VA gillar Facebook

Publicerad 2012-05-17 17:53

Aktieanalys Den mest efterlängtade börsintroduktionen på många år närmar sig. Det är dags för Facebook att noteras.

Antalet aktiva Facebookanvändare per månad har ökat med 33 procent bara det senaste året och uppgår nu till 901 miljoner. Över hälften av dem använder Facebooks mobila produkter. Användarna genererade 3,2 miljarder så kallade likes och kommentarer första kvartalet 2012. 300 miljoner foton laddas upp varje dag.

Nästan alla siffror i sammanhanget är slående. Utom intäkterna. Även om de senaste 12 månadernas omsättning på 4 miljarder dollar är en ansenlig summa så är det småpotatis för ett bolag som har 13 procent av världens befolkning som aktiva kunder.

Hittills har bolagets strategi varit att bygga en så stor användarbas som möjligt utan att äventyra lojaliteten genom att försöka krama ur pengar ur användarna, trots att det inte saknats möjligheter. Den eran kommer nu, i och med den förestående noteringen på Nasdaq, sannolikt att dra sig mot sitt slut. Men med grundaren Mark Zuckerberg vid rodret kan man känna sig ganska trygg med att det kommer att ske smart.

Strategin är att genom Facebooks unika kombination av räckvidd, relevans och social kontext erbjuda helt nya marknadsföringsmöjligheter för sina annonsörer, med en träffsäkerhet i sina riktade kampanjer som är utan motstycke. Hittills har man bara skrapat på ytan av den här utvecklingen.  

Om Facebook lyckas med det konststycke som gjorde Apples Appstore stort, nämligen att få användaren att lagra sina kontokortsuppgifter på tjänsten så att varje småköp bara blir ett knapptryck bort snarare än att knappa in hela kortnumret som när man köper på nätet, då finns betydande möjligheter att öka intäkterna. 

Sett till värderingen av Facebook har prisintervallet angetts till 34 till 38 dollar per aktie. Givet att man hamnar på det översta priset i intervallet värderas bolaget till runt 80 miljarder dollar, fördelat på 2,1 miljarder aktier. För att sätta siffrorna i perspektiv motsvarar det ett pris på över 83 dollar per användare. På dessa användare drog Facebook i snitt in 4,34 dollar per användare i annonsintäkter 2011.

Vår prognos är balanserat optimistisk till att bolaget ska lyckas både att öka annonsförsäljningen och öka sin del av den växande kakan av betalningar för onlineupplevelser och spel, och då handlas aktien till ett p/e under 30 gånger 2014.

Sett till balansräkningen kommer intäkter från 180 miljoner emitterade aktier att gå till bolaget, motsvarande över 6,3 miljarder givet priset ovan, vilket adderar till kassan vid slutet på första kvartalet på 3,9 miljarder dollar. Så det saknas inte finansiella muskler.

Om inga ytterligare förändringar sker i villkoren borde det inte påverka slutsatsen att Facebook kan bli en riktigt bra investering för de som kommer in på noteringskursen.

Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska analyser
Börsen
SEB och Getinge vinnare på rapportdriven börs
Foto: Johanna Norin/TT
Rapport
Sandvik bättre än väntat – men aktien sjunker
Foto: Cellavision
Rapport
Cellavision vinnare efter stark rapportAktien upp över 10 procent.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Svanberg dumpar hela innehavet i Hexagon
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Bonava bättre än väntat – aktien stiger på börsen
Foto: Pi Frisk/TT
Aktie
Gunnebo handlas igen
Aktie
Telia i storförvärv i Norge
Foto: Jessica Gow /TT
Aktie
Telia: Samtal med Bonnier pågår fortfarande
Foto: Lars Pehrsson/SvD/TT
Rapport
SEB klart bättre än väntat
Foto: istockphoto
Rapport
Getinge: Klart sämre än väntat
Rapport
Svagt resultat av HusqvarnaLägger ner tillverkningen av många trädgårdsprodukter.
Asien
Asien: Nedgångar i Kina
Rapport
HiQ sänkte rörelseresultatet
Foto: istockphoto
Analyser UPPDATERAS
Här är måndagens färska analyser
Foto: istockphoto
Investeringar
Blackrock: Dags att stabilisera portföljenFöredrar amerikanska aktier.
Rapport
Alfa Laval slår förväntningarna
Rapport
Axfood bättre än förväntat
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bopriser
Bopriserna sjönk i juni enligt Valuegard.
Foto: Gunnar Lundmark/SvD/TT
Rapport
Svagt kvartal för SBB
Fonder
Stark sommar för Rysslandsfonderna
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Budet på Capio: "Samgående bästa lösningen"
Foto: istockphoto
Aktie
Capios styrelse avvisar budet
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Franskt bud på Capio
Foto: Anders Wiklund/TT
Bostad
Stor nedgång i antalet sålda bostäder
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
JM höjde intäkterna
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Bättre än väntat för Cloetta