrare hamnar. Det gör att kronan försvagas generellt mot stora valutor som dollar och euro. På lite sikt tror jag att dollarn har en bättre chans att stiga mot svenska kronan än euron, eftersom USA ser ut att återhämta sig och eurozonen fortfarande befinner sig i kris.

Jan-åke: Är Dignitana ett bra köp till 24:00 kr.
Maria Malmqvist: Hej Jan-Åke! Dignitana har en intressant verksamhet och en hög risk. Jag känner inte till några detaljer om bolaget så jag kan inte svara på om värderingen är attraktiv på 24 kronor eller inte.

Lina: Varför går Indienfonder så dåligt? Har en hel del av mina besparingar i sådana fonder. Har väntat och väntat på en uppgång men det går bara nedåt. Ska jag ha ännu mer tålamod eller rädda det som räddas kan?
Maria Malmqvist: Hej Lina! När man sparar i fonder med hög risk, som Indienfonder till exempel, är det viktigt att vara långsiktig i sitt sparande. De går ofta upp mycket när det går bra, och faller kraftigt när det går dåligt. Det gäller att vara beredd på att svängningarna kan bli stora och hålla i sig länge, ibland flera år. Indien har haft det tufft en längre period av flera anledningar. Inflationen har varit hög och förra året lamslogs regeringen av en korruptionsskandal. Det som talar för Indien nu är att inflationen sjunkigt ordentligt. Det väntas stora investeringar i infrastruktur de närmsta åren och man har öppnat upp marknaden för utländska investeringar. Konsumtionen väntas också öka när den indiska medelklassen växer. Om eurokrisen får nytt bränse finns dock risken att det slår hårt mot högriskmarknader som Indien. Det är nästan omöjligt att sia om när vändningen kommer. Jag tycker istället att du ska fundera över om du behöver pengarna snart eller inte. Är du beredd att vänta (kanske flera år) så kan du låta pengarna stå kvar. Förr eller senare kommer en uppgång. Behöver du pengarna kan det vara bättre att bita i det sura äpplet och sälja. Att det gått ner mycket betyder inte att det inte kan gå ner mer.

Mattias: Hej! Bor i en attraktiv närförort i Stockholm i en villa från 1930, bedömt marknadspris är ca 7 Miljoner, vi har lån på ca 5 Miljoner som löper ut nu 1 juni. Vi har en trygg inkomst i familjen på ca 100.000 SEK / månaden före skatt.Vad är eran rekommendation i dagens läge att ligga med allt på 3-månaders ränta alt binda del av lånen.
Maria Malmqvist: Hej Mattias! Om ni har en trygg inkomst i familjen och goda marginaler för att kunna betala räntor och räkningar har ni möjlighet att ha en större del rörligt. Historiskt har det – sett i efterhand – varit billigast att ha en rörlig ränta. Det är dock ingen garanti för att det kommer vara så framöver också. Just nu är det en historiskt liten skillnad mellan bundna och rörliga räntor. Den senaste tidens finansoro har medfört att bundna räntor blivit mer fördelaktiga. Läs gärna mer i vår majrapport ”Boräntenytt” som du hittar här http://bit.ly/JoDK9y En god idé kan vara att dela upp lånet i två eller tre delar och låta en del vara rörlig, och binda resten. På så sätt sprider ni riskerna.

Roger: Hej. Är Facebook en köpvärd aktie tycker du? Ska man i så fall köpa nu eller tror du att kursen ska ned i källaren först?
Maria Malmqvist: Hej! Det är lätt att ryckas med i Facebook-hypen. Värderingsmässigt tycker jag att det är svårt att försvara den teckningskurs som sattes, den bygger till stor del på förhoppningar och gissningar om utvecklingen framöver och det finns inte något annat företag att jämföra med. Innan man köper aktien kan det vara en bra idé att fråga sig varför – är det en attraktiv placering eller snarare ett spännande fenomen?

August: Är det läge att köpa ett fritidshus nu? Eller kommer vi se mer prisdippar där?
Maria Malmqvist: Hej August! Fritidshus är mer konjunkturkänsliga än övriga bostadsmarknaden. Det innebär att priserna stiger mer när det går upp, och faller mer när det går ner. Just nu är det stor oro på marknaden och konjunkturen står och väger. Det dröjer förmodligen ett tag till innan vi vet vilken väg den tar. Jag tycker att du inte ska se fritidshuset som en investering, utan tänk också på det som konsumtion. Fundera på om det verkligen är något du vill ha och har råd med. Bestäm i förväg hur mycket du är beredd att lägga på fritidshuset så att du inte rycks med och betalar mer än du tänkt. Och var beredd på att prisutvecklingen kan gå åt båda hållen. Lycka till med eventuellt köp!

Jörgen: Jag vill köpa en portfölj på 7 – 8 svenska aktier i stora bolag på 3-4 år sikt. Men vilka?! När ska jag handla? Efter besked från Grekland? efter sommaren? Nu? Motivera gärna! Tack på förhand o tack för trevliga o givande chattar!
Maria Malmqvist: Hej Jörgen! Börsen är skakig just nu och det är bra att du har en lite längre placeringshorisont och att du väljer större bolag. När det gäller att göra engångsköp i enskilda aktier tycker jag inte att man behöver ha så bråttom. Köp ett eller två bolag som inte är så konjunkturkänsliga till att börja med, och låt det ta lite tid att bygga på portföljen. Då hinner du se vad som händer med krisen i Europa, om återhämtningen i USA fortsätter och hur ekonomin här hemma utvecklas.

Krösus Sork: Jag funderar på att börja använda mig av derivat för att öka hävstången på mina investeringar. Hur ser du på att använda belåning eller hävstångsprodukter som warranter, ETF:er, CFD mfl för att kunna maximera avkastningen på investerat kapital?
Maria Malmqvist: Hej! Warranter tycker jag inte är en särskilt bra produkt eftersom de inte är standardiserade, och det i princip är omöjligt för en privatperson att bedöma om priset är vettigt eller inte. ETF:er, CFD:er och optioner är bättre alternativ förutsatt att du förstår hur de fungerar. Fördelen med dem är att de både kan användas för att öka risken i en portfölj, och för att skydda sig mot risk. Du kan exempelvis tjäna pengar med dem när börsen går ner och på så sätt uppväga att dina aktier faller i värde -> lägre risk. Risken är däremot väldigt hög om man använder dem fel. Jag tycker därför att man ska ha bra kännedom om hur de fungerar innan man börjar handla med CFD:er och optioner, och börja göra väldigt små affärer för att lära sig.

Martin: Vad har du för favoritaktier på några års sikt?
Maria Malmqvist: Hej Martin! Just nu är jag lite defensiv i mina val eftersom jag tror att börsen kan komma att fortsätta vara skakig. Generellt tycker jag att spelbolagen är spännande både på kort sikt och lång sikt. Betsson påverkas inte av konjunkturen och finansoron i någon större utsträckning, har en hög tillväxt och stark balansräkning. De ger en bra utdelning och har intressanta projekt på gång. Hotet är licenssystem och regleringar. Även investmentbolag är intressanta. Investor och Kinnevik har båda attraktiva bolag i sina portföljer och man får dem dessutom till c:a 30 procent rabatt. De två tekniska konsulterna ÅF och Sweco är aktiva inom områden som kan gynnas oavsett hög- eller lågkonjunktur. Dit hör infrastruktur och teknik där det är stora projekt på gång de närmsta åren.

magnus: BKN varnar för fallande bopriser. Vad har ni på SBAB för prognos? Hur ska man tänka om man funderar på att köpa lägenhet i Stockholm någon gång det kommande året?
Maria Malmqvist: Hej Magnus! Vår prognos är att bopriserna kommer att fortsätta stiga något, men i en mycket långsammare takt än den vi sett de sista tio-femton åren. Den stora uppgången i bostadspriser vi har haft tror jag har fått många att se sin bostad som en investering. Det ska man nog vara mer försiktig med framöver. Det viktiga är istället, oavsett om man köper i Stockholm eller i någon annan ort, att fundera över hur mycket man kan och vill betala för sin bostad. Ta höjd för att räntorna kan stiga några procent framöver, och undvik att bjuda mer än den summa du bestämmer dig för.

Johan: Hej! Finns det några aktier eller andra placeringar som skulle kunna tjäna på att skuldkrisen i Europa fördjupas?
Maria Malmqvist: Hej Johan! Det är en intressant fråga! Dollarn kommer sannolikt att gynnas av en fördjupad europeisk kris, och det gör möjligen också guldpriset. Får vi en kraftig nedgång kan det vara svårt att hitta enskilda aktier som går bra kortsiktigt över huvud taget. Men ett bolag som skulle kunna tjäna på (bank)krisen i Europa är Intrum Justitia. För att bankerna ska kunna leva upp till de nya kapitaltäckningskraven kan de bli tvungna att sälja ut delar av sina skuldportföljer billigt, vilket gynnar inkassobolag som IJ. Jag tycker också att de relativt ocykliska spelbolagen Unibet och Betsson är intressanta. De har hög tillväxt, starka kassaflöden och påverkas marginellt av skuldkrisen. För den som vill och vågar satsa på att börsen ska gå ner finns det också placeringar som stiger när börsen faller. Dit hör vissa ETF:er och CFD:er.

Nils Gudmundson: Hej! Vad anser Du om Nordeas nya sparbevis? Hälsn Nils G
Maria Malmqvist: Hej Nils! Visst menar du Nordeas nya räntebevis, som är en typ av företagsobligation för privatpersoner. Jag är faktiskt positivt inställd till dem! Räntan är mellan cirka 4,5 och 8 procent och du får en kupong utbetald fyra gånger om året. Företagsobligationer är mer attraktiva investeringar än exempelvis statsobligationer som ger en väldigt låg ränta idag. Som privatperson har det varit svårt att köpa företagsobligationer om man inte haft tillgång till ett stort kapital. Nordeas räntebevis kan köpas i poster om c:a 10 000 kronor och handlas över börsen precis som aktier. Ett annat alternativ om man vill köpa företagsobligationer är att köpa fonder som investerar i företagsobligationer. Intresset för såna fonder har ökat rejält sista året och det lanseras nya hela tiden. Ta en titt på Morningstars hemsida, där finns bra verktyg för att jämföra förvaltningskostnader och avkastning.

Matilda: Hej! Jag ska börja spara till min dotter som är ett år. Vad rekommenderar du? Eller ska man spara på ett konto ett tag till värsta krisen dragit över?
Maria Malmqvist: Hej Matilda! I och med att du ska spara under en lång tid åt din dotter så tycker jag inte att du ska fundera för mycket över att börsen är skakig precis just nu. När du har ett regelbundet sparande under lång tid, så blir det inte så viktigt att börja spara vid ”rätt” tillfälle. Det som är viktigt däremot är att vara långsiktig och att spara kontinuerligt. Förslagsvis sätter du upp ett månadssparande i fonder åt din dotter och låter det rulla på. Välj fonder med olika inriktning, exempelvis som investerar i olika regioner i världen eller i olika branscher. Då sprider du risken. Ring din bank och be om hjälp att välja fonder om du känner dig osäker.

Karin: Hur länge tar det innan SBAB blir en fullservicebank? Visst finns det såna planer? Ni lanserade ju nyligen egna fonder, till exempel.
Maria Malmqvist: Hej Karin! Det dröjer innan vi blir en fullservicebank, men det stämmer att vi breddar oss. Till hösten kommer de tre nya fonderna att finnas att köpa hos SBAB vilket jag tycker är en väldigt bra start. Idag finns ett enormt utbud av olika fonder på marknaden. Vi vill göra det enkelt genom att erbjuda tre sparfonder där du automatiskt får en bra mix av tex aktier, råvaror och hedgefonder, utan att du själv måste välja bland hundratals fonder först. Och givetvis till en låg kostnad. Problemet idag är inte att utbudet vi fondsparare har att välja bland är för litet, utan snarare att det är för stort.

Sparaklokt: Hej Maria, Jag lånar så mycket jag bara kan i bolån och försöker att slå boräntan med mina besparade pengar. Det är inte alltför svårt att slå en nettoboränta på 2,6%. Via sparkonton, obligationer och hedgefonder. Vad tycker du om det?
Maria Malmqvist: Hej hej! Jag ser inget fel i att belåna bostaden, men en rimlig belåning ligger någonstans mellan 75 och 85 procent tycker jag. Bostaden är för viktig för att spekulera mer med än så. Har man en belåning som ligger där omkring eller lägre, då tycker jag absolut att man kan överväga att spara på andra sätt än genom amortering. Obligationer ger en ganska låg ränta idag men genom att investera i hedgefonder, långa räntefonder, breda aktiefonder, råvaru- och fastighetsfonder kan man få en bra riskspridning och avkastning över tid.

stefan: Hej Maria! Jag har haft AOIL i några månader och lyckades förlora ca 40000 kr. Nu kom AOIL med en bättre rapport. Ska jag sälja eller behålla?
Maria Malmqvist: Hej Stefan! AOIL är en aktie med hög risk. Jag följer den inte tillräckligt väl själv för att kunna uttala mig om det är läge att behålla eller sälja den efter rapporten. Generellt tycker jag att du ska fundera över om du behöver de pengar som finns kvar, eller om du är beredd att ta risken att behålla aktien och kanske förlora mer. Fundera också över om du tror att du får bättre avkastning någon annanstans. Om svaret är ja, då kanske det är läge att byta ut AOIL i portföljen. Det kan också vara en bra idé att sätta en lägsta kurs där du inte längre vill äga aktien. Lägg en stopp loss som automatiskt säljer om/när aktien når dit.

Erika Persson: Företagsobligationer nämns alltmer som ett alternativ även för oss privatpersoner. Tycker du att företagsobligationer/företagsobligationsfonder är intressanta? Vilka fonder ska man välja i så fall?
Maria Malmqvist: Hej Erika! Ja, jag tycker att företagsobligationer är intressanta. Nordea erbjuder räntebevis (se svar tidigare i chatten) som man kan köpa i poster om c:a 10 000 kronor över börsen. Annars är fonder alltid ett bra alternativ eftersom du automatiskt får en bred portfölj med många olika företagsobligationer. I fonder kan du dessutom månadsspara och köpa för både små och stora belopp! Det finns huvudsakligen två olika former av företagsoligationer. High yield investerar i ”skräpobligationer” dvs obligationer med låg kreditvärdighet. Där är både den möjliga avkastningen och risken högre. Den andra formen heter Investment grade och är obligationer med en kreditrating. De har högre kreditvärdighet och lägre risk. Därför är också den möjliga avkastningen lite lägre. Vissa fonder investerar i både high yield och investment grade-obligationer efter en förutbestämd fördelning. Det kommer mycket nya fonder av den här sorten nu. Jag föreslår att du tar en titt på Morningstars hemsida. Där kan du få jämförelser både av avkastningen och hur mycket fondbolaget tar ut i avgifter.

Lars T: Nordic Mines faller som en sten i dag på beskedet om nyemissionen. Tror du att det är läge att kliva in nu? Känns lite som en överreaktion. Eller finns det ytterligare fallhöjd kvar?
Maria Malmqvist: Hej Lars! Jag följer inte Nordic Mines så jag kan inte uttala mig om det är läge att kliva in just nu eller inte. Ett tips är att noggrant titta igenom emissionsprospektet och ta reda på bakgrunden till varför man gör en nyemission. Jag har sett att ordföranden köpt ganska mycket aktier de sista två veckorna vilket bör vara ett tecken på att åtminstone han tror på bolaget.

Max: Vilken typ av bolag rekommenderar du att man satsar på nu? Och vilka bör man undvika? Och varför ska man välja/rata just dessa bolag?
Maria Malmqvist: Hej Max! Det beror mycket på hur långsiktig du är och vad du tror om börsen och konjunkturen. Jag tror att börsen kan vara skakig ett tag till och letar efter bolag som inte är så kojunkturkänsliga, har en stark balansräkning, hög utdelning och bra kassaflöde. Dit hör exempelvis Betsson, Tele2 och Intrum Justitia. Om du tror att vi står inför en uppgång kan du istället titta på mer cykliska bolag som verkstad och banker. Då är förstås också risken högre.

Lasse: Hur sparar du själv? Aktier, fonder, obligationer, konto eller något annat?
Maria Malmqvist: Hej Lasse! Jag har själv en portfölj med defensiva aktier, dvs aktier som inte är så konjunkturberoende. För att öka risken lite månadssparar jag dessutom i ett antal olika tillväxtfonder. Där är jag extremt långsiktig och planerar att spara regelbundet i många år. Jag har även ett sparkonto, även om jag inte har så mycket pengar där just nu. Min nästa investering blir nog en fond som investerar i företagsobligationer med lite högre risk tror jag. De är väldigt intressanta, och ett jättebra sätt att lära sig mer är att själv investera lite pengar. Då blir det automatiskt viktigt att vara påläst och uppdaterad!

moderator: Då var dagens chatt över. Maria Malmqvist tackar för sig och lämnar över stafettpinnen till Marcus Hernhag, som är tillbaka på fredag kl 10-11 med den populära aktiechatten.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Just nu: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Börsen
Här är aktierna som stått emot raset
Börsen
Blodröd öppning
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Swedbank: Fortsatt bra köpkraft på bomarknaden
Aktie
Coronaepidemin får Finnair att vinstvarna
Asien
Nedgångarna fortsätter i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Fallet tilltog i sluthandeln
Foto: AP/TT
Börsen
Turkiet: Börsen och valutan rasar efter ryskt angrepp
Spara
Här parkerar du pengarna i börsoron
Gästkrönika
Förvaltaren: Virusspridning i USA avgör börshumöret
Fonder
Så har fondspararna agerat under börsdramatiken
Olja
Virusepidemin: Oljepriset faller för femte dagen i radLägsta noteringen sedan julen 2018
27/2
Healthcare Direkt om coronaviruset och forskningen
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Fjärde kvartalet: Fortsatt ökning av sålda bostäder
Aktietips
Handelsbankens tradingtips: Ett bolag som inte drabbas av coronaoronEn intressant nivå att ta position på
Foto: Shutterstock
Corona
Sparekonomerna: Därför ska du inte drabbas av panikHack i kurvan – eller början till en krasch?
Foto: Shutterstock
Fonder
Guldfonder vinnare när omvärldens börser rasarStark utveckling även för guldgruvorna
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sektor
Livsmedel: Nya sektorvarningar i coronavirusets spår
Analys
Berenberg: Tre köpvärda verkstadsbolag efter börsraset
Foto: Shutterstock
Sektor
Två billiga stjärnor i verkstaden"Produktion och lager lägre än efterfrågan"
Ränta
Riksbanksledamot: Noll ingen ny nedre gräns
Deklarationen
En dag kvar: Skaffa digital brevlåda för tidig skatteåterbäringDeklarationstjänsten öppnar 17 mars
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
SAS: Nordea sänker estimat och riktkurs på grund av coronaeffekter
PA-skolan
Extra kurstillfällen i populära PA-skolanSpetsa dina kunskaper om investeringar