Eurokrisen talar för guld

Publicerad 2012-05-14 12:20

Svårigheterna för Grekland att bilda regering gör att talespersoner för Europas centralbanker nu talar allt mer öppet om möjligheten att landet lämnar eurosamarbetet.

Placeringsguidens råvarukrönikör, Torbjörn Iwarson, hör till dem som tror att oron kommer att ge nya uppgångar för guldpriset.

– Det blir allt mer klart att Tyskland inte vill betala för skuldsatta länder som behöver akut hjälp. Fler tror att Grekland återvänder till drachmer. Jag skulle tro att det kan ske inom ett år, säger Torbjörn Iwarson.

Bland flera faktorer som påverkar guldpriset noterar han också att den 10-åriga räntan för Portugals statsobligationer handlas stadigt över 11 procent. Och att Spaniens nu ligger över 6 procent, en nivå som i längden är ohållbar för landets statsekonomi.

– Helgens nyhet att Kina nu tillför likviditet i ekonomin genom att sänka reservkraven för bankerna skulle normalt sett höja aktiekurserna och sänka guldpriset. Men så ser det inte ut, säger han.

Kortsiktigt tycks dock guldpriset i dollar dras med till viss del av minskad riskaptit. Priset nådde i slutet av förra veckan den lägsta nivån sedan januari vid 1 573 dollar och har under måndagen tappat något mer. Eftersom dollarna samtidigt har stärkts är guldpriset i kronor mindre påverkat.

Enligt en färsk analytikerenkät från Bloomberg pekar medianprognosen mot 1 900 dollar i fjärde kvartalet i år.